background preloader

Källkritik

Facebook Twitter

Höga krav i skolan påverkar hälsan. Höga krav på eleverna. – Nu kommer flera nationella prov och man har fem läxor varje vecka, så man kanske ska ta en paus, säger Mariam Zein, elev i årskurs 7. – Det är inte bara skolan, utan nu när man har blivit äldre är det mycket annat.

Höga krav på eleverna

Man kan ha det jobbigt hemma, och då blir det bara för mycket när man kommer till skolan. Som sociala medier och att man känner att man måste prestera bra, säger Oliver Björk, elev i årskurs 7. Krav på att vara perfekt – Jag tror att det beror på att folk känner att de måste vara så perfekta som möjligt. Kraven att prestera bra finns där hela tiden. Hjälp till eleverna På elevhälsan i Falkenberg är målet tydligt. . – Skolan har ett jättestort ansvar att hjälpa eleverna att anpassa så mycket som möjligt, för att eleven ska kunna vara i skolan och må bra. Anpassad undervisning. Forskare: En katastrof för samhället. Fem elever på högstadier i Falkenberg har just nu låtit bli att gå i skolan i ett år eller längre.

Forskare: En katastrof för samhället

En frånvaro som kan kopplas till en ångestproblematik, depression eller utmattningssymptom. Det har SVT Nyheter Halland rapporterat om de senaste dagarna. – Det är en tragedi för alla som är inblandade. En katastrof för samhället helt enkelt, säger Ulf Petäjä som är rektor i statsvetenskap. Ulf Petäjä har tillsammans med sin kollega Christopher Kindblad, doktor i sociologi, forskat i ett år om så kallade hemmasittare i Falkenberg och Hylte. ”Man har ändrat pedagogiken” De samlar in data och genomför intervjuer med företrädare på kommuner och skolor.

Först om ett år ska forskningen vara klar, men redan nu kan de se mönster. – Sådana som tidigare kunde klara sig och fick stöd på olika sätt kunde hantera skolan men nu verkar det som om det finns en större risk att slås ut. Att resonera om källors trovärdighet och relevans i svenska. Att resonera om källors trovärdighet och relevans i svenska Kategori: Förstå kunskapskraven, På svenska: Förstå kunskapskraven Taggar: Källkritik, Kunskapskrav, Svenska Att pröva och ompröva i teknik 42 Views Frågeställningar för systematiska undersökningar i kemi 34 Views På romani chib/arli: Förstå kunskapskraven – Att utveckla ett resonemang i svenska 28 Views Att resonera om något innebär att du fördjupar din åsikt genom att förklara hur du kom fram till den.

Att resonera om källors trovärdighet och relevans i svenska

Stor ökning av falsk information på nätet. Efter Parisdåden spreds många falska nyheter via internet och sociala medier.

Stor ökning av falsk information på nätet

Det var allt från en bild från konsertlokalen Bataclan som inte stämde överens med verkligheten, till en film med firande muslimer i London som påstods fira terrorattentatet, medan de i själva verket firade en cricketseger mot Sri Lanka 2009. Innan klippet avslöjades av bland andra nättidningen KIT hade det setts över en halv miljon gånger. Nättidningen France 24 Observers har jobbat i åtta år med att avslöja desinformation på nätet och har märkt en markant ökning av falska artiklar, bilder och videos som sprids, inte minst i samband med Parisdådet och Charlie Hebdo-dådet i januari i år. Chefredaktören Julien Pain menar att det är nästan lika viktigt att rapportera om nyheter som inte är sanna, som nyheter som faktiskt är sanna. Konspirationsteorier svårast att hantera De mest besvärliga myterna att slå hål på är de konspirationsteorier som ofta följer i kölvattnet av stora händelser.

Sverige utsätts också. Kolla källans wiki - om källkritik i skolan - Källkritik - exempel webbsidor. Här hittar du exempel på webbsidor, till exempel fejksidor eller fejkade bloggar, källkritiska experiment och annat som kan användas i skolans diskussioner om källkritik!

Kolla källans wiki - om källkritik i skolan - Källkritik - exempel webbsidor

Lämpliga frågor att ställa till materialet hittar du i Kolla källans lathund. Se också Källkritik - filmer, IKT-sidas länklista sammanställd av Tove Andersson och Metros Viralgranskaren. Välkommen att komplettera med fler exempel och fler länkpar/länkgrupper att jämföra med varandra! Luriga webbsidor / fejkade webbsidor och fejkbloggar (mockbloggar) och källkritiska experiment Samlingar av luriga webbsidor och mediaskrönor Snopes. Webbsidor att jämföra - avsändare? Här finns fejkat material, seriöst material, omdiskuterat/kontroversiellt material samt kommuner och statliga myndigheter i en enda blandning.

Abortinformation - jämförelse mellan två olika sidor - Övningar i källkritik på gymnasiet. Hur dog Mozart? kort - Övningar i källkritik på gymnasiet. Källkritisk uppgift - webbplatser som handlar om språket - Övningar i källkritik på gymnasiet. Sanningen bakom kyssvideon. Nyheter Blev du, likt miljontals andra, tagen av klippet där 20 främlingar kysser varandra för första gången?

Sanningen bakom kyssvideon

Under tisdagen skrev Nyheter24 om det virala klippet "First Kiss" som regisserades av Tatia Pilieva. Du kanske misstänkte att det fanns ett annat syfte med klippet än att bara visa folk som kysser varandra. Eller så tänkte du inte det. I vilket fall så är klippet fejk och egentligen en reklam för företaget Wren och deras nya klädkollektion, skriver Slate. Tränade skådespelare De "främlingar" som är med i klippet är egentligen skådespelare som är extra bra på att spela roller som innehåller kärlek, sex och intimitet. Italienska modeller, franska skådespelare, Hollywood up-comings och en av sångerskorna i indiepopbandet Soko – bandet vars låt spelas i klippet – är de som är medverkar.

Ser du annorlunda på klippet nu? Kallkritik 7 9.