background preloader

Hur kan vi undervisa elever som ska lära sig läsa och skriva på ett nytt språk?

Hur kan vi undervisa elever som ska lära sig läsa och skriva på ett nytt språk?
Jag får ofta frågor som handlar om undervisning av nyanlända elever och eftersom jag kan tänka mig att många undrar samma sak kan jag ju lika väl svara i form av ett blogginlägg i stället för i ett mejl. Denna gång handlar frågan om nyanlända elever och den grundläggande läs- och skrivinlärningen. Läraren som skriver till mig är orolig för att deras metoder inte räcker till när det gäller elever som har ett modersmål med ett, från svenska språket, avvikande ljudsystem. Barnen ska i det fallet lära ett nytt skriftspråk samtidigt som de lär sig svenska och de kan inte lika självklart koppla bokstäverna till ljud och kända ord. Något av det mest komplexa i arbetet med att undervisa nyanlända elever är just detta att många elever inte bara ska lära sig svenska, de ska även lära sig läsa och skriva på svenska. Läsinlärning på modersmålet Vikten av förförståelse Från det muntliga till det skriftliga Fonologisk medvetenhet Skriva i skrivarpar Pedagogisk dokumentation Skriftspråksliknande tal

Dr Cais Blogg | Politik, skola, skrivande, foto och lite till…. Förberedelseklass eller inte – det är frågan | Språkforskningsinstitutet Förberedelsklassens vara eller inte vara diskuteras i forskarvärlden och på skolorna. Gemesamt anser man dock att gruppen nyanlända elever inte är homogen. Beslut om elevers skolgång bör ske utifrån elevens behov. I en argumenterande text berättar en nyanländ flicka i årskurs nio vad hon tycker om förberedelseklasser: Idag ökar Sverige befolkning väldigt mycket, genom att vi få många invandare alltså många flytta eller flyr hit. på grund av krigs, svält, jobb, fattigdom, politisk och region förföljelse eller som anhöriga till någon som bor i Sverige. Därför har vi många ungdomar idag som behöver hjälp med språk, med att börja skolan och med att komma in i det svenska samhället, genom att veta vad som är rätt eller fel, vad man ska göra och vad man får inte göra. För den första tycker jag att förberedelse klassen måste finnas på alla skolor i Sverige, så att det blir lättare för ungdomar att kommer igång. Elev årskurs 9 Birgitta Thorander

wird 8 Jahre - Literatenmelu Endlich komme ich wieder dazu, hier in meinem Blog Artikel zu verfassen. Was könnte es Schöneres geben als zu verkünden, dass ich nun schon acht Jahre dieses Blog betreibe? Noch spannender wird es, wenn ich euch sage, dass die Themen rund um das Lernen im digitalen Zeitalter nicht abreißen, sondern dass es viel Bewegung in unserem Bildungssystem gibt. Aus diesem Grund könnt ihr euch auf viele weitere interessante Artikel freuen. Doch zunächst: Happy Birthday, Literatenmelu. Ich kann es nicht fassen, dass mein Blog doch tatsächlich nun schon sein 8-jähriges Bestehen feiert. Ich war einfach nur motiviert, mich mit der neuen digitalen Welt zu beschäftigen, da ich mir als angehende Lehrerin dachte, um dieses Thema wirst du nicht herum kommen. Tja, und so kam es eben dazu, dass ich meinen Blog startete – ganz jungfräulich und ohne zu wissen wo die Reise hingeht. Vielen Dank an meine treuen Fans im Social Web, mittlerweile hat meine Fanpage bei Facebook 300 Likes.

Nytt inspirationsmaterial - Skolgång för nyanlända elever Det här inspirationsmaterialet bygger på intervjuer med personer i kommuner, såväl på förvaltningsnivå som på skolnivå. Här finns exempel på hur några kommuner har valt att organisera mottagandet av nyanlända elever och hur de arbetar för att ge dem så goda förutsättningar som möjligt för lärande och skolgång. Det handlar om att möta barn och ungdomar oavsett ålder, skolbakgrund och social situation. Intervjupersonerna ger sin egen bild av vad de tänker är viktiga förutsättningar för ett bra mottagande och nyanlända elevers lärande. Några intervjuer handlar om själva mottagningsverksamheten, från första kartläggningen av elevernas kunskaper till hur eleverna väljer eller fördelas mellan skolor samt övergången mellan förberedelseklass och ordinarie klass. Flera intervjupersoner framhåller studie- och yrkesvägledningens betydelse för nyanlända elever. Och som Mats Jensen, rektor på Nybyggeskolan i Västerås säger: Ladda ner eller beställ inspirationsmaterialet via SKLs webbutik

Nytt kapitel – nytt läsår | I Susannes klassrum Då är det snart dags! Dags att starta ett nytt kapitel i mitt yrke som lärare. Jag ska byta arbetsplats. Jag ser fram emot nya utmaningar och ser endast fördelar med att inte känna till alla rutiner eller veta precis hur allt ‘ska vara’. I september och i november kommer vi att köra #edcampboras igen.

Om nyanlända elever i tidningen Chef & Ledarskap Antalet nyanlända elever ökar och på många håll råder stor osäkerhet. Bakom varje siffra i statistiken finns ett barn med kunskaper, erfarenheter och drömmar. Men hur ska skolan kunna ge dem bästa möjliga start i det nya landet? Chef & Ledarskap nr 2, 2015, har Nystart i Sverige som tema och tar upp frågan kring nyanlända elevers lärande och utbildning ur olika aspekter. Så kan kunskaperna kartläggas Rektorer och lärare måste bli bättre på att snabbt se och förstå vad nyanlända elever kan för att anpassa undervisningen efter varje individ. Språkverkstaden ger snabbfil in i skolan Språkverkstad för nyanlända. Skärpt lag ställer nya krav på rektorn I dag finns inga särskilda bestämmelser för hur skolor ska ta emot och undervisa nyanlända. Kulturtolken blir familjernas språkrör Vad är ett galonställ? Nyanlända elever är hela skolans ansvar Samarbete mellan lärarna. Här får barnen lära sig bli elever Egentligen hade hon tänkt göra något annat.

april 2014 Hej 8B Har formulerat en ny pedagogisk planering för de veckor som återstår. Den återfinns på skolia också. Huvudinriktningen nu blir egentligen för att korta ner det: läsa och att förstå det du läst. Du ska välja och läsa en egen bok. Allt det viktiga jag bedömer nu kommer att vara det DU gör på lektioner samt att du i reflektionsboken visar att du läser den bok du lånat även hemma. Kommer använda bloggen till lite diverse under resans gång! Fröken Linda tipsar: (något av det jag kommer på nu): Hungerspelstriologin av Suzanne Collins Låt vargarna komma av Carol Rifka Blunt Legend av Marie Lu Erebos av Poznanski Per Nilsson tex Solprinsen, hjärtats fröjd, Jag saknar dig, jag saknar dig Jules Verne b.la Jorden runt på 80 dagar Dansar Elias? Allt av Katarina von Bredow Allt av Joyce Carol Oates (för ungdomar) Allt av Sofia Nordin, bla Natthimmel Allt av Magnus Nordin Cannie Möller - bla Oktober, Lucia Laura Trenter (enklare deckare) Bra ställen att hitta ideér om vad du vill läsa: Då kör vi så det ryker!

sobloggalfa | Valet är ditt! Härliga ungar! Vad kul att ni är tillbaka! Även om jag sett att ni då och då tittat in på vår Facebook-sida. Tack alla ni som delat med er av bilder och tankar under sommaren! Nu är det dags för nytt år. Jag hoppas att du bestämmer dig för att välja full fokus på kunskap i år! Jag lovar att jag ska göra allt jag kan för att ge er de bästa förutsättningarna som jag bara kan ge för att fylla er ryggsäck <3 Tillsammans är jag helt säker på att vi kommer uträtta stordåd i år! Antagligen är jag världens mest lyckligt lottade Fröken. Och du…tänk på att det finns många olika sorters val i livet! Kram från Fröken! Vilka val gör du?

Boktankar Dags att sparka föräldrarna ur skolan? Samma dag som vår skolavslutning var jag inbjuden att prata under rubriken "Föräldrar - stjälp eller hjälp" på ett lunchmöte hos Rotary i Söderköping. Jag blev glad både över ämne och forum. Rotary är en organisation som på ett genialiskt sätt kombinerar egennytta med allmännytta – ett professionellt nätverk till gagn för den egna karriären i kombination med ett målmedvetet och effektivt arbete för en bättre värld. ... Något okomplicerat ämne är inte relationen föräldrar - skola. När jag gick i skolan hade föräldrar en högst undanskymd roll, och en roll som var helt på skolans villkor. Om en lärare ringde hem, om en förälder blev kallad på möte hos rektor – ja då var man som elev alltid i trubbel. Idag då? Det vi behöver ägna tankeverksamhet åt är inte föräldrarna som sådana utan vilken föräldraroll vårt samhälle genererar. En tydlig trend är att föräldraengagemanget idag handlar om det egna barnet. Vad beror de här trenderna på? Det här tycker jag är förskräckligt. 1.

Endast Eböcker ...

Related: