background preloader

Itmamman.se

Itmamman.se
Related:  Bloggar med bra tips.

Bästa gratis hemsidorna för förskola & skola - Barnpedagogik Det är rätt dumt att uppfinna hjulet igen, det kan nog de flesta av oss hålla med om. Att komma på nya aktiviteter och nya övningar flera gånger per läsår slösar bara tid, speciellt när det du vill göra ofta redan finns planerat och klart att bara hämta hem och använda. I listan tänkte jag dela med mig på tips på sidor där jag ofta vänder mig för att hitta information eller material att arbeta med för både förskola, skola och fritidshemmet. Det mesta, om inte allt, i listan är även gratis och fritt att använda. Lektion.se – Jättebra sida hela vägen från förskolan upp till gymnasiet. Här finns allt från tipspromenader och tips på leklådor till rim & matteövningar. Största nackdelen är man måste skapa ett konto för att utnyttja sidan, dock går det rätt snabbt och funkar bra efter det. Förskoleburken – Här finns det mesta till förskolan faktiskt. Tips och tricks, inlägg om hur man gör isklot med ballonger, alfabetsmallar och färgläggningar och tips på aktiviteter och pyssel!

"Musik är bättre för hälsan än idrott" | Österbotten Musik är hjärnans bästa vän - den öppnar upp igenslammade nervbanor och gör en beredd att ta emot andra utmaningar. Det säger vetenskapsjournalisten och musikredaktören Minna Lindgren som härom kvällen föreläste i Vasa. Föreläsningens rubrik "Musik är bättre för hälsan än idrott" är inte menad som en provokation. Den har bas i neurologisk forskning, säger Lindgren. - Under de senaste 15-20 åren har man i Jyväskylä och Helsingfors undersökt vad som händer i hjärnan då man spelar eller sjunger. Hjärnan är uppdelad i olika delar som sköter om olika saker: språk, känslor och så vidare. - Forskarna vet inte varför, men de har kunnat påvisa det, tack vare modern teknologi. Musiken är något av en universalmedicin Musik har visat sig vara effektiv mot många åkommor, säger Minna Lindgren. - Om man har smärtor så hjälper musiken, om man är deprimerad så piggar musiken upp, om man har svårt att somna eller är för sömnig så hjälper musiken! Det gäller ändå att välja rätt sorts musik efter situationen.

Free Technology for Teachers Skolstil 3- läs-och skrivutveckling mm | Lär för livet! I det här blogginlägget kommer jag att tipsa om hur jag arbetat i årskurs ett med appen Skolstilspråkutvecklande med iPadkompissamt hur man med hjälp av tydliga kriterier och beröm kan få ett bra klassrumsklimat och elever som vill anstränga sig mer Skolstil är en fantastisk app där eleverna får varje bokstavsljud uppläst samtidigt som de trycker ner en tangent. För att arbeta språkutvecklande valde jag att sätta ihop tre olika bilder men alla med ett hundmotiv. Vi pratade först om vad vi såg på bilderna. hund, nos, nosar, svans, päls, len, mjuk, nyfiken, glad, koppel, dator, glasögon, simmar För att stimulera eleverna i sin skrivutveckling modellerade jag olika förslag till vad som skulle kunna tänkas ske på bilderna, ”vad gör hunden på den här bilden?” På vår skola har vi iPads 1:2, vilket innebär att alla har en iPadkompis. Lyssnakomma med förslagkomma överensarbeta effektivt Det är viktigt att vi pedagoger vi är tydliga med vad vi förväntar oss av eleverna och förmedlar det.

Lucka 20 – Benjamin Singer | Benjamin ”Beppe” Singer är läraren som nu mer leder programmet Hjärnkontoret på SVT, skriver dagens lucka. Förbered dig på att bli berörd! Frågan ställs och det blir helt knäpptyst i klassrummet. ”Vad BLIR X, BENJAMIN?”. Året är 1990 och jag går i sjunde klass på Bergaskolan i Malmö. I klassrummet sitter nu trettio elever som stirrar på mig med vad som känns som hånflin. ”VAD BLIR X?” frågar min mattelärare igen. Här börjar en 15 år lång kamp för min del. Jag lyckade ändå på något sätt vara produktiv utåt sett under denna period. Men känslan fanns alltid kvar där – ”Du är VÄRDELÖS, Benjamin.” En dag när jag befann mig i en liten turnébuss på en amerikansk motorväg, tom i bollen av allt vad turnélivet innebär – fullständig utmattning, dålig mat, alldeles för mycket drickande osv. – bestämde jag mig för att jag behövde ändra på mitt liv. När vi kom hem från turnén och jag satt i min lilla etta på S:t Pauli Kyrkogata i Malmö igen slog jag på TV:n en sen decemberkväll. Kan ni tänka er?

matteochno | matte, matematik, it , no, ikt, för lärare, för elever Odaltande återkoppling | Magister Magnus N Blixt Barnen kommer hem från fredagsträning respektive häng och kräver att få titta på Idol. Måhända inte mitt favoritprogram, men man får passa på när familjen samlas i TV-soffan. Man kan säga mycket om formatet för Idol, men den återkoppling som ges är ofta i högsta grad rak, direkt och ofta nog framåtsyftande. Odaltande återkoppling är snäll på riktigt – i längden. För nog tycker vi ganska synd om alla de som ställer upp i Idol fast de faktiskt inte kan sjunga, men där välmenande föräldrar och ”vänner” har lurat i att de faktiskt har kvaliteter som de uppenbart saknar. Denna vecka har vi på mellanstadiet haft elevledda utvecklingssamtal. De har gett mycket god energi och vi har verkligen försökt vara tydliga i vilka förhållningssätt som är gynnsamma och inte. Flera av Idol-deltagarna har uppenbara problem att ta emot återkoppling och levererar ursäkter istället för att ta till sig konkreta råd från de som faktiskt har bevisad kompetens att uttala sig om olika kvaliteter.

Framsteg Handbok för IKT-pedagoger Struktur: PPT – Par På Tid – Kooperativt Lärande Struktur: PPT – Par På Tid Par på tid kan du använda varje dag i din undervisning om du vill. Pedagoger som använt EPA beskriver att det trots påminnelser och spännande frågor inte riktigt givit den effekt de vill ha i sin grupp. Pedagogen delar upp klassen i parEleverna får en fråga av öppen karaktär Exempelvis: Vad tänkte du på när vi såg filmen? Strukturen inleds med en fråga kring ett innehåll, gärna av öppen karaktär med en personlig koppling till elevens förståelse och upplevelsevärld. Exempel: En klass arbetar med begreppet demokrati. Varför använda Par på tid eller parsamtal mellan elever? Klassexempel Struktur: EPA - enskilt, par, alla Det finns många strategier för att få eleverna delaktiga och kolla av att de hänger med under lektionen. I "Allmänt" Strategi: Multisvar Som lärare är det viktigt att få en överblick över sin elevgrupp och deras kunskaper. Struktur: Turas om Denna struktur kan du använda varje dag i din undervisning!

Mitt barn är unikt - precis som ditt - sourze.se Det här är ett brev jag skrev när jag hade varit på föräldramöte i min sons klass. Det kändes nödvändigt att skriva det. Förhoppningsvis kanske det ger någon läsare en tankeställare, något att ta till sig eller fundera över. Det här är ett brev jag skrev när jag hade varit på föräldramöte i min sons klass. Förhoppningsvis kanske det ger någon som läser en tankeställare, något att ta till sig eller fundera över. Människor med olika handikapp och funktionshinder finns omkring oss överallt, och det är inte bara de rullstolsburna eller de med vit käpp som vi måste ta hänsyn till. Kanske kan det här brevet öka förståelsen för alla dem som annars riskerar bli missförstådda. "Det är oroligt i klassen", sa de på föräldramötet. Jag vet inte om det var mitt barns namn som nämndes i deras hem. Jag tycker inte heller att det ska vara oroligt i klassen. Det är klart att det blir oroligt och stökigt då, när 10-åringar får börja springa mellan lektioner som högstadieelever. Och det gör fysiskt ont.

IT-pedagog Edpuzzle -steg för steg hur du skapar interaktiva filmer – Fröken Jingfors När jag använder film för att flippa min undervisning vill jag veta vad min elever har lärt sig, om de förstår, vilka slutsatser och reflektioner de gör. Jag vill även kunna planera nästa lektion efter deras förkunskaper och frågor och ge dem personlig återkoppling. Med EDpuzzle kan man göra allt detta och mycket mer! När Zaption stängde ner i somras blev jag så besviken då jag tyckte mig ha hittat det perfekta verktyget men EDpuzzle är helt klart en bra ersättare. Hur gör man? Först skapar du dig ett konto på På bilden är klipp-verktyget markerat. Berättarröst-verktyget är perfekt då man kan använda filmer på andra språk och lägga in sin egen röst istället. Verktyget för muntlig kommentar kan man använda då man i efterhand vill förtydliga något i sin egen film eller för att lägga in egna kommentarer till någon annans film. Inspelade kommentarer syns som små högtalare ovanför det blå fältet som du ser på bilden ovan. trycka ”save” för att sparar den. kryss.

Related: