background preloader

Webbtips och övningar i källkritik

Webbtips och övningar i källkritik
Vill du ha idéer och inspiration till källkritiska diskussioner i skolan? På den här sidan har Kolla källan samlat övningar, kurser, filmer, källkritiska exempel och annat material som du kan prova tillsammans med eleverna. Lärartips för källkritiskt arbete Många lärare och skolbibliotekarier vill dela med sig av sitt arbete med källkritik i klassrummet. Lärartips för källkritiskt arbete Checklista för källkritik Hjälp elever att vara källkritiska. Beställ checklistan för källkritik Beställ affischen om källkritik Checklista för sociala medier Hjälp dina elever att vara kritiska när de använder sociala medier. Beställ checklistan för sociala medier Beställ affischen om sociala medier Källkritik med reflexionsfrågor och lektionstips Statens medieråd har skapat Lär om medier (f d MIK-rummet) som är en interaktiv utbildning för lärare, elever och bibliotekarier. Källkritik - en utmaning Kurs i källkritik Webbstjärnan har utvecklat en grundkurs för dig som vill utveckla ditt källkritiska tänkande.

Alla artiklar Nytt lärarmaterial: "MIK för mig" - lättläst 2015-03-31 | Ämnen: Medie- och informationskunnighet, Lärarmaterial "MIK för mig" är ett fylligt utbildningspaket i flera steg och är till för att både elever och lärare ska få möjlighet att diskutera och reflektera kring det nya medielandskapet och hur det påverkar oss. Nu kommer ett nytt lärarmaterial med övningar som är bearbetade till lättläst svenska och förenklade så att hela utbildningspaketet ska kunna användas inom särgymnasieskolan och i andra lässvaga grupper. Hur kan skolan arbeta mot näthat? 2014-12-15 | Ämnen: Nätmobbning , Lärarmaterial Utbildningsmaterialet ”No Hate i skolan” hjälper skolan att ta sitt ansvar i arbetet mot hat, hot och kränkningar på nätet. Expert på medier 2014-12-04 | Ämnen: Medie- och informationskunnighet, Källkritik , Lärarmaterial I läroplanen Lgr 11 har medier en framskjuten plats. Pedagogiskt paket kring rasism 2014-09-15 | Ämnen: Medie- och informationskunnighet, Nätmobbning , Lärarmaterial MIK i klassrummet

Källkritik med årskurs 2 på Skytteanska skolan | Bibblabella Hur arbetar man egentligen med källkritik i årskurs 2 på lågstadiet? Jag har sammanställt en lista med länkar och information om hur man kan arbeta med källkritik för lågstadiet. Ni hittar den lite längre ner i detta inlägg. (Många av länkarna tipsar också Skolverket om här). När jag har besökt årskurs 2 på mina skolor, har vi börjat med en introduktion i källkritik genom att granska tryckta källor – facklitteratur med fakta om djur. Innan jag besöker klassen, har eleverna fått förbereda sig med inläsning av faktatext för det djur som vi ska fördjupa oss i för tillfället. Eleverna får ett litet häfte med faktatexter från två olika källor/faktaböcker. Det är en introduktion och en början till hur man kan prata om källor och hur man kan bedöma dessa. När jag sedan träffar eleverna nästa gång – går de i årskurs 4 och då fortsätter vi den källkritiska diskussionen tillsammans, fast denna gång för digitala källor på internet, när vi bland annat bedömer en webbplats trovärdighet.

skolmedia.se | ’bara du visar nästa gång att du lärt dig något, så minns inte jag vad du gjorde sist’ Lärare bloggar om källkritik – Kolla Källans idélåda Kolla källans wiki samlar länkar till blogginlägg där lärare och skolbibliotekarier berättar om hur de arbetar med källkritik i undervisningen. Tanken är ofta att blogginläggen ska fungera som inspiration och idékälla för andra. Här är några exempel på sådana blogginlägg som berättar om hur du kan diskutera källkritik, från förskoleklassen till och med gymnasiet. Liselott Drejstam, skolbibliotekarie på Hjulsbroskolan i Linköping, låter barnen i förskoleklass bekanta sig med informationssökning och informationshantering på ett lekfullt och roligt sätt. Hon läser ett stycke ur en bok som tar upp något vardagsnära fenomen. Förskolläraren Marit Olanders i Trelleborg menar att det är viktigt att barn redan i tidig ålder tränar sitt kritiska tänkande och att de lär sig att inte tro på allt de hör. Skolbibliotekarierna Eric Haraldsson och Rebecca Borg i Växjö visar hur man kan arbeta med källkritik i ettan och tvåan. Marie Andersson är 1-6-lärare på Eskelhems skola på Gotland.

Cirkelmodellen i alla ämnen Vågar man verkligen tro att cirkelmodellen kan användas i alla ämnen? Efter den här vitaminboosten är jag inte längre tveksam! Bryngelstorpskolans lärare har under läsåret haft studiecirkel kring boken Stärk språket stärk lärandet (Pauline Gibbons). Under de senaste två månaderna har vi pedagoger prövat att överföra cirkelmodellen till vår egen undervisning och idag hade vi redovisning. Vågar man verkligen tro att cirkelmodellen kan användas i alla ämnen? Exempel: Matematik: Skriva en räknesaga Musik: Skriva en raplåt på åtta rader Engelska: Skriva en nyhetsartikel So/No: Skriva faktatexter om sport, vulkaner, länder m.m. Sekvensbilder, förstärkande bilder för textens bärande delar, lucktexter och andra typer av "börjor" eller skrivmallar används i flera ämnen och här finns möjlighet att utveckla ytterligare. Samtal om ord och begrepp är något som framträder tydligt i alla ämnen. Cirkelmodellen I den första fasen ska man bygga upp kunskap om ämnesområdet.

Klassrumsstrategier Det finns exempel på klassrumsstrategier som andra gjort tidigare, men jag tycker att det behövs en motsvarande med lite mer färg. Därför har jag gjort två olika layouter varav den ena i några olika färgkombinationer. Om du gillar dem får du använda dem fritt och sprida dem till kollegor. Längst ner finns samma bild på andra språk (norsk, english & suomeksi). Klicka på bilden för att öppna den i full storlek. Norsk Klikk på bildet for å åpne bildet i full størrelse English Suomeksi Lycka till!

Related: