background preloader

Källkritik

Facebook Twitter

Apps. Om källkritik i skolan - home. Kolla Källan. Integritet och säkerhet på nätet. Informationsmaterial. Ladda ner eller beställ lathund från Kolla källan. Här finns också informationsblad. Checklistor och guider att skriva ut Hjälp barn och unga att agera säkert och ansvarsfullt på nätet. Dessa kan checklistor och guider du skriva ut och sätta upp i till exempel klassrummet eller skolbiblioteket. Dela gärna i sociala medier. Checklista för källkritik Hjälp dina elever att vara källkritiska när de söker information på webben. Beställ eller ladda ner checklistan för källkritik Beställ eller ladda ner som affisch Checklista för sociala medier Hjälp dina elever att vara kritiska när de använder sociala medier.

Beställ eller ladda ner checklistan för sociala medier Beställ eller ladda ner som affisch Tänk på vad du lägger ut på nätet! Stegvis guide för vad elever ska tänka på innan de publicerar inlägg på nätet. Tänk på vad du lägger ut på nätet! Var rädd om dig på nätet! Stegvis guide för vad elever kan göra om någon mobbar dem på nätet. Var rädd om dig på nätet (380 kB) Lathund i källkällkritik på internet. Vem har gjort webbsidan? Är det en myndighet? Är det en organisation? Är det ett företag? Är det en privatperson? Är det någon som kan ämnet? Är det någon du litar på? Varför är webbsidan gjord? För att informera om något? Hur ser webbsidan ut? Har den kontaktinformation? Kan du få information från andra ställen? Har du jämfört med vad du redan vet?

Beställ eller ladda ner checklistan för källkritik Beställ eller ladda ner checklistan som affisch. Handledning i källkritik på internet. Det som står i Kolla källans artikel Fakta om källkritik gäller också för källor på internet. Här tillkommer några startpunkter för dig som ska granska webbmaterial kritiskt.

Det är ingen checklista där aktiviteterna behöver utföras i en speciell ordning, utan bara några förslag på hur man kan titta på olika webbsidor. Undersök webbadressen Titta på webbadressen för att se efter om den säger dig något. Ibland står utgivarens namn i webbadressen, men inte alltid. Exempel: Här kan du direkt se att det är Skolverket som står bakom/ansvarar för webbplatsen: www.skolverket.se Här måste du klicka på länken för att få reda på att liu betyder Linköpings universitet (om du inte redan visste det): Nu för tiden får vem som helst ansöka om ett domännamn under den svenska toppdomänen.se och därmed få en enkel och snygg webbadress.

Kapa webbadressen En del webbadresser är väldigt långa. Förkunskaper underlättar.