background preloader

Pedagogiska bloggar

Facebook Twitter

Då lär jag mig. Man kan även göra en skylt utifrån förmågorna i LPO. Rubrik: Vad är viktigt att kunna? tex. samarbeta, reflektera, diskutera..... Kommunikatören: Klassexempel – Kooperativt Lärande. Idag har vi testat kommunikatören i en klass 3, halvklass med 11 elever.

Kommunikatören: Klassexempel – Kooperativt Lärande

Vi arbetade med geometriska former. Först fick eleverna i uppgift att i par måla två geometriska former på en miniwhiteboard – minst tre hörn, max fem hörn. Dessa skulle sedan användas som bilder att beskriva. Eleverna delades nu in i grupper om 3. De satte sig så att kommunikatören och den aktiva lyssnaren satt mittemot varandra och observatören så att hen kunde se båda. Foto: Jennie Wilson Lyssnaren fick en tom miniwhiteboard (WB) och kommunikatören fick en med två figurer på.

Dags att börja! Matematik - Mitt lilla klassrum på nätet. Montessoriinspirerad matematik. Att starta upp med ASL – att skriva sig till läsning – och vidare mot åk 2. Nu närmar vi oss slutet av det här läsåret och det innebär även att efter en skön sommar så analkar sig en ny hösttermin.

Att starta upp med ASL – att skriva sig till läsning – och vidare mot åk 2

Tangentdansen har under året fått fler och fler följare både på bloggen och på facebook där vi finns med samma namn. Flertalet av er kanske får ta emot en årskurs 1 och är förstås helt sålda på att starta med ASL, ett beslut som ni aldrig kommer ångra. Några av er har haft en årskurs 1 och ska nu ta er vidare till årskurs 2 och inte är riktigt säkra på hur ni ska fortsätta. Det här inlägget är riktat till er. Jag har under mina tre år som bloggare i Tangentdansens regi, med stor inriktning mot ASL, uteslutande delat mitt arbete för att visa hur fantastiskt det här arbetssättet är, både för oss lärare/pedagoger och framför allt hur givande och framgångsrikt det är för våra elever. ). Det är en ganska direkt beskrivning av hur detta arbete gick till i ett klassrum under ett år. Rapport från årkurs 1 I den står det om bakgrunden till arbetet med ASL.

/Christer Friman. Subtraktion. Strategier och räknemetoder Här nedanför finns filmer som visar strategierna/räknemetoderna.

Subtraktion

Skriftlig huvudräkning. S1 -Subtraktion, "talen ligger nära"Titta alltid på talen i subtraktionsuppgiften. Ligger de nära varandra? Då är det bara att räkna upp, från det lägsta till det högsta talet. S3 -subtraktion, ta bort allt, ta bort nästan allt. S4 -subtraktion, räkna nedåt på tom tallinje. Problemlösning med kamratbedömning. Lektionen ägnades åt mattelyftets problem om kattmammorna.

Problemlösning med kamratbedömning

Den här gången ville jag att eleverna skulle rita tydligt hur de tänkt. Jag ville också att de skulle skriva svar med enhet, den här gången var det kattungar. Vi jobbade som vanligt enligt EPA dvs enskilt, par, alla. De strategier vi jobbar med just nu är PUNKT, STOPP, RITA vilket innebär att eleverna ska läsa till första punkten och sedan stoppa och rita. Kan jag använda det jag redan vet har vi också jobbat med och kanske gick den att använda här??

Den här gången struntade vi i att skriva på mattespråk tills vi gjorde Alla-delen. En svårighet med uppgiften som jag inte tänkt på från början var ordet sammanlagt. Den här gången gick jag runt och filmade för att observera mitt eget handlande, lotsade jag eller stöttar jag. D-uppgifterna har varit lite svåra ett tag. Häxan Hexagon goes Blåkulla #blogg100 28/100. Så var inspelningen klar och konverterade till QR-koder.

Häxan Hexagon goes Blåkulla #blogg100 28/100

Skyndade på lite grann då det snart är påsklov och inte så hett värde efter lovet=) Här hittar du mina anteckningar till uppdragen (där uppgifterna står nedskrivna...) Vårt välkomstbrev till ettagluttarna. På uppropet fick alla barnen ett paket från oss, en sk goodiebag…här ser ni delar av innehållet. Brevet som följde kommer här: Välkommen till klass 1 Vi är så glada att Du är här Här får du en liten goodiebag för att kunna starta igång läråret 13/14 på bästa sätt! Ett sudd för att påminna dig om att alla gör misstag men att det är av misstagen vi lär oss. Stickersen talar om att vi håller ihop. Pusselbiten vill visa hur bra vi alla passar ihop och att alla bitar behövs för att vi ska vara som bäst!

Språkarbete i matematik. Idag har vi arbeta med modelltexten om yta och area.

Språkarbete i matematik

Texten finns här: Yta och area. Eleverna fick frågor med sig in i texten. Susanne berättade om texten och vi fick leta efter svaren. Vi markerade svaret med överstrykningspenna i texten. Vad är en yta? Nu var det dags att tillverka en kvadrat med 10 rutor på varje sida. Till sist fick alla skriva svar på frågorna ”Vad är en yta?” Killfrökens Blogg. Förmiddag och mina elever har träslöjd.

Killfrökens Blogg

Lektionen har precis startat. Jag och en kollega dröjer oss kvar i personalrummets rastmiljö. I dörröppningen står plötsligt en av mina elever, Kepsbarnet. Malins PP blogg. Ja då har jag också provat på GOTD.

Malins PP blogg

Givetvis måste jag testa fast en annan lärare, Maria, brukar göra det i min klass i vanliga fall en gång i veckan. Lite modifierat för att passa i min undervisning såklart. Vi har håller på att hälsa på morgonen på alla språk som vi har relation till i klassen. Vi har hälsat på: Svenska, engelska, pashto, franska, albanska och arabiska. Vi ska även lära oss att hälsa på: romani, turkiska, dari och serbiska.