background preloader

iPad-appar i skolans värld

iPad-appar i skolans värld

http://anneliesappar.blogspot.com/

Kritiskt tänkande och begreppsbildning med digital teknik Det här inlägget skulle kunna börja med Redan de gamla grekerna… Men vi tar det mot slutet. Senaste Digitalfika handlade om formativ matematikundervisning med stöd av digitalt responssystem. Doktorand/matematikmentor/lärare Patrik Gustafsson presenterade forskning som visar att såväl engagemanget som aktiviteten i klassrummet ökar. Nästan som konstnärer... Som bekant för många som följer mig i sociala medier, twittrar jag som @ulrikajonson. Jag brukar säga att twitter är mitt utökade kollegium, min skattkista och mitt dagliga universitet och det är verkligen ett forum för mig att plocka upp exempelvis idéer, ta dem och anpassa dem till den kontext jag befinner mig i. Så är det med det jag nu vill berätta, jag har plockat upp apparna och tips på verktyg i form av olika "pennor". Efter BETT2015 har jag provat olika tekniker att måla, rita, skulptera i iPad och jag har fastnat för några saker som jag återkommer till mer än till andra. En apparat, tre pennor och tre appar.

iPad På denna sida kommer jag att lägga upp exempel på Appar, bloggar mm som rör iPad.Som mitt första inlägg på denna sida delar jag med mig av mina 100 första Appar. Jag har testat dom allra flesta själv. Fyllt min "padda" och varit tvungen att ta bort en massa för att kunna testa fler. Jag har lagt dem så du kan ladda ner dem i PDF-format. Dom finns här. Så, håll till godo.

Datorspel som undervisningsmodell I den här veckans New York Times Magazine behandlar samtliga artiklar temat utbildning, undervisning och lärande – och det läggs en särskild tonvikt vid den roll som nätet och it-utvecklingen kan spela i det sammanhanget. Egentligen publiceras det här numret först på söndag, men redan nu finns det mesta att läsa på webben. Och det är en intressant blandning. Bland annat finns det ett långt reportage från Quest to Learn i New York. Multimediabyrån - Skolverket Ska du visa dina elever hur något fungerar på datorn kan det vara mycket praktiskt att spela in programmet eller webbsidan, samtidigt som du berättar hur det fungerar. Då kan var och en titta på filmen precis då när det passar och så många gånger det behövs. Skärminspelningar kan också användas på många andra sätt.

Appar för engelskundervisningen På följande sida finns appar för engelskundervisning samt info om varje app, några av dem även för För Android: Vad ska vi lära eleverna? Inte bara kunskaper i olika ämnen utan så mycket mer. Ni som läst min blogg tidigare vet att jag och min klass lägger mycket fokus på att synliggöra lärandet som alltid sker. #alltidlarande Vi sätter ord på våra kunskaper varje dag på post-it lappar på dörren. Följ våra pedagoger i Nacka kommun som använder iPads för lärande. Ta del av deras erfarenheter och pedagogiska tankar. Förra tisdagen hade Ringgården besök av en journalist och en fotograf från DN. De var hos oss för att se hur vi på Ringgårdens förskola och Nacka kommun arbetar med iPads i förskolan. Barnen tillsammans med en pedagog visade hur man på ett pedagogiskt sett kan använda iPaden i utepedagogiken.

skola « QR Sverige Elever går på QR-skattjakt Med webbtjänsten ”QR Treasure Hunt Generator” kan lärare skapa skattjakter för sina elever och på så vis lära ut ett ämne på ett roligt och annorlunda sätt. Proceduren är enkel, man fyller i de frågor som eleverna ska svara på, tillsammans med rätt svar, sedan skapas QR-koder utifrån dessa frågor. Koderna skrivs ut och placeras runt på skolan eller längs den slinga som eleverna ska gå och sedan är det upp till de smartphone-utrustade eleverna att leta reda på koderna och svara rätt. Jag har sett ett par varianter av spelet och även själv skapat ett, det kan helt klart finnas en marknad för lite mer avancerade QR-baserade LIVE-spel med lite mer krävande utmaningar. Öva arbetsminne och mönster Forskaren Torkel Klingberg ger svar på några vanliga frågor om arbetsminne. Fungerar barns hjärna på samma sätt som en vuxen persons hjärna? Nej, många funktioner är under utveckling under barn- och ungdomsåren. Barnet och tonåringen måste förstås som individer i sin speciella fas av utvecklingen, inte som små vuxna. Till exempel ger flera studier belägg för att hjärnans belöningssystem fungerar annorlunda för tonåringar. Forskarnas tolkning av studierna har varit att tonåringen kan sägas vara beroende av belöningskickar, vilket kan förklara att de söker sig till situationer med potentiella belöningar, trots riskerna.

20 appar för åk4-9, öva engelska En fråga som jag ofta stöter på är appar för äldre elever. Det finns många bra pedagogiska appar till yngre elever som också skulle kunna användas till de äldre eleverna om det inte vore för den naiva layouten och hejaropen med småbarnsröster… Superbraaaa!!! För att fånga de äldre eleverna behövs en helt annan layout för att de ska tycka att det är ok, även innehållet måste spegla de äldre elevernas intressen och vardag. Fröken Ann Så har jag då gjort min SETT-resa för i år. Det blev i form av en EdCamp, arrangerad av Skapaskolan, efter SETT i tisdags och en heldag på mässan i onsdags. I stort kan jag säga att mitt omfattande inlägg från förra årets SETT gäller än i dag. Det är samma tankar som slår mig, när jag går runt i montrar, talar med skolmänniskor från hela Sverige och lyssnar på olika föreläsare; Vi vet hur vi bör göra, varför gör vi det inte? Vi vet så mycket om hur vi ska bedriva god undervisning och vilka metoder, verktyg, förhållningssätt vi bör applicera tillsammans med eleverna i vår undervisning.

tar ton iPadpedagogen tar ton Snapguide Lördag 6 December 2014 Snapguide är en app där du kan arbeta med digitalt berättande.

Related: