background preloader

iPad-appar i skolans värld

iPad-appar i skolans värld

APPS For more apps connected to English, please visit Skolappar and Kunskapsplattan! Here is a compilation of 25 iPad Apps for Learning Spelling Scroll down for more iPad apps! Apps for iPhone (iTunes Store) Google Translate - translate words and phrases between more than 50 languages using Google Translate for iOS. New Oxford American Dictionary - With more than 350,000 words, phrases, and senses, and hundreds of explanatory notes, this dictionary provides the most comprehensive and accurate coverage of American English available. Wordbook English Dictionary & Thesaurus - professionally recorded pronunciation for every single entry, word origin information, built-in spell checker with pop-up spelling suggestions, user’s bookmark and note management, unmatched sounds-like and wild card search and a powerful word puzzle solver. Norstedt’s English Dictionary Pro with 276.000 words and phrases. Norstedt’s English Dictionary Pocket version. 32.000 words and phrases. Norstedt’s English Quiz.

Nästan som konstnärer... Som bekant för många som följer mig i sociala medier, twittrar jag som @ulrikajonson. Jag brukar säga att twitter är mitt utökade kollegium, min skattkista och mitt dagliga universitet och det är verkligen ett forum för mig att plocka upp exempelvis idéer, ta dem och anpassa dem till den kontext jag befinner mig i. Så är det med det jag nu vill berätta, jag har plockat upp apparna och tips på verktyg i form av olika "pennor". Efter BETT2015 har jag provat olika tekniker att måla, rita, skulptera i iPad och jag har fastnat för några saker som jag återkommer till mer än till andra. En apparat, tre pennor och tre appar. Det är något med att rita och måla i iPad som slår an något hos mig. På det här vill jag ge dig tre exempel från min lilla "hemmatestverkstad". Ritplatta: Alla pennor, penslar jag testat eller handens fingrar fungerar bra att rita och måla med resultatet kan bli allt du kan tänka.

Presentera och redovisa via iPad Vad ska man tänka på? Vilka resurser finns? För några år sedan såg jag ett intressant föredrag av David Phillips från Han pratade om Death of the Powerpoint. Detta är fortfarande aktuellt. Allt för många presentationer innehåller alldeles för mycket information. Detta gäller i högsta grad lärare men också elever och sist men inte minst rektorer. Alla känner väl till att ”barn gör inte som vi säger, de gör som vi gör…” David Philips bekräftade mina farhågor: Vi är oftast väldigt skickliga på att stoppa in för mycket information i våra presentationer. Hur ska en presentation se ut för att flest åhörare ska ta till sig det du vill säga/förmedla? Praktiskt: design eller dekoration? Se alltid till att du är fokuset i presentationen och att PowerPointen är byggd för att hjälpa åhörarna inte dig.Undvik att ha fler än sex objekt per slide.Undvik meningar i din PowerPoint. Vad kommer dina åhörare att komma ihåg av din presentation? Death By PowerPoint Fler appar:

Appar för studenter med till exempel adhd som behöver hjälp med koncentrationen 1. Simplynoise: Generar så kallat vitt brus, ett ljud som liknar det som en tv gör när den står på under “myrornas krig”. Forskning visar att för många hjälper den här typen av ljud till att öka koncentrationsförmågan. Använd Simplynoise tillsammans med hörlurar för att stänga ute andra ljud i din omgivning. Pröva att göra en uppgift som kräver koncentration. 2. 3. 4. 5. Här är tre exempel på appar från träningsprogrammet. 6. 7.

Vad ska vi lära eleverna? Inte bara kunskaper i olika ämnen utan så mycket mer. Ni som läst min blogg tidigare vet att jag och min klass lägger mycket fokus på att synliggöra lärandet som alltid sker. #alltidlarande Vi sätter ord på våra kunskaper varje dag på post-it lappar på dörren. Jag och min klass har haft detta fokus sedan årsskiftet och jag ser redan stor skillnad i elevernas tänk kring kunskap. Det härliga med mina elever är att nästa dag när jag ställde samma fråga, räckte nästan hela klassen upp handen och många ville berätta vad de fått för respons hemma när de börjat berätta. Vi bestämde oss då för att varje vecka utvärdera och sätta ord på vad vi gjort på vår klassblogg. Det är mycket vi ska hinna med enligt Läroplanen. I vårt klassrum är det insatsen och viljan till kunskap som är viktig och vi hjälper varandra att nå dit och att komma vidare!

Nio appar för att träna stavning, uttal och ordinlärning Nio appar för att lära sig svenskaPinned: 23 Feb 2015 Sfichatt: ett nytt och annorlunda lärarrum!Pinned: 15 Feb 2015 Sfipaddan.se behöver din hjälp!Pinned: 6 Oct 2014 Sfipodd: gratis poddradiotjänst för sfi-studerande + intervju med projektledaren Olga Carlberg.Pinned: 14 Sep 2014 I detta inlägg presenterar jag ett urplock av de sfi-bloggar som finns ute på nätet (de flesta har jag hittat i olika Facebook-grupper).

Inkludering utan att specialanpassa för enskilda elever: Minska mängden intryck, öka strukturen och minska stressen i klassrummet.Liten insats, stor skillnad Diskussionen poppar upp hela tiden, om hur vi tidigt ska hitta eleverna i behov av särskilt stöd. Det är en fin tanke, men kanske en tankevurpa. Tidiga insatser. Struktur, förutsägbarhet och ”less is more” är ett bra sätt att göra livet hanterbart för många barn och unga, inklusive de med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, på köpet får alla som är lite omogna, okoncentrerade eller oroliga det mycket enklare och alla barn drar nytta av det. Ordning och reda - I klassrummet kan vi lägga undan det som inte måste vara framme. Tydlig, aktuell och relevant information - Lappar behövs inte bara på skåp och hyllor. Inte bara muntligt en gång - Det finns roliga små manicker man kan läsa in ett meddelande på, sen bara trycka på den, så läser den upp det t.ex dagens rastkompis, dagens mat, kom ihåg till i morgon. Återkommande struktur - På whiteboarden är det bra om man har en återkommande struktur. Tydliga instruktioner - Varför ska den här uppgiften göras. Lugn - Tänk på inredningen.

#SETT2015 | Fröken Ann Så har jag då gjort min SETT-resa för i år. Det blev i form av en EdCamp, arrangerad av Skapaskolan, efter SETT i tisdags och en heldag på mässan i onsdags. I stort kan jag säga att mitt omfattande inlägg från förra årets SETT gäller än i dag. Det är samma tankar som slår mig, när jag går runt i montrar, talar med skolmänniskor från hela Sverige och lyssnar på olika föreläsare; Vi vet hur vi bör göra, varför gör vi det inte? Vi vet så mycket om hur vi ska bedriva god undervisning och vilka metoder, verktyg, förhållningssätt vi bör applicera tillsammans med eleverna i vår undervisning. I princip samtliga föreläsningar jag lyssnat på det senaste året, som handlat om skola och skolutveckling, har i många aspekter innehållit samma ingredienser. BFL är detsamma som lärarens behov av att ständigt och aktivt utvärdera sin egen undervisning genom egen reflektion samt kollegialt lärande och observationer av andra. Vi gör allt detta i de mindre sammanhangen, i klassrummen. Lärmiljöer Digitalisering

Appar 100-i-topp inför läsåret 13/14 Nu är det snart dags att starta ett nytt läsår med nya möjligheter, nya tankar och idéer och visioner om hur detta läsår kommer att bli. Det har kommit en del nya appar… flödet är stort och ibland kan det vara svårt att se skogen för alla träd, men jag har försökt välja ut mina 100 favoritappar; både gamla och nya som jag tror på (just idag, imorgon kan det ha kommit något ännu bättre;) Det är svårt att kategorisera apparna eftersom de ofta passar i fler än en kategori, jag har ändå valt att bara ta med dem i en kategori; så för säkerhets skull-titta igenom alla kategorier även om du inte hade tänkt det. Det kan gömma sig en godbit där du minst anar det. Hoppas du hittar appar som du inte sett eller appar som du laddat ner men glömt av. Är du intresserad av en appgenomgång på din förskola/skola? Hör av dig vid intresse eller önskan om offert/bokning till ikttove@gmail.com Multilingual Spellchecker-ordprediktionIntoWords -ordprediktionLegimus- app för de med läshinder. Relaterat I "Allmänt"

Tillägget AppWriter: Utmärkt talsyntes till Google Chrome Det är många skolor som köper in Chromebooks till sina elever. Detta är en billig dator som bygger på att eleverna jobbar i det s.k. "molnet". Det finns massor med fördelar av att jobba på detta sätt. I stället för att installera program på Chromebooken så jobbar man med appar och tillägg (s.k. extensions) som laddas ner från Chrome Web Store. AppWriter CloudAppWriter är ett tillägg som innehåller den nya talsyntesrösten Astrid från Ivona. Skolstart med iktsidan- 13 appar att köpa om du måste välja Här kommer min lista med rekommenderade appar värda att köpa om du har iPads till dina elever i årskurs 1-6. Jag har verkligen valt med omsorg och haft stor hjälp av skolappar.nu och pappasappar.se Eftersom vi i Lysekil är i uppstartsfas har jag koncentrerat mig på matematik och svenska. Du har väl inte missat min lista med gratis appar att ladda ner och starta med? Lista Parama matte1 (22 kr) med koppling till Lgr11 Det finns sex olika områden från det centrala innehållet i matematik: taluppfattning och tals användning, algebra, geometri, sannolikhet och statistik, samband och förändringar, samt problemlösning Bonds-träna på 10kompisar (7kr) Spelet är uppdelat i fem olika nivåer, där första nivån enbart har färger och sista nivån enbart består av siffror. Relaterat Appar-Matematik, logik och lite motorik I "Allmänt" Matteportal ett digitalt klassrum MattePortal är en ny webbaserad portal med matematikövningar. 20 appar, öva matematik åk 4-9

IKT i skolan, del 19: Hitta appar till iPad som du kan använda i undervisningen Många skolor satsar på att köpa in iPads till eleverna. I Sollentuna kallar vi dem för lärplattor, dels för att markera att de ska användas till inlärning i skolan och dels för att inte förknippa verktygen vi använder med ett visst märke. En lärplatta har ett antal appar förinstallerade när man köper den, men man behöver hitta och installera andra bra appar. 1. 2. Nedan kommer jag att länka till ett antal resurser på nätet där man kan hitta bra tips på appar! Resurser på svenska: Skolappar www.skolappar.nu/ En svensk sida som testar olika appar och som beskriver hur man kan använda appen samt vilka kopplingar till LGR-11 som finns. Pappas appar www.pappasappar.se En liknande tjänst som skolappar, men som riktar sig till förskolan och föräldrar. Pedagogstockholm har publicerat en pdf från Stockholms skoldatatek för appar i arbetet med barn i behov av extra stöd. Facebookgrupper iPads i förskolan och skolan www.facebook.com/groups/paddagogik/ Facebooksida Appar för skolan

Nya Apps - iPhone/iPad - Svenska Apps Natur- och kulturguide Välkommen till det gröna! Denna Natur och kulturguide berättar om några av Örebros finaste platser. Du kan lyssna på berättelsen om hur en soptipp förvandlades till ett naturreservat. Se teckenspråksfilmer om personer som bott här förut. Titta på bilder från förr samt bilder av fåglar och blommor samt mycket mer. Läs mer... Nobeli Nobeli Business Support levererar kompletta telefonilösningar såväl för fast som mobil telefoni. Läs mer... Läsakrobaten Med Läsakrobaten lär du dig läsa på ett pedagogiskt och kul sätt. Appen är byggd på dagens pedagogik inom läsinlärning. Läs mer... Bil AB Anders Hedström Med Bil AB Anders Hedströms app är det enkelt att se utbudet av bilar i bilhallen. Läs mer... The Leprechaun Pub The Leprechaun Pub är en Irländsk Pub i Karlstad. Läs mer... Boxholmshus Teknisk förvaltning Verktyg för en kostnadseffektiv skötsel av fastighetsbeståndet. Appen hanterar arbetsorder, besiktningar, mätaravläsningar, rondering och kontroller.... Läs mer... Wallys Place

Related: