background preloader

CC

Facebook Twitter

Omvänd bildsökning - Googles webbsökning Hjälp. Du kan använda en bild för att söka om du vill hitta liknande bilder på webben. Så fungerar omvänd bildsökning När du söker med en bild kan resultaten innehålla liknande bilder webbplatser som innehåller bilden bilden du sökte efter i andra storlekar. Bildsökning fungerar bäst när det är sannolikt att bilden även finns på andra ställen på webben. Du får därför fler resultat för välkända sevärdheter än för privata bilder, som senaste familjeporträttet. Omvänd bildsökning på datorn Du kan söka med bilder i följande webbläsare på datorn: Chrome 5 eller senare Internet Explorer 9 Safari 5 eller senare Firefox 4 eller senare Besök images.google.com eller klicka på kameraikonen i sökrutan på en sida med bildresultat .

Om du använder Chrome eller Firefox 4 eller senare kan du dra en bild på datorn till sökrutan. Besök images.google.com. Högerklicka på en bild på en webbplats och välj Kopiera bildadress. Chrome Högerklicka på en bild på en webbplats eller i sökresultaten. Firefox. OER/Öppna lärresurser - Tre tips om cc-märkning. Creative Commons. All konstnärliga verk som skapas har konstnären (fotograf, författare, illustratör osv.) upphovsrätt på. Det innebär att de har rätt att bestämma hur deras verk ska användas. Genom att internet utvecklades så blev det enklare att kopiera andras verk utan deras tillåtelse. Att kopiera någon annans verk utan konstnärens tillåtelse är enligt upphovsrättslagen olagligt.

Därför kom Creative Commons som är en licens där konstnärer kan berätta för andra hur deras verk får användas. Creative commons är ett licensavtal som gör det enklare för användare (ex. elever & lärare) att kunna veta vilka verk (bild, ljud, video, text osv.) de får använda i ex. en presentation, blogg eller film. Creative Commons BBB av steren.giannini, (CC BY) Det finns 6 olika Creative Commons licenser som upphovsinnehavaren av ett verk kan sätta på sitt verk. Länkar: CC Search – (bra sajt att söka Creative Commons licensierade verk) Creative Commons Sverige. Creative Commons Sverige. Hur erkänner du fotografen korrekt vid CC-licensierade bilder?

Det är en av de vanligaste frågorna som vi får om hur man gör för att erkänna upphovsmannen till Creative Commons licensierade material. I nedanstående infografik från foter ges en överblick över Creative Commons licenserna samt hur man gör för att erkänna fotografen korrekt. När jag tittar igenom den så tycker jag det är skrämmande statisk som presenteras att 90% av alla CC-licensierade bilder har inget erkännande alls, och att 99% inte har ett korrekt erkännande. Så svårt är det inte :) Vi på .SE har dessutom gjort en kortfilm som finns på Youtube på svenska som berättar samma sak, kort och gott, illustrerad av @entapir. Hitta CC-material! För elever är det sällan självklart att bry sig om upphovsrätten, utan ofta används devisen: kan man ladda ner det, kan man använda det. Det är synd, eftersom det finns goda möjligheter att hitta material man faktiskt får lov att använda.

Här kommer jag att presentera ett par stycken. Sidan kommer att uppdateras och publiceras om allt eftersom jag hittar fler bra tjänster att lägga till listan. Tillskott kommer att märkas med ett rött Nytt! Så att ni inte behöver undra vad ni ska fokusera på. Låt gärna eleverna få utgår från sidan ifall de behöver hjälp med att hitta bra ställen att leta material på.Nytt! Foter.com är en bildbank som samlar bilder med Creative Commons-licens från många olika ställen. MorgueFile är ett ställe där du hittar gratis bilder av hög kvalitet. Freedigitalphotos.net är en annan bildbank som fungerar på ungefär samma sätt som Freefoto. Soundbible består av ljudeffekter av alla de slag, och de är av hög kvalisort. Dessa sajter borde täcka de flesta behov. 1301178 creativecommons. Choose a License. Hur skapar jag en Creative Commons licens? Att licensiera ett verk under Creative Commons handlar om att ta ställning till följande: – Om du vill att andra ska få använda det du skapat utan att fråga dig om lov först?

– Om du vill att andra ska få använda det du skapat i kommersiella sammanhang – Om du vill att andra ska få bearbeta det du skapat samt hur du vill att bearbetningar ska få delas vidare För att underlätta för dig som vill licensiera ditt verk under en Creative Commons licens finns ett verktyg som gör att du enkelt kan få en licens till ditt digitala verk, din, blogg, dina bilder, din musik, din film eller vad det nu är.

Vi rekommenderar dig att använda verktyget ”Licensiera ditt verk” som hjälper dig att välja licens. När du licensierat ditt verk får du följande: Choose a License.