background preloader

Källkritik

Facebook Twitter

Om algoritmer hade styrt "verkligheten" – så hade det kunnat se ut. Syna bluffen steg för steg: såhär läser du vetenskapliga artiklar! - Martina Johansson. ”Vad har du för källor på det?”

Syna bluffen steg för steg: såhär läser du vetenskapliga artiklar! - Martina Johansson

”Vad har du för belägg för det där?” Måste man alltid ha en vetenskaplig källa? Räcker det inte med egna idéer eller personliga erfarenheter? Som science editor vill jag säga att det väger mycket tyngre för mig, ibland måste jag skratta rakt ut när jag sitter och editerar. Jag har själv varit på vippen att doktorera (och jag har inte släppt den tanken) men man måste komma ihåg att det till stor del är ”publish or perish” som gäller. Det här inlägget har önskats av många som vill lära sig hitta vetenskapliga källor, hur man får tag i hela artiklarna och vad man ska tänka på när man läser. (bild överst) Alla dina resultat kommer att vara vetenskapliga artiklar.

Jag sökte på ”Simvastatin adverse effects” Simvastatin är en kolesterolsänkande medicin och jag vill läsa vetenskapliga artiklar om dess negativa effekter. Vad är första träffen här… ohh en artikel som citerats 8248 gånger det måste vara en viktig och bra artikel! Ladda ner Lilla Viralgranskaren – lärarhandledning i källkritik. Hur kan man arbeta med källkritik på ett elevnära och konkret sätt? Källkritik blir allt viktigare ju mer vi växer med användare i de sociala medierna.

Hur kan man arbeta med källkritik på ett elevnära och konkret sätt?

En sanning kan snabbt få en massa delningar och likes utan att man ens har reflekterat över om det är sant. Någon man litar på har delat en nyhet och man delar den snabbt vidare utan att ens ha tittat på den själv. Så fungerar medierna idag och med likes-jagare är det lätt att man inte ens reflekterar över budskapet utan bara ser antal retweets eller likes som ett symbolvärde för innehållet. Nu ingår som tur är källkritik i flera ämnen men en fara med det är att det ses som ett moment som ska klaras av och visas på för att få betyg men jag skulle vilja drista mig till att vi måste väva in källkritiken i allt fler områden så det hela tiden finns med oss i vårt sätt att tänka lika självklart som att vi jobbar med strategier för läsning måste vi arbeta med ett tänkande för hur vi är kritiska.

Viralgranskaren och källkritikens dag den 13 mars Fejkade sidor Guider i filmformat. Emilias mardröm startade på Instagram. HÖGSBY.

Emilias mardröm startade på Instagram

Ett Instagram-konto skapat enbart för att utrycka hat. Ständiga förolämpningar och hot så grova att Emilia inte vågade gå till skolan – och föräldrar som inte hade en aning om vad som pågick. – Jag kände mig så misslyckad som förälder när jag förstod vad som hänt, säger mamma Åsa om mardrömstiden familjen lagt bakom sig. De skulle hämta andan en stund. Kolla igenom sina Instagram-konton innan de fortsatte att spela fotboll.

. – Det var verkligen en chock, jag hade aldrig sett något sånt här och visste ingen annan som råkat ut för det, säger Emilia som i dag är 15 år, men då precis skulle fylla 13. Foto: Suvad Mrkonjic Vi befinner oss i orten Högsby, några mil norr om Kalmar. . – Emilia ringde till mig, grät och berättade vad som hade hänt. Hon sitter bredvid sin dotter när de berättar. Åsa och Emilia tog skärmdumpar på alla bilder och texter som lagts ut och gjorde sedan en polisanmälan, vilket ledde till att hatkontot försvann ganska snabbt. . – Jag ville inte dra in dem i det där igen. Nu drabbar de samman – sex lögner att akta sig för – Omni.

Didaktik

Att vara nätsmart. Airbus: Flygande bilar tar över inom tio år. De tittar bland annat på utvecklingen av ett flygande fordon som är tänkt för någon eller några enstaka passagerare eller för transporter av mindre paket.

Airbus: Flygande bilar tar över inom tio år

Om allt går som planerat räknar Airbus med att den första testflygningen med farkosten ska kunna göras i slutet av 2017. – Mycket av den teknik som behövs, som batterier, motorer och flygplanselektroniken, är redan i stort sett klar, säger Rodin Lyasoff som är chef för A3 med bas i Silicon Valley. En lektion i källkritik – att granska Google. De lurar dig och du fördummar dina vänner. En nyhetsvärld som drivs fram av algoritmer är som Flashback på steroider.

De lurar dig och du fördummar dina vänner

Lögnerna rör sig snabbare och är mer aggressiva – tack vare dig. Megyn Kelly, en 45-årig rapp, härdad programledare för konservativa Fox News som hamnade i ett infekterat bråk med Donald Trump bara månader innan han blev republikanernas kandidat. Hon ställde tuffa men relevanta frågor till Trump under en debatt om bland annat hans väldokumenterade kvinnosyn. Trump reagerade som Trump reagerar, det vill säga han flippade ur och hävdade att hon var aggressiv för att hon hade mens. Kelly och Trump begravde stridsyxan efter ett tag och han gick vidare till att bråka med andra - trodde vi. Över 200 000 har gillat inlägget med nyheten på Facebook. Men, det visade sig att Kelly inte alls fått sparken. Nästan 50 procent av alla vuxna amerikaner läser och tittar på nyheter på Facebook. Politiker i Nordkorea avrättad – två andra på ”omskolningsläger” Nordkoreas vice utbildningschef Kim Yong Jin uppges ha avrättats.

Politiker i Nordkorea avrättad – två andra på ”omskolningsläger”

Anledningen: Han ska haft dålig hållning vid ett offentligt framträdande, enligt Reuters. Ytterligare två topptjänstemän ska ha skickats på ”omskolningsläger”. Nordkoreas diktator Kim Jong Un tros ha inlett en mer omfattande våg av avyttringar i politiska toppskiktet. Senast att hamna i onåd med diktatorn uppges vara landets näst högsta ansvarige för utbildningsfrågor, Kim Yong Yin. Enligt Jeong Joon-hee, talesperson för Sydkoreas återföreningsminister, har man via olika källor i Nordkorea fått bekräftat att Kim Yong Yin avrättats. Dålig kroppshållning En sydkoreansk regeringskälla har däremot läckt till nyhetsbyrån Reuters. Enligt källan ska avrättningen skett efter att Kim Yong Yin vid en offentlig tillställning inte haft en nog bra kroppshållning. Somnade på möte Kim Yong Chol ska ha varit borta i en dryg månad, till mitten av augusti, innan han återinsattes i ledningen för Nordkoreas underrättelsetjänst.

Prov13hi6_delprovb. Prov13hi6_delprova. MIK - Medie- och Informationskunnighet. Amerikanska studien: Bokläsare lever längre.