background preloader

Källkritik

Facebook Twitter

Digitaliseringens påverkan på skolan. Så genomskådar du fejk på internet. Boredpanda.com People Are Posting Examples Of How Media Can Manipulate The Truth 12 Pics. Post mortem. Horsback riding. Google Translate Songs with Miley Cyrus. Kallkritik i praktik. Källkritikens abc2. Källkritikens ABC1. Jakten på sanningen - Nätprat - Telenor privat. Vi hjälper dig se fällorna på nätet. Är det som delas på nätet för bra för att vara sant?

Vi hjälper dig se fällorna på nätet

Länkspecial: digital källkritik. Verktyg och videos Länkar till filmer, studiematerial med mera som handlar om att arbeta med källkritik i skolans värld.

Länkspecial: digital källkritik

MIK för mig Statens medieråds nysläppta material om medie- och informationskunnighet, ”MIK för mig”, med bland annat färdiga lektioner. ”Bilder – från visuellt småprat till extremistpropaganda” För att kunna tolka omvärlden räcker det inte längre med att förstå text. Kolla källan – med mängder av resurser. Källkritik + genre = sant. Känner ni till Sveriges minsta landskap?

Källkritik + genre = sant

Det heter Östmanland och gränsar till Lappland och Norge. Googla själv, får du se! När du söker på ”Sveriges minsta landskap” är Östmanlands egen sida den femte träffen. Sidan är hembygdsföreningens försök att tillsammans med lokalt närings- och föreningsliv lyfta fram Sveriges minsta landskap som en attraktiv plats att besöka och leva i, skriver de. Men Östmanland finns ju inte. Den här kombinationen av källkritik och genreundervisning känns klockren och kan användas på många sätt i undervisningen.

Det är outtalade regler kring genre som gör att vi genomskådar bluffmejl om att vi måste uppdatera våra kortuppgifter hos Netflix. Kallkritik pa Internet. En grundkurs i källkritiskt tänkande. En lektion i källkritik – att granska Youtube. En lektion i källkritik – att granska spam. Du ska förstå vad spam är.

En lektion i källkritik – att granska spam

Du får enkla tips och en presentation av vad du bör titta på när du får mejl från avsändare som du inte känner.Du kan även gå kursen som en del av kursen Nio lektioner i källkritik Ha kunskaper om hur du värderar och granskar källor. I webbkursen finns lektionsprov. En lektion i källkritik – att granska webbadresser. En lektion i källkritik – att granska Wikipedia. Du ska förstå hur Wikipedia fungerar och använda källkritiska perspektiv på Wikipedias projekt.

En lektion i källkritik – att granska Wikipedia

Du får pröva en källkritisk metod.Du kan även gå kursen som en del av kursen Nio lektioner i källkritik Ha kunskaper om hur du värderar och använder källor. I webbkursen finns lektionsprov. Du har möjlighet att göra dem tills du får godkänt. (Det finns ingen tidsbegränsning). Den här kursen riktar sig till dig som vill fördjupa dig i källkritik. Källkritik är en färdighet som alla elever som går i den svenska grund och gymnasieskolan ska utveckla.

En lektion i källkritik – att granska Google. En lektion i källkritik – att granska bilder. Viralgranskaren. Så kan du själv viralgranska bilder. Är det viktigt vad som är sant? Rätt ofta sprids kopierade budskap med tveksamma källor på sociala medier.

Är det viktigt vad som är sant?

Det här är ett som cirkulerat den senaste tiden: Med anledning av nyheten att en skola förbjuder ett barn med autism att delta i skolresor känner jag ett behov av att skriva det här. Det finns pojkar och flickor som ingen bjuder in till födelsedagar till exempel. Det finns särskilda barn som vill tillhöra ett team men bli inte vald för att det är viktigare att vinna än integrera dessa barn. Barn med särskilda behov är varken sällsynta eller konstigt, de bara vill vara som alla andra … accepteras!! Det finns inga belägg för denna ”nyhet” över huvud taget, och om det finns någon verklighetsbakgrund så är den troligtvis inte från Sverige, då inlägget är översatt från engelska. Detecting Lies and Staying True.

Digital verktygslåda Del 3 Källkritik – NODSTRÖM EDUCATION. Här hittar ni ett lite längre undervisningstips och en sammanställning av olika resurser för hur lärare och elever kan utveckla sin källkritiska förmåga och digitala kompetens i undervisningen. Tipset kommer att följas upp med en sammanställning av olika Creative Commons-licenser. Koppling till läroplanen ”Eleverna ska kunna orientera sig i en komplex verklighet, med ett stort informationsflöde och en snabb förändringstakt. Studiefärdigheter och metoder att tillägna sig och använda ny kunskap blir därför viktiga. Kallkritik: att hitta korrekt information på internet. Postat denfebruari 17, 2010 Taggar: Aftonbladet, Annika Lidne, Bilddagboken, Björn Falkevik, Disruptive Media, DN, Expressen, Facebook, Google, Information, Internet, Internetkunskap, Jennifer Bark, Jerry Silfwer, Källa, Källkritik, Lärare, Mimersbrunn, Skolungdomar, Sociala Nätverk, Sofia Mirjamsdotter, Sondera, SvD, Therese Göterheim, Twitter, Uppsatser, Utbildning, Wikipedia Kommentarer: 17 Responses I den här filmen får du lära dig de viktigaste grunderna i att tänka kritiskt och hitta korrekt information på internet samt tips på webbplatser där du kan hitta användbar och pålitlig information, beroende på vad det är du letar efter.

kallkritik: att hitta korrekt information på internet

Medverkande: PR-konsulten Jerry Silfwer aka @doktorspinn Jerry är kommunikationsrådgivare och affärsområdeschef på PR-byrån Springtime. Han bloggar på PR-bloggen Doktor Spinn, Springtime-bloggen samt på SSBD. Källkritik på fb av Åsa Kronkvist. Kolla källans wiki - Källkritik - blogginlägg. Kolla källans wiki - Källkritik - exempel filmer. Källkritik - exempelsidor — kollakallans.wikispaces.

Internet och källkritik. Jag har satt ihop en lista med mina favoritsajter när det gäller att arbeta med Internet och källkritik, en viktig grundsten för både elever och lärare idag.

Internet och källkritik

Ur Lgr11 kap.1 Skolans värdegrund och uppdrag / Skolans uppdrag Eleverna ska kunna orientera sig i en komplex verklighet, med ett stort informationsflöde och en snabb förändringstakt. Studiefärdigheter och metoder att tillägna sig och använda ny kunskap blir därför viktiga. Det är också nödvändigt att eleverna utvecklar sin förmåga att kritiskt granska fakta och förhållanden och att inse konsekvenserna av olika alternativ. Ur Lgr11 kap. 2 Övergripande mål och riktlinjer / 2.2 Kunskaper / Mål Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska övervägandenkan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande Webbsidor.

Åsneryd. Åsneryd mitt i Skåne är en fantastisk plats.

Åsneryd

Mellan de gröna dalarna i sydliga Skåne ligger denna exklusiva turistort, som trots sin stora popåläritet har lyckats behålla sin genuina atmosfär. 736 invånare är bosatta här året runt. Åsneryd har klimatet du drömmer om! En ödes nyck av naturen har lett till att en spricka i jordskorpan låter grundvattnet passera genom det inre av jorden och värms då upp till över 100 grader. Vattnet återvänder tillbaka till ytan i små kokande håligheter. Dessa varma ihåligheter värmer upp dalgången så att vintertemperaturen aldrig understiger +21 grader. Besök också: Är det sant?: Att vara på internet. Får man låtsas att man är någon annan på internet?

Är det sant?: Att vara på internet

Är det tillåtet att mobbas på nätet? Och hur länge har bloggar funnits egentligen? Nästan två miljarder människor i världen har tillgång till internet och många skriver och lägger upp bilder varje dag. Reportern Jenny Josefsson har fått en intervju med vad hon tror är världens populäraste bloggare men som visar sig vara någon helt annan. Forsta-hjalpen-for-kallkritik-pa-internet. Guide: Så viralgranskar du Youtubefilmer – fem enkla steg. 1. Hitta videon på Youtube – om den finns där. Kolla källan avprickning. Allt du behöver veta om källkritik på nätet. Internet är fullt av skatter, men också mycket som vi inte ska lita på. Eftersom informationsflödet är så enormt är det ytterst viktigt att vara kritisk mot det vi möter.

Isabella Holm som jobbar för organisationen Sällskapet för mediefostran berättar om den källkritiska metoden som man kan använda för att ta reda på om en källa är trovärdig. Hur utvecklades den källkritiska metoden? Olika typer av källor Det gäller alltså att förstå skillnaden mellan primär- och sekundärkälla. Fyra viktiga frågor. Guide: så granskar du Facebookprofiler du misstänker är falska. Tidigare i veckan rapporterade Viralgranskaren om hur falska Facebookprofiler användes för att locka människor till att delta i ”undersökningar” med syfte att samla deras personuppgifter och sedan sälja dessa vidare till företag. Inte tid för källkritik. Snökaos i norrland.