background preloader

Litteraturblogga

Litteraturblogga
Filippa Mannerheim har i samarbete med Webbstjärnan tagit fram lärarhandledningen "Litteraturblogga med eleverna" som vänder sig till lärare på gymnasienivå som vill blogga om litteratur tillsammans med sina elever. Klicka på bilden nedan eller HÄR för att ladda hem pdf:en "Litteraturblogga med eleverna". Lärarhandledningen "Litteraturblogga med eleverna" vänder sig till lärare på gymnasienivå och går steg för steg igenom allt man behöver kunna när man ska börja litteraturblogga tillsammans med sina elever. Från hur du kommer igång med bloggen och skapar den rätta strukturen, via planering av litteraturprojektet, till elevuppgifter, bedömning och utvärdering. Det ingår dessutom förslag på romaner att blogga om, långsiktiga mål för projektet, underlag för betygskriterierna samt en intervju med Kristina Alexanderson som tidigare litteraturbloggat tillsammans med sina elever. -- Har du några frågor eller funderingar kring materialet eller hur det kan användas i undervisningen?

Allt vi säger är sant Varför ska vi webbpublicera i skolan? | Bedömning för lärande När jag i mitt arbete som IT-projektledare försöker förmå personal i förskola och skola att visa upp/publicera på nätet vad de gör med sina barn/elever hela dagarna kommer ibland lille Jante fram: ”Jag? Nej, vad gör jag som någon skulle ha intresse av? Och all tid man måste lägga ner, var ska jag få den ifrån? Och vad är det för nytta med det?!” De frågorna tänker jag nu bemöta lite grann. De första två ganska kortfattat, den sista något längre. Jag är övertygad om att det pågår massor av intressanta saker runt om i våra förskolor och skolor, som många skulle vilja veta mer om ifall de bara visste att det fanns. Tiden är inte heller något större problem när man väl är igång. Nyttan med webbpublicering tänker jag alltså dröja lite längre vid, då jag ser flera anledningar till att publicera skolarbete på nätet. 1. Visste du för resten att hälften av alla Sveriges tre-åringar har börjat använda Internet (ur rapporten Svenskarna och Internet), och ca 15 % av sju-åringarna gör det dagligen?

Låt oss prata om Bloggen som pedagogiskt verktyg | pedagogdalarna Blogg har visat sig vara ett av de mer populära verktygen när PUD (Pedagogiskt utvecklingscentrum Dalarna) arrangerar kompetensutveckling kring digitala medier. Många kommer igång med eget bloggande i samband med utbildningarna; klassbloggar, rektorsbloggar, tematiska bloggar och elevbloggar. Anledningen till att det är just bloggen som visar sig populär är säkerligen dess många användningsområden, plus att det är gratis och relativt enkelt att starta och upprätthålla en blogg. En blogg kan bidra till att lärandet blir mer autentiskt och mer verklighetsförankrat, något som bekräftas av Dan Åkerlund, lektor vid Karlstad universitet, i avhandlingen ”Elever syns på nätet – multimodala texter och autentiska mottagare”. En blogg innebär inte bara autentiska mottagare utan också en möjlighet att på ett enkelt vis använda sig av ett utökat textbegrepp där bild, film och ljud publiceras jämte skriven text, eller i vissa fall helt ersätter det skrivna ordet.

bloggkurser Tänk om de bara skulle lämna in till mig - vad lönlöst! Johan Andersson och Linda Söderlind arbetar med blogg som verktyg med sina elever i årskurs 1 på Sportfiskeakademin i Forshaga. Det är ett yrkesprogram baserat på naturbruksprogrammet och många elever har valt linjen för att de är intresserade av sportfiske i första hand och teoretiska ämnen i andra hand. Genom att jobba med en blogg som handlar om fiske använder de elevernas specialintresse även i svenska och engelska. Linda Söderlind försöker utnyttja de digitala verktygens pedagogiska möjligheter, mer än att bara använda vid redovisning. - En Ipad är så mycket mer än en modernare OH, säger hon. Elever föreslår arbete – Jag har en grej jag skulle vilja göra och lägga ut på bloggen, får Johan Andersson höra då och då. Den största fördelen är att alla vill vara med, säger Linda Söderlind. I bloggen Hooked on english publicerar eleverna till exempel How to-filmer, instruktionsfilmer på engelska om olika sorts fiske. Spela in, fundera, spela in igen Kamratbedömning kräver vana

Läraren – att komma igång | Flexikon - digitalt lärande i folkbildning I den här filmen pratar Sofie Sandholm om: Varför blogg i undervisningen? ▷ Skriva mer ▷ Längre texter ▷ Kommunikation mellan deltagare i gruppen Att välja blogg-verktyg Bloggverktyg = webbsida där man skapar sin blogg och sina blogginlägg. ▷ Layout, formgivning ▷ Vilka funktioner behövs? ▷ Prova sig fram Att utforska och lära ▷ Skapa blogginlägg ▷ Skriva ▷ Bilder ▷ Bädda in filmer ▷ Lägga in länkar ▷ Formgivning / layout ▷ Utgå ifrån deltagarna ▷ Publicera – utvärdera ▷ Träna, prova sig fram Att komma igång ▷ Introducera för deltagarna ▷ Gemensam blogg? ▷ Enskild blogg? Uppgift: Sofie Sandholm menar att det bästa sätta att komma igång är att prova att göra en egen blogg och att hitta ett bloggverktyg som känns rätt.

Related: