background preloader

Forsta-hjalpen-for-kallkritik-pa-internet

Forsta-hjalpen-for-kallkritik-pa-internet

http://www.webbstjarnan.se/wordpress/wp-content/uploads/forsta-hjalpen-for-kallkritik-pa-internet.pdf

Related:  Källkritik

Internet och källkritik Jag har satt ihop en lista med mina favoritsajter när det gäller att arbeta med Internet och källkritik, en viktig grundsten för både elever och lärare idag. Ur Lgr11 kap.1 Skolans värdegrund och uppdrag / Skolans uppdrag Eleverna ska kunna orientera sig i en komplex verklighet, med ett stort informationsflöde och en snabb förändringstakt. Studiefärdigheter och metoder att tillägna sig och använda ny kunskap blir därför viktiga. Det är också nödvändigt att eleverna utvecklar sin förmåga att kritiskt granska fakta och förhållanden och att inse konsekvenserna av olika alternativ. Hur skapar jag en Creative Commons licens? Att licensiera ett verk under Creative Commons handlar om att ta ställning till följande: – Om du vill att andra ska få använda det du skapat utan att fråga dig om lov först? – Om du vill att andra ska få använda det du skapat i kommersiella sammanhang – Om du vill att andra ska få bearbeta det du skapat samt hur du vill att bearbetningar ska få delas vidare

Är det sant?: Att vara på internet Får man låtsas att man är någon annan på internet? Är det tillåtet att mobbas på nätet? Och hur länge har bloggar funnits egentligen? Creative Commons All konstnärliga verk som skapas har konstnären (fotograf, författare, illustratör osv.) upphovsrätt på. Det innebär att de har rätt att bestämma hur deras verk ska användas. Genom att internet utvecklades så blev det enklare att kopiera andras verk utan deras tillåtelse. Att kopiera någon annans verk utan konstnärens tillåtelse är enligt upphovsrättslagen olagligt.

Åsneryd Åsneryd mitt i Skåne är en fantastisk plats. Mellan de gröna dalarna i sydliga Skåne ligger denna exklusiva turistort, som trots sin stora popåläritet har lyckats behålla sin genuina atmosfär. 736 invånare är bosatta här året runt. Åsneryd har klimatet du drömmer om! En ödes nyck av naturen har lett till att en spricka i jordskorpan låter grundvattnet passera genom det inre av jorden och värms då upp till över 100 grader. Vattnet återvänder tillbaka till ytan i små kokande håligheter. Dessa varma ihåligheter värmer upp dalgången så att vintertemperaturen aldrig understiger +21 grader. Omvänd bildsökning - Googles webbsökning Hjälp Du kan använda en bild för att söka om du vill hitta liknande bilder på webben. Så fungerar omvänd bildsökning När du söker med en bild kan resultaten innehålla liknande bilder webbplatser som innehåller bilden bilden du sökte efter i andra storlekar. Bildsökning fungerar bäst när det är sannolikt att bilden även finns på andra ställen på webben. Du får därför fler resultat för välkända sevärdheter än för privata bilder, som senaste familjeporträttet.

Guide: Så viralgranskar du Youtubefilmer – fem enkla steg 1. Hitta videon på Youtube – om den finns där När du ser videor på sajter är de ofta inbäddade från Youtube eller andra videosajter. Skolbiblioteksbloggen I Google Scholar kan du söka efter vetenskaplig litteratur från världens alla hörn. Här hittar du avhandlingar, böcker, artiklar och mycket mer från akademiska förlag, yrkessamfund, preprintarkiv, universitet och andra akademiska organisationer. Mycket finns i fulltext men vissa artiklar kan du bara se abstract på, då måste du gå vidare för att få tillgång till artikeln eller boken. För att söka går du till scholar.google.seSök som i Googles vanliga enkla sökning.

Related: