background preloader

Källkritik - exempelsidor — kollakallans.wikispaces

Källkritik - exempelsidor — kollakallans.wikispaces
Här hittar du exempel på webbsidor, till exempel fejksidor eller fejkade bloggar, källkritiska experiment och annat som kan användas i skolans diskussioner om källkritik! Lämpliga frågor att ställa till materialet hittar du i Kolla källans lathund. Se också Källkritik - filmer och IKT-sidas länklista sammanställd av Tove Andersson. Välkommen att komplettera med fler exempel och fler länkpar/länkgrupper att jämföra med varandra! Luriga webbsidor / fejkade webbsidor och fejkbloggar (mockbloggar) och källkritiska experiment Åsneryds hemsida Åsneryd är en svensk kommun. Samlingar av luriga webbsidor och mediaskrönor Snopes. I mars 2012 spreds en film om Joseph Kony till miljontals människor världen över. Webbsidor att jämföra - avsändare? Här finns fejkat material, seriöst material, omdiskuterat/kontroversiellt material samt kommuner och statliga myndigheter i en enda blandning.

http://kollakallans.wikispaces.com/K%C3%A4llkritik+-+exempelsidor

Related:  KällkritikKällkritik/upphovsrätt

Är det sant?: Att vara på internet Får man låtsas att man är någon annan på internet? Är det tillåtet att mobbas på nätet? Och hur länge har bloggar funnits egentligen? Nästan två miljarder människor i världen har tillgång till internet och många skriver och lägger upp bilder varje dag.

Åsneryd Åsneryd mitt i Skåne är en fantastisk plats. Mellan de gröna dalarna i sydliga Skåne ligger denna exklusiva turistort, som trots sin stora popåläritet har lyckats behålla sin genuina atmosfär. 736 invånare är bosatta här året runt. Åsneryd har klimatet du drömmer om! Internet och källkritik Jag har satt ihop en lista med mina favoritsajter när det gäller att arbeta med Internet och källkritik, en viktig grundsten för både elever och lärare idag. Ur Lgr11 kap.1 Skolans värdegrund och uppdrag / Skolans uppdrag Eleverna ska kunna orientera sig i en komplex verklighet, med ett stort informationsflöde och en snabb förändringstakt. Studiefärdigheter och metoder att tillägna sig och använda ny kunskap blir därför viktiga. Det är också nödvändigt att eleverna utvecklar sin förmåga att kritiskt granska fakta och förhållanden och att inse konsekvenserna av olika alternativ. Ur Lgr11 kap. 2 Övergripande mål och riktlinjer / 2.2 Kunskaper / Mål

Lathund i källkällkritik på internet Vem har gjort webbsidan? Är det en myndighet? Är det en organisation? Guide: Så viralgranskar du Youtubefilmer – fem enkla steg 1. Hitta videon på Youtube – om den finns där När du ser videor på sajter är de ofta inbäddade från Youtube eller andra videosajter. Ett första steg för att veta mer om en video är att hitta videon på ursprungssajten.

Har du källa på det? - Mikael Bruér I läroplanens första kapitel klargörs att: “Eleverna ska kunna orientera sig i en komplex verklighet, med ett stort informationsflöde och en snabb förändringstakt. Studiefärdigheter och metoder att tillägna sig och använda ny kunskap blir därför viktiga. Det är också nödvändigt att eleverna utvecklar sin förmåga att kritiskt granska fakta och förhållanden och att inse konsekvenserna av olika alternativ” Guide: så granskar du Facebookprofiler du misstänker är falska Tidigare i veckan rapporterade Viralgranskaren om hur falska Facebookprofiler användes för att locka människor till att delta i ”undersökningar” med syfte att samla deras personuppgifter och sedan sälja dessa vidare till företag. Metro har även rapporterat om Maria vars identitet kapades på Facebook och användes för att lura av hennes vänner pengar. Viralgranskaren har därför satt ihop en enkel steg-för-steg-guide att använda för att utröna om en Facebookprofil är falsk eller inte. Det är dock viktigt att komma ihåg att inga av metoderna nedan är garanterade att kunna säga om en profil är falsk eller inte.

Vad gäller när man ritar av andras bilder - Fotosidans Forum Det svåra svaret är att man inte får avbilda ett foto rakt av, men självklart har man som inom upphovsrättslagen i övrigt rätt att använda ett skyddat verk för att skapa något nytt.Ritar du av ett foto enbart som övning tror jag inte att någon kan säga så mycket rent juridiskt. Gällde det mina bilder skulle jag nog kunna bjuda på det. Men handlar det om någon form av offentliggörande (i tryck eller i utställning) av dina teckningar så tror jag, observera tror, att du inte kommer undan anmälan om du försöker friskriva dig bara genom att ange vem som är ursprunglig upphovsman.

Related: