background preloader

Källkritik

Facebook Twitter

Hönan som värper påskägg. Ladda ner Lilla Viralgranskaren – lärarhandledning i källkritik. Inspirerande gratismaterial 2. Läs och förstå faktatexter Inspirerade av aktuell forskning har vi sammanställt minilektioner som passar före, under och efter läsning av faktatexter.

Inspirerande gratismaterial 2

Du finner dem i broschyren Läs och förstå faktatexter. Använder du PULS fungerar alla tipsen utmärkt. Elevmaterial och lärarinstruktioner som hör till skriver du ut gratis nedan. Kopieringsunderlag Före läsningLedtrådar och bevisLedtrådar och bevis, till dig som lärareNya ord och begreppVÖL: Vad vet jag, och vad vill jag veta? Under läsningStäll egna frågor, åk 1-3Ställ egna frågor, åk 4-6Se mönsterTänka högt-protokoll Efter läsningProtokoll VÖL: Vad har jag lärt mig?

Hämta alla ovanstående kopieringsunderlag! Alla dokument är i pdf-format. Fler litteraturtips om läsförståelse Konsten att läsa faktatexter Att undervisa i läsförståelse Läs också artikeln ”Att läsa och förstå faktatexter” av Ingvar Lundberg . Så arbetar vi med källkritik på lågstadiet. Källkritik i praktikenUnder hösten har vi varit en redaktion som har arbetat med att intervjua, genomföra undersökningar och göra reklam.

Så arbetar vi med källkritik på lågstadiet

Vi har arbetat med att själva vara källor. Vi har funderat på det där med killar och tjejer i media – hur de presenteras och kommer till tals. Vi har granskat källor och kommit på oss själva med att vara kritiska till i stort sett allt. Bra! Att vara kritisk på ett bra sätt är inget negativt. Vi gjorde även ett klassiskt nyhetsprogram, med allt från nyheter om brand på skolan, till reportage om när Uno Svenningsson plötsligt klev in genom klassrumsdörren, till sportreportage, bokprat och väder. Några elever hade tidigare vid lunchen pratat med sportkommentatorsröster och vi nappade på det. Var det här bara en kul grej? Vi har arbetat en hel del utifrån en lärarhandleding som jag har gjort för årskurs 3-6. Redan i årskurs ett kollade vi upp hur det där med böcker och film fungerar.

Lgr11, Svenska, Centralt innehåll åk. 1-3: Viktiga grejer alltså. Tänk på det här på internet! - KP-webben. När du berättar om dig självVar försiktig när du lämnar ut personlig information på internet.

Tänk på det här på internet! - KP-webben

Personlig information är till exempel ditt riktiga namn, e-post, msn, telefonnummer, namnet på din skola eller din adress. Du vet aldrig vem som ser det du skrivit. När du lägger upp bilder En bild som läggs upp på internet kan vara väldigt svår att bli av med. Vem som helst kan ju ladda ner bilden och sprida den vidare. Lägg därför bara upp bilder som det inte gör något att alla kan se. Om du vill lägga upp en bild på någon annan måste du också alltid fråga om lov.

Stefan och Stefan 8 DAGENS NYHET! Källkritik /reklam /massmedia. Webbtips och övningar i källkritik. Vill du ha idéer och inspiration till källkritiska diskussioner i skolan?

Webbtips och övningar i källkritik

På den här sidan har Kolla källan samlat övningar, kurser, filmer, källkritiska exempel och annat material som du kan prova tillsammans med eleverna. Lärartips för källkritiskt arbete Många lärare och skolbibliotekarier vill dela med sig av sitt arbete med källkritik i klassrummet. Här är deras viktigaste råd till kollegor ute i landet.

Lärartips för källkritiskt arbete Checklista för källkritik Hjälp elever att vara källkritiska. Beställ checklistan för källkritik Beställ affischen om källkritik Checklista för sociala medier Hjälp dina elever att vara kritiska när de använder sociala medier. Beställ checklistan för sociala medier Beställ affischen om sociala medier Källkritik med reflexionsfrågor och lektionstips Statens medieråd har skapat Lär om medier (f d MIK-rummet) som är en interaktiv utbildning för lärare, elever och bibliotekarier. Källkritik - en utmaning Kurs i källkritik Är det sant? Hon gör källkritiken roligare. Isabella Johansson med lärarkollegor.

Hon gör källkritiken roligare

Foto: Ellinor Larsson Isabella Johansson är sedan hösten 2011 skolbibliotekarie inom Mönsterås kommun och jobbar på fem olika skolor. I och med att det är andra bibliotekarier och lärare som sköter lästräning, boksamtal, utlåning och inköp, så har Isabella Johansson kunnat fokusera helt på att undervisa om informationssökning och källkritik. – Det är ganska unikt att man anställer en skolbibliotekarie med huvudsaklig uppgift att undervisa elever i informationsökning och källkritik.

Det finns till och med inskrivet i kommunens skolbiblioteksplan att jag ska göra detta. Samarbetet med lärarna är avgörande Isabella Johansson började på en helt ny tjänst i kommunen, så det fanns därför ingen som kunde säga exakt hur hon skulle jobba. – Jag fick pröva mig fram, berättar Isabella Johansson. Isabella Johansson undervisar återkommande i årskurserna 2, 4, 6, 8 och 9, men det händer att hon även kommer in i undervisningen vid andra tillfällen.

Lektion 1: Vad är reklam? - Media Smart. Lektionen syftar till att låta eleverna fundera över vad reklam är och i vilka sammanhang man möter den.

Lektion 1: Vad är reklam? - Media Smart

Målet är att få eleverna att se att det finns olika typer av reklam och vad reklam fyller för funktion i samhället. I lektionen går vi igenom de olika budskapskategorierna; reklam, nyheter och information och deras olika syften. I lektionen tar vi även upp begreppen avsändare, målgrupp och syfte. I de tillhörande exemplen ges ni sedan möjlighet att öva på att identifiera målgrupp och diskutera syftet med reklamen. Lathund i källkällkritik på internet. Internet - en guldgruva eller soptipp?

Lathund i källkällkritik på internet

Det finns gott om information att hämta från internet men allt är inte guld som glimmar. En del webbplatser är rena guldgruvor medan andra ger oseriös information eller rent av falska fakta. Nosa på nätet med Superundersökarna. Sagan Superundersökarna ingår i Nosa på nätet, ett material som syftar till att på ett lekfullt sätt lära ut grunderna i ett kritiskt förhållningssätt.

Nosa på nätet med Superundersökarna

Nosa på nätet vänder sig till dig som arbetar med de äldre förskolebarnen och grundskolans första år och materialet går att beställa gratis från Statens medieråd. Superundersökarna (2., rev. uppl. 2011) En morgon upptäcker Emma ett nytt spel på datorn. När hon klickat en stund hittar hon Snytkorven. Han hjälper henne att undersöka världen både utanför och inuti datorn.