background preloader

Källkritiska övningar om mänskliga rättigheter (Samhällskunskap)

Källkritiska övningar om mänskliga rättigheter (Samhällskunskap)
Christoffer Dahlin. Foto: Louise Sjöberg Christoffer Dahlin är ursprungligen gymnasielärare i historia och mediekommunikation och hade undervisat på medieprogrammet i fyra år innan han började på Amnesty år 2011. Han är utbildningssamordnare på organisationens kontor i Göteborg och arbetar också med att utveckla undervisningsmaterial för skolor samt att hålla detta material uppdaterat. "Fönster mot världen" - utbildningsmaterial för skolor Christoffer Dahlin har arbetat med att ta fram ett utbildningsmaterial för skolor med inriktning mot bland annat källkritik. Ett fönster mot världen - utbildningsmaterial från Amnesty Christoffer Dahlin menar att det var mycket viktigt att utgå från ämnesplanerna när man arbetade fram materialet. – Det finns alltid en risk att det bara blir frågor som organisationen vill fokusera. Fyra aktuella temaområden - för egna ämnet eller ämnesövergripande – Vi har funderat mycket kring vad tycker vi kan vara intressanta ämnen att arbeta med i skolan.

”Fakta om hela världen” samlat på en sida Mer än 20.000.000 fakta från mer än 130 olika statistiska databaser från de mest tillförlitliga källor i världen, tillsammans i en databas, ett format, en webb-applikation med verktyg för att analysera, jämföra och kombinera data som du väljer, allt gjort i önskad webbläsare. Det är factlab! Hitta skillnader och likheter mellan världens länder utifrån olika teman. Välj variabler och gör egna statistiktabeller, för alla fakta finns källhänvisning. Det går också att fritextsöka i databasen. Börja med att titta på ”Visste du att” (längst upp till höger på sidan)och kanske upptäcker du som jag att det inte alltid är som man tror. Relaterade DN-factlab, jämför stora som små fakta Gillar du också fakta, information och rankinglistor för att jämföra? I "Samhällsvetenskap" Kartor du inte visste fanns? Var hittar man kartor för att göra världen mer begriplig i bilder? I "Allmänt"

how to teach kids where in the world they live For a long time now, I’ve realized that Maddy, Owen, and Cora have no idea where they live. Sure, they get that they live in Maryland and their Nanny and Pap and most aunts and uncles live in Pennsylvania, but they don’t really know where they live in relation to the rest of the world. Cora sees the American flag and calls it the American Idol flag. I know she’s four and that this knowledge and perspective is something that comes with time–and maturity–but I thought that it was about time we addressed the issue head-on. In order to really understand even why our country has different types of coins (and governments) than other countries–like we discussed when we wrapped and counted coins earlier this week–they have to first learn that they live in the United States of America–a place quite different from the United Kingdom where William and Kate got married this spring, or Japan where Cars 2 took place, or Italy where their Grandma and Grandpa visited this year. me on the map YES! Success!

Gratis material till förskola: Bok välkommen till världsdelarna Ny vecka och nya dagar att göra det bästa av! Här på bloggen startar den med ett nytt materiel som jag delar med mig av. Den här gången är det en ny bok till min serie av Välkommen till böckerna. Boken är om våra världsdelar. Materialet består av bilder på jordklotet och bilder på våra världsdelar: Nordamerika, Sydamerika, Afrika, Europa, Asien, Oceanien och Antarktis. Syftet med materialet är att titta och prata om världsdelarna och titta på några av djuren som lever där. Gör så här för att sätta ihop boken: Klipp ut alla delar. Laminera dem och klipp igen. Klistra fast en bild på baksidan av den jordgloben med texten välkommen till världsdelarna. Sätt fast en bilder efter den första med hjälp av bokplast eller tejp, fortsätt att sätta fast varje bild efter varann. Sista bilden klistras fast på baksidan av den andra jordgloben. Vik ihop bilderna som ett "dragspel". Alla bilderna på världsdelarna är i färgerna som finns på Montessoris världsdels materiel.

Geografi spel Geografi beskriver hur jordytan ser ut, förklarar varför den ser ut som den gör och sätter det i relation till hur människans aktivitet påverkar och påverkas av jorden. Träna detta i dessa geografispel. Här har vi samlat alla spel inom ämnet Geografi. Spelen passar förskolan, grundskolan och ändå upp till gymnasiet. Sortera på hur populär spelen är, hur nya de är eller efter namn. Sveriges landskap Årskurs 4 - Årskurs 9 Spelet tränar: geografi sverige landskap svenska städer Här behöver eleven känna till Sveriges landskap och städer i dem. Träna på världskartan Årskurs 1 - Årskurs 3 Spelet tränar: världsdelarnas namn världshaven Ett spel som tränar världsdelarna och världshaven. Länderna i Norden Årskurs 4 - Årskurs 6 Spelet tränar: Norden Finland Norge Danmark Ett spel som tränar upp fakta om våra nordiska grannländer Norge, Danmark, Finland och Island. Geografi Sverige Spelet tränar: geografi kartkunskap sverige Tränar elevens geografiska kunskaper. Europas länder Världsdelen Europa Väderstreck

Sveriges geografi Barrträden dominerar utom längst i söder. Nästan en fjärdedel av landet består av fjäll, berg och myrar. Åkermarken utgör bara cirka sju procent av den egentliga landytan. Utanför kusterna finns skärgårdar med tiotusentals öar. Den skandinaviska fjällkedjan längs större delen av gränsen mot Norge har en del toppar på över 1 500 meter. Klimat Klimatet varierar starkt mellan olika delar av landet. I norr är vintern lång, kall och rik på snö medan sommaren kan vara behagligt varm. Naturtillgångar och energi Sverige har stora naturresurser framför allt i form av skog, järnmalm och vattenkraft. Jordbruk och fiske Jordbruket i Sverige är i hög grad mekaniserat och sysselsätter bara någon procent av arbetsstyrkan. Industri Traditionella industrier med råvaror från skogen och gruvorna fick under 1900-talet sällskap av verkstadsföretag som framgångsrikt utvecklade svenska uppfinningar. Turism Den växande turistnäringen har stor betydelse för ekonomin. Läs mer om

Sverige, en introduktion för mellanstadiet (SO/Geografi) Läxhjälpsfilm (2:25 min) för mellanstadiet om Sveriges geografi. Filmen är gjord av Studi.se. Sverige är ett stort och avlångt land. Ena änden ligger nära Nordpolen, där är det vinter och kallt länge. Andra änden ligger nära Danmark. Sverige är uppdelat i mindre delar, landskap, vi har 25 landskap. Det är 9 milj människor som bor i Sverige. De flesta svenskar bor i städer eller tätorter.

Recension av Geo Elevation - Appen med tydlig profil Användningsområden Att göra en profil över ett område kan vara ett effektiv verktyg när eleverna ska geografiska analyser. Tyvärr har jag allt oftare valt bort metoden, eftersom det tar lite för lång tid att göra en snygg profil för hand. Dessutom kan det vara svårt för vissa elever att förstå vad och hur de ska göra, utan att de för den delen har svårt att göra geografiska analyser. Men med den här appen så går det snabbt, det blir snyggt och det är lätt att förstå hur du ska göra. När jag introducerar profilverktyget, som anger vilken höjd olika punkter ligger på, så brukar jag börja med något eleverna känner till. Profiler är något som jag numera ofta kan återkomma till i geografiundervisningen. Med hjälp av de olika möjligheterna till att dela, så är appen bra när elever ska redovisa kunskap genom texter eller bildpresentationer. Funktioner Undervisningens syfte Förmågor som eleverna ska utveckla Appen ingår i dessa listor: Just nu finns denna app inte med i någon lista

Recension av Min geografi - Färdighetsträna länder, flaggor, städer och landskap Användningsområden Min geografi har kartor över hela världen som man kan träna på. Här finns varje världsdel och under dessa finns länder, flaggor, huvudstäder och för några länder finns territorium, delstater, regioner, departement eller län. I spelläget väljer man om man vill lära sig, öva, göra ett prov eller testa slumpmässig vad man kan. Något som jag la märke till när vi använde appen var att svarsalternativen var i bokstavsordning och detta är ett gyllene tillfälle att träna detta i ett sammanhang. Jag gillar appen som färdighetsträning men jag skulle vilja ha mer konsekvens kring vad som finns med i den och även ha Sverige lite mer detaljerat. Jag jämför också med redan befintliga, gratis webbtjänster, som Seterra och Webbmagistern, där man också kan träna geografiska namn. Betyget för denna app blir en 4:a. Jag skulle också vilja flytta på knappen ”färdig” eftersom det är lätt att komma åt den mitt under träning. Funktioner Flaggor, länder och huvudstäder i nästan hela världen.

Related: