background preloader

Källkritik

Facebook Twitter

En lektion i hur sociala medier påverkar oss. Jag såg en ny serie på SVT som heter #hasthag och tittade på de tre första avsnitten i går.

En lektion i hur sociala medier påverkar oss

Jag såg direkt koppling till svenskämnet och tänkte därför dela med mig av det upplägg jag satte ihop igår där syftet är att: formulera sig och delta i samtal kring innehållet i serien där eleven ställer frågor, framför åsikter och argumenterar kring innehållet och kopplar detta till tid och orsakformulera sig i skrift genom att skriva en reflekterade text där eleven sammanfattar innehållet i serien och resonerar kring budskap och hur det påverkas av mediet och vad det kan få för konsekvenser Serien bygger delvis på en händelse som kallas för Instagramupploppet och som ägde rum i Göteborg 2012.

#hashtag handlar om vänskap, utanförskap, svek och viljan att bli sedd. Serien tar även upp hur beteenden på nätet och det liv som levs genom sociala medier påverkar livet IRL. Första delen av webbserien #hashtag sändes den 24 april 2016 och kommer att kunna ses till och med den 5 juli 2016. #hashtag. Propaganda och bilders makt - Barn, unga och medier. Viralgranskaren. Integritet och säkerhet på nätet. Hur kan jag ge stöd i undervisningen för källkritiskt resonemang? Hur är man källkritisk?

Hur kan jag ge stöd i undervisningen för källkritiskt resonemang?

Hur kan du få elever att träna på att välja ut trovärdiga källor? Och hur kan eleven visa att de kan använda de källor som de valt ut? Hur för man egentligen ett resonemang? För att få några svar kan du läsa detta inlägg då jag just avslutat en planering (som du hittar sist i inlägget) i området i svenska som bl a utgår från följande kunskapskrav: Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från /…/ källor och för då /…/ resonemang om informationens trovärdighet och relevans. (Svenska/Sva åk9, Lgr11) Samma kunskapskrav återfinns i en rad andra ämnen så ta gärna del av stödfraserna och arbeta om utifrån hur resonemanget ska ske i ditt ämne. Planeringen utgår från att ge eleverna stöd När jag nu fick nya sjuor var nivån på förkunskaperna väldigt ojämn då de kommer från fem olika avlämnade skolor. Jag fattar inte! Bedömningsaspekterna Dessa aspekter är de som utgör bedömningen i ett resonemang. Källkritik: Tid och rum - UR Skola. En skrivmall och en stödstruktur för källkritiskt resonemang.

Det vimlar av begrepp kring källkritiken…men hur reder jag i detta virrvarr och skapar en struktur att hjälpa mina elever att ta sig från a till b?

En skrivmall och en stödstruktur för källkritiskt resonemang

Och vad ska jag som lärare bedöma? Och hur lär jag ut hur man söker och väljer ut när jag själv inte är så bra på att hitta upplägg. I detta inlägg hoppas jag ge dig verktygen för att kunna bedriva undervisningen och även fullfölja bedömningen. Genom en skrivmall/stödstruktur kan eleverna ta sig genom processen och i en matris vet du vad du ska bedöma som lärare. Banken för att visa hur man söker och väljer ut hoppas jag vi kan bygga vi upp tillsammans. Ordmoln med källkritiska begrepp gjord i Tagxedo Vad utgör bedömningen?

Många ämnen berörs av hur man kan kan undervisa kring begreppet källkritiskt resonemang. Studie i 4 steg: Så här får en nyhet eget, orimligt, liv. Berömmande bilder var betalda – livsmedelsjättar lovar bättre märkning  Den som försöker identifiera betalda budskap på Instagram kan lätt få problem.

Berömmande bilder var betalda – livsmedelsjättar lovar bättre märkning 

Betalda inlägg markeras ofta inte med mer än med namnet på kampanjen eller det aktuella varumärket. Marknadsföringslagen kräver samtidigt att all reklam ska vara tydligt markerad, så att det även vid en hastig blick framgår att det handlar om reklam. Flera tidningar har fällts i marknadsdomstolen för otydliga annonser. Flera exempel Men i sociala medier ser man många exempel på något annat, nämligen reklam som inte har någon uttrycklig markering av att det handlar om betalda budskap. Medieföretaget Splay är ett av flera nya medieföretag som kopplar ihop kända sociala medier-profiler med annonsörer.

Bolaget har bland annat den automatiserade webbtjänsten Gosnap, där annonsörer enkelt kan beställa en kampanj efter egen budget, och själva skriva instruktioner till profilerna. Stora företag En populär Youtubestjärna skriver i sin uppdatering: Testade en av McDonalds nya smoothies; ”Ananas&Mango”. Betonar öppenhet. Aktuellt - 20/01 21.00. Källkritik för årskurs 7-9. Att kritiskt kunna granska och värdera information är en förutsättning för att klara studierna i olika ämnen.

Källkritik för årskurs 7-9

Det är också en nödvändig kompetens som medborgare i ett digitaliserat samhälle. Lärarens utmaning är att ge eleverna de verktyg som de behöver för att utveckla sin källkritiska förmåga. Det här materialet ger dig inspiration till samtal om källor med elever i årskurs 7-9. Målgrupp: Lärare i årskurs 7-9 och skolbibliotekarier Sju timmar om källkritik för årskurs 7-9 Upplägget av arbetet och andra praktiska uppgifter hittar ni här: Sju timmar om... Vad säger styrdokument? Läroplanerna understryker att eleverna ska kunna orientera sig in en komplex verklighet, med snabbt informationsflöde och förändringstakt. Samtalsgoogla med dina elever. Jobba kollektivt, kommunikativt för att utveckla elevernas sökstrategier För några år sedan kom vår tonåring hem med en uppgift.

Samtalsgoogla med dina elever

Han skulle skriva ett ”eget arbete” om konsumtionsvanor. Instruktionerna från lärarna löd: ”Välj ett ämne och en problemformulering. Sök information i trovärdiga källor. När jag kom in i sonens rum satt han ensam vid sin dator med ett öppnat word-dokument framför sig. Sökord: potatis De källor han fått upp var: Wikipedia, Odla.nu – din trädgård på nätet och Svensk potatis webbplats. Han är bekymrad, det kan jag se. Jag sätter mig bredvid honom. – Du, det står här att du ska hitta på en problemformulering. Sonen tittar besvärat på mig. – Nä, men jag fattade inte riktigt vad dom menade med problemformulering…? 2015 Källhänvisning bildspel (1) Källkritik. MIK-rummet.