background preloader

Lärarguider i upphovsrätt

Lärarguider i upphovsrätt
Här finns fyra olika guider i upphovsrätt för lärare och förskollärare. De ger en vägledning till hur ni kan använda andras bilder, filmer, tv- och radioprogram, musik och texter i skolan och på nätet. Det finns också två kortfattade texter om Upphovsrätt § 17 och uppföranderätt för teater. Guiden gäller alla skolformer. Bilder- upphovsrättsguide för lärare 11 augusti 2009 (rev. 7 januari 2015) | Anette Holmqvist När du och dina elever skapar egna bilder eller tar egna fotografier är ni själva upphovspersoner och bestämmer själva över hur ni vill använda era bildverk. Bilder Filmer, radio- och tv-program - upphovsrättsguide för lärare 25 augusti 2009 (rev. 7 januari 2016) | Anette Holmqvist Att få titta på film brukar vara ett uppskattat inslag i undervisningen, men vilka regler gäller när du som lärare vill visa en film för dina elever? Filmer Musik - upphovsrättsguide för lärare Musik Texter - upphovsrättsguide för lärare Texter Upphovsrätt §17 Upphovsrätt §17 Teater - Uppföranderätt

http://www.skolverket.se/skolutveckling/resurser-for-larande/kollakallan/upphovsratt/lararguider

Related:  Barn och unga på nätet, sociala medier...Källkritik/upphovsrätt

Prata nätrespekt i skolan Skolan måste ta tillvara internets möjligheter och ge nödvändig kunskap för unga att verka i det digitala samhället. Skolans uppgift är att förbereda elever att bli aktiva samhällsmedborgare. Skolan behöver ta klivet från analog undervisning till en undervisning som förbereder elever för det digitala samhället. Och inte bara tekniskt lära sig använda verktyg, utan att förhålla sig till frågor som säkerhet, relationer, integritet, källkritik och innovation. Trots att det står i grund- och gymnasieskolans läroplan visar både stiftelsen.Se:s rapporter liksom Skolverkets upp- gifter att skolan inte följer läroplanen. Nosa på nätet med Superundersökarna Sagan Superundersökarna ingår i Nosa på nätet, ett material som syftar till att på ett lekfullt sätt lära ut grunderna i ett kritiskt förhållningssätt. Nosa på nätet vänder sig till dig som arbetar med de äldre förskolebarnen och grundskolans första år och materialet går att beställa gratis från Statens medieråd. Superundersökarna (2., rev. uppl. 2011) En morgon upptäcker Emma ett nytt spel på datorn.

Har du källa på det? - Mikael Bruér I läroplanens första kapitel klargörs att: “Eleverna ska kunna orientera sig i en komplex verklighet, med ett stort informationsflöde och en snabb förändringstakt. Studiefärdigheter och metoder att tillägna sig och använda ny kunskap blir därför viktiga. De fem källkritiska frågorna (eller @UR_Pedagogerna hjärta Eskelhems skola) På Eskelhems skola på Gotland har eleverna i Marie Anderssons klass tittat på Är det sant?, en tv-serie där syftet är att: eleverna ska förstå hur media fungerar.uppmana till källkritiskt tänkande.ge eleverna en förståelse för sin egen roll som publicister på bloggar och i sociala medier. Efter att ha sett det första avsnittet förfalskade eleverna lokaltidningens notiser och sedan fick klasskamraterna granska dessa källkritiskt. Arbetet har också resulterat i affischer där eleverna går igenom de fem viktiga källkritiksfrågorna. Tidigare i veckan kom ett brev (i form av ett rör) till UR, och i det brevet låg elevernas affischer.

Att vara källkritisk mot inlägg som delas på facebook Förmågor: källkritik, samtala, lyssna Att göra: 1. Säkerhet på Facebook Vi kommer ägna lektionen denna gången åt att diskutera inlägg som delas på Facebook. Vad gäller när man ritar av andras bilder - Fotosidans Forum Det svåra svaret är att man inte får avbilda ett foto rakt av, men självklart har man som inom upphovsrättslagen i övrigt rätt att använda ett skyddat verk för att skapa något nytt.Ritar du av ett foto enbart som övning tror jag inte att någon kan säga så mycket rent juridiskt. Gällde det mina bilder skulle jag nog kunna bjuda på det. Men handlar det om någon form av offentliggörande (i tryck eller i utställning) av dina teckningar så tror jag, observera tror, att du inte kommer undan anmälan om du försöker friskriva dig bara genom att ange vem som är ursprunglig upphovsman. Då krävs med all säkerhet tillstånd från upphovsmannen, eller den som sitter på rättigheterna.När det gäller fråga 5 så skulle nog jag säga att då har du förmodligen gjort ett nytt självständigt verk, som du är upphovskvinna till och med alla rättigheter. Det finns en hel del trådar här på FS, bara att skriva in "rätt" sökord som upphovsrätt i formuläret.

Åsneryd Åsneryd mitt i Skåne är en fantastisk plats. Mellan de gröna dalarna i sydliga Skåne ligger denna exklusiva turistort, som trots sin stora popåläritet har lyckats behålla sin genuina atmosfär. 736 invånare är bosatta här året runt. Åsneryd har klimatet du drömmer om! En ödes nyck av naturen har lett till att en spricka i jordskorpan låter grundvattnet passera genom det inre av jorden och värms då upp till över 100 grader. Vattnet återvänder tillbaka till ytan i små kokande håligheter. Dessa varma ihåligheter värmer upp dalgången så att vintertemperaturen aldrig understiger +21 grader. Planera in No Hate i höst Vuxna i skolan behöver inte vara experter på digitala medier men de spelar en viktig roll i att hjälpa unga som råkar illa ut online. Under hösten kommer mer pedagogiskt material, denna gång med fokus på främlingsfientlighet. Planera in det redan nu i din undervisning! Följande verktyg finns redan tillgängligt för gratis nedladdning på Nohate.se: 9 poddar med tillhörande utbildningsmaterial om lagar kring nätet 6 utbildande poddar på olika teman 4 råd för att förebygga hat på nätet 2 interaktiva utbildningar om hat online No Hate Magazine: en tidning som ger en bild av näthat idag och vad man kan göra åt det, innehåller intervjuer och illustrationer …och mycket mer No Hate Speech Movement är ett initiativ från Europarådet och genomförs samtidigt i en rad länder i Europa. Statens medieråd har i uppdrag av regeringen att driva initiativet i Sverige.

Unga kränks i ny app Appen Secret skapar oro på skolor runt om i landet. Enligt antimobbingsorganisationen Friends har flera unga utsatts för anonyma kränkningar och hot. Appen har utvecklats i USA och fungerar som ett socialt nätverk likt Instagram eller Facebook. Skillnaden är att användarna är anonyma och att avsändaren till det som skrivs inte syns. Lektionsplanering – Så slipper vi ett nytt Instagram-fall Vi har nu chansen att slippa ett nytt Instagram-fall. Den nya appen Secret har redan fått fäste i Sverige och har blivit en anonym plattform för att dela med sig av ”hemlisar”. Eftersom appen är anonym så förekommer det inte bara känslor och tankar, likt en anonym dagbok. Det som också förekommer är mer eller mindre grova kränkningar. Många av de exempel jag har sett handlar dessutom om extra kränkande kommentarer eller rykten om unga tjejer.

”Barn hamnar i kläm i sociala medier” - Opinion Användningen av sociala medier växer ständigt och användarnas ålder blir allt lägre. Medier som Facebook och Instagram har tydliga åldersgränser för att skydda yngre barn som inte kan hantera internet. Det finns också utbildningar på skolor och föreningar för föräldrar gällande sociala medier och hur de bör övervaka sina barns vanor på internet i skyddssyfte. Checklista för sociala medier Hur används dina personuppgifter i sociala medier? Vad händer med det material du har publicerat? Kan du avsluta ditt medlemskonto? Skolverket har ställt samman en checklista med ett urval frågor som kan vara bra att ställa innan du börjar använda en tjänst, i skolan eller privat. Under senare år har det blivit populärt att använda sociala medier i skolan, som ett inslag i undervisningen eller som ett sätt att hålla kontakt med kollegor.

Gilla Hata horan - Lärarhandledning Gilla Hata horan är en ungdomsroman om nätmobbning som har kommit till genom ett samarbete mellan Johanna Nilsson, Friends och Pocketförlaget. Det är en stark bok som väcker många känslor och tankar kring en angelägen fråga som berör unga. Den passar därför bra att använda i undervisningen. Till detta ändamål har Friends tagit fram en lärarhandledning som stöd för klassdiskussioner i årskurs 8-9 och gymnasiet. Här kan du ladda ner materialet gratis! (Klicka på dokumentet för att förstora).

Related: