background preloader

Källkritik på internet

Källkritik på internet

https://www.iis.se/lar-dig-mer/guider/kallkritik-pa-internet/

Related:  liie84

Att förbereda eleverna på de muntliga nationella proven i svenska – ett konkr... De muntliga nationella proven ska i år läggas på höstterminen. Det frågas en del i diverse Facebookgrupper om tips på hur man kan göra för att förbereda eleverna. Jag har därför skapat ett upplägg för svenskan för att eleverna ska vara väl förberedda på vad som krävas av dem och hur de ska göra för att nå sina mål.

Avancerad lektion i källkritik? Vi fick en förfrågan från Radio Gotland om de kunde komma ut och göra ett reportage om hur vi arbetar med källkritik i skolan. Detta efter att Radio Gotland fått nys om just detta i Twitterflödet då eleverna och UR-pedagogerna hade en diskussion med varandra och visst fick Radio Gotland komma på besök. Under inspelning av reportaget granskade vi en artikel om norrsken som Radio Gotland publicerade igår. Det blev många och intressanta diskussioner (som vanligt) om hur man ställer sig källkritiskt till en källa. Vi granskade bl a: Här är guiden som hjälper dig att själv bli en bättre viralgranskare När du delar vidare ett Facebook-inlägg eller sprider ett påstående så blir du själv en avsändare. Alltså, dina vänner tror mer på det som sägs eftersom det är du som säger det. Därför är det viktigt att ta ansvar för sånt du delar på nätet och kolla upp om det stämmer eller inte. Hur gör man för att kolla upp om något stämmer på nätet?

När propagandisterna blir "faktakollare" Under december, drygt en månad efter det amerikanska presidentvalet, meddelade Facebook att sociala medier-jätten skulle börja använda sig av externa faktakollare för att granska artiklar som sprids på Facebook. Anledningen till detta var den effekt så kallade falska nyheter anses ha haft på det amerikanska presidentvalet. Sajter med namn som ”Addicting info” och ”American news” lyckades som få andra sprida sina vinklade och ofta falska nyheter i en grad som tidigare inte setts. När Buzzfeed granskade sex stora amerikanska Facebooksidor, tre vänstervinklade och tre högervinklade, kom de fram till att mellan fyra och tolv procent av alla artiklar som spreds via sidorna var helt falska.

Digitala lektioner Ämnesområde: Digital källkritik och Årskurs: 7-9 IIS ansvarar för personuppgifter såsom e-postadress som du lämnar till oss när du registrerar dig för nyhetsbrev. Ändamålet med behandlingen av personuppgifterna är att IIS, eller den IIS har anlitat, ska kunna tillhandahålla och administrera e-postadresserna och därmed ge dig tillgång till Digitala Lektioners nyhetsbrev. IIS kan komma att använda dina personuppgifter för att marknadsföra IIS andra evenemang och tjänster. Den lagliga grunden för behandlingen är ditt samtycke.

Så homogena är våra svenska modetidningar – en jämförelse av ELLE, Damernas V... Valerie studerar vithetsnorm i svensk modepress. Modevärlden är en värld av paradoxer. Trots att det är en bransch präglad av nytänkande, av framåtskridande, att ligga i konstant framkant, är den också djupt konservativ. Utredning om den personliga integriteten Regeringen har utfärdat ett kommittédirektiv kallat Ett modernt och starkt straffrättsligt skydd för den personliga integriteten. Det är ett utredningsuppdrag för att möta de krav som samtida teknik för med sig. Man skriver att samtida teknik har “medfört att hot och andra former av kränkningar av den personliga integriteten tagit nya former.” Man har också identifierat att “strafflagstiftningen på området till viss del ålderdomlig”. Direktivet innebär att utredaren ska “göra en bred översyn av det straffrättsliga skyddet för enskildas personliga integritet, särskilt när det gäller hot och andra kränkningar”. Bred översyn är verkligen ledordet här.

Så kan skolor och bibliotek motverka näthat - Barn, unga och medier 34 procent av 13–16-åringar känner någon som råkat ut för elakheter på nätet*. Hur bemöter vi varandra i sociala medier? Hur är tonen i onlinespelen? Vad är okej och vad är inte okej? Vilket ansvar har jag? Och vad ska den som drabbas av elakheter eller hat göra? Oisín Cantwell: Varför så tyst om bombdåden i Göteborg? Explosion i container i Göteborg.Foto: Thomas Johansson/TT Två bombdåd, en tredje sprängladdning hittad vid en flyktingförläggning, en person allvarligt skadad. Varför är det tyst i rikspressen om en våldsvåg i Göteborg som Säpo utreder och som har lett till att en ledande nazist häktats? Det är utomordentligt allvarlig brottslighet som utreds under ledning av åklagare Mats Ljungqvist vid riksenheten för säkerhetsmål. Den 11 november förra året exploderade en sprängladdning på Övre Husargatan utanför en lokal som hyrs av Syndikalistiskt forum, en bokhandel och "mötesplats för Göteborgs vänster i bred mening".

Att googla – är det så enkelt? Mina 7or har fått varsin dator. Är det bra så? Sätt igång och jobba? Ett levande skolbibliotek Hur får man ett skolbibliotek att spela en aktiv roll i elevers lärande? I den reviderade läroplanen (Lgr11) kommer det att finnas en skrivning att skolbibliotekets verksamhet ska användas för att stödja undervisningen och för att stärka elevernas språkliga förmåga och digitala kompetens. Då räcker det inte med att enbart hålla öppet skolbiblioteket för utlåning av böcker. En aktiv roll. Men hur? I frihet, tillsammans När amerikaner vill driva med oss kanadensare upprepar de ordet ”förlåt” många gånger i en och samma mening. Vi ber om ursäkt för allting. Min svärmor ringer inte till oss efter nio på kvällen och inte vid middagstid, runt sex, och verkligen inte under dagen eller på morgonen.

Silvertåget - Svenskanoveller Wiki - Wikia Av Gunila Ambjörnsson Egentligen tror jag inte på spöken. Men jag har respekt för dem! Numera har jag det. Har du hört talas om Silvertåget?

Related: