background preloader

Bokomslag på bloggen – vad får man publicera?

Bokomslag på bloggen – vad får man publicera?
Hur är det egentligen med upphovsrätten på bokomslag? Får man publicera ett bokomslag hur man vill på sin blogg? Webbstjärnan har undersökt saken och svaren är många. Efter supportsamtal med en lärare som driver en bokblogg visar det sig att samtliga förlag nedan tillåtit henne att publicera bokomslag i samband med bokrecension. Vi på Webbstjärnan har märkt att det är många bidrag som innehåller bokrecensioner, och i vissa fall är de rena bokbloggar. Vi började fundera på hur det ligger till med upphovsrätten till de bokomslag som ofta publiceras i samband med bokrecensioner. Enligt Norstedts förlagsgrupp (där bland annat Rabén & Sjögren ingår) är det fritt fram att publicera deras bokomslag på sin sajt utan att be om tillstånd, så länge omslaget ”återges i anslutning till en recension”. Bonnierförlagens böcker är det lite knepigare med. Svenska Förläggareföreningen, som är en branschorganisation för svenska bokförlag, är inne på samma spår. Vi vet att det här låter knepigt.

Har du koll på Internetfondens publikation? – Klassen i dialog med omvärlden .SE har genom Internetfonden gett ut en publikation Med klassen i dialog med omvärlden som Dan Åkerlund har skrivit. Den finns att ladda ner kostnadsfritt på Internetfondens webbplats, och är tillgänglig under Creative Commons. Publikationen handlar om och ger verktyg för lärare att arbeta med Internet som ett medium i skolarbetet. Dan går i sin publikation igenom olika sätt som skolan kan arbeta med Internet, motiverar tydligt vad ett arbete med digitala medier kan medföra och angriper enkelt och tydligt frågor som lagar och avtal. En enkel ingång som du kan läsa, eller ge till en kollega som vill arbeta med Internet som ett verktyg i undervisningen, och en text som ger motiv till vilka vinster ett sånt arbetssätt kan medföra. ”If we teach today’s students as we taught yesterday’s, we rob them of tomorrow.”

Film EN LÄSANDE KLASS Bilder på nätet – Får de göra så här? | KPwebben Bryter sällan mot lagen Det är nästan aldrig olagligt att lägga ut bilder av någon annan på nätet. Men det kan ändå vara olämpligt. Statens medieråd menar att det är bra att fråga personen på bilden. Om man fotar och lägger ut bilder på personer i väldigt privata miljöer och situationer bryter man mot lagen. Lägger dina föräldrar upp bilder på dig på sociala medier? 37 % Ja, men de frågar alltid mig först 28% Ja, utan att fråga om lov 10% Nej, de tycker att det är olämpligt 25% Nej, de använder inte sociala medier Hilda, 11, blev överlycklig när hon fick Facebook. – Det kom som en chock, säger Hilda. Ett av fotona föreställer Hilda inför en maskerad. – Jag har klätt ut mig, står i en jättetöntig pose och gör världens fulaste grimas. Men när hon berättar för sina föräldrar hur hon känner vill de inte lyssna. – De säger bara: ”Du är ju så fin på bilderna. Hilda tycker att föräldrar skulle vara tvungna att fråga sina barn om lov innan de lägger upp bilder av dem på nätet. – Prata med dem!

Reading Workshop Strategies Reading Workshop is a powerful way to structure your reading class. Using this model involves encouraging your students to choose their own books as well as providing significant amounts of time for them to read independently. By allowing your students to choose their own books, you can foster a love of reading that will last a lifetime. Research shows that when children spend more time reading, they become better readers. With a little guidance and encouragement from a teacher who loves to read, students can learn to select appropriate books and discover joy in reading. To find out more about this approach, select one of the topics below or scroll through the items on this page. ~ Laura Candler Featured Reading Workshop Freebies Reading Workshop Works Webinar (Two formats) Reading Workshop Works MP4 Recording - View online below - Click the play button on the image below to watch the webinar right from this webpage. Power Reading Workshop: A Step-by-Step Guide 1. 2. 3. 4. 5. 6.

Markus Bylund | Personlig integritet på nätet Personlig integritet är ett splittrande ämne i den svenska debatten. Vissa anser den vara okränkbar. Andra ser ingrepp i den som självklart för skydd och säkerhet. Medverkande: Markus Bylund, Författare senior researcher, SICSDavid Mothander, GoogleJacob Dexe, Forskningsassistent, Fores Tid: Tisdag 1 juli 2014 klockan 14.00- 15.00 Plats: Gotlands Museum, Fornsalen, Strandgatan 14, Visby Idag är information om oss själva hårdvaluta i en ny digital ekonomi. Medverkande: Joke Palmkvist, Affärsområdeschef skola och högre utbildning, Microsoft.Inger Grahn, Ordförande, Cloud Sweden.Marcus Bylund, Forskare, SICS Swedish ICT.Kristina Alexandersson, Chef för Internet i skolan, Punkt SE. Tid: Måndag 30 juni klockan 15:30 – 17:00 Plats: Best Western Strand Hotel, Strandgatan 34 In the aftermath of the NSA leaks, the debate about internet-based surveillance is more polarized than ever before. Tid: 11 mars 2014 Plats: Studion, Kulturhuset, Stockholm Läs mer på Dagens ETC Debatt, 2014-01-15

Träna på ord och begrepp – skärmkorsord Under veckan har jag fått möjlighet att hoppa in i flera grupper på skolan eftersom de elever jag jobbar tillsammans med är iväg på resa. Jag skulle repetera ord och begrepp i en år 4 grupp. De hade precis börjat med atomlära och vi skulle prata om vad de hade gjort sist. Jag funderade på hur jag skulle träna på det i en grupp som jag inte känner. Då kom jag på att skärmkorsord kunde vara ett sätt att träna att sätta ord på begreppen. Jag hittade en sida på nätet där man kan göra korsord och skapade ett korsord där jag inte lade till några ledtrådar utan skrev ordet två gånger istället. Jag skrev ut mitt korsord och fyllde sedan i halva korsordet på ett exemplar och andra halvan på ett annat. När lektionen började hjälptes vi åt att repetera orden som de hade pratat om tidigare. Den här varianten på att träna ord och begrepp kommer jag göra med mina 6:or när vi ska jobba med valet framöver. Tipset hittade jag i boken ”Stärk språket stärk lärandet” av Pauline Gibbons.

untitled Vilka uppgifter om sina elever kan en skola publicera på sin webbplats? Du är här:Hem → Frågor & svar → Personuppgiftslagen → Vilka uppgifter om sina elever kan en skola publicera på sin webbplats? Fråga: Vilka uppgifter om sina elever kan en skola publicera på sin webbplats? Svar: Datainspektionen rekommenderar generellt att skola frågar eleverna eller deras föräldrar om lov innan man publicerar elevernas personuppgifter (inklusive bilder på eleverna) på sin webbplats. En skola kan publicera bilder och löpande text med elevers personuppgifter så länge publiceringen inte är kränkande enligt personuppgiftslagen. Skolan måste dock tänka på att det kan finnas elever med skyddade personuppgifter och att det kan få allvarliga konsekvenser att publicera personuppgifter om elever på Internet. Om skolan vill publicera klasslistor, skolfotokataloger eller förteckningar över elever som är sökbara krävs alltid att eleverna och/eller deras vårdnadshavare samtyckt till det.

Uttal.se

Related: