background preloader

Källkritik

Facebook Twitter

Ingen konsert för handikappade Lea. Louise Bengtsson ville uppfylla sina barns önskan om att få se sin idol Måns Zelmerlöw.

Ingen konsert för handikappade Lea

Men då hennes 4-åriga handikappade dotter Lea, som inte kan gå själv, satt i barnvagn, fick de inte komma in på området. Hennes inlägg om händelsen hade redan efter tre timmar delats över tio tusen gånger på sociala medier. Enligt Calle Tholén, evenemangsansvarig på Destination Jönköping, har händelsen inte riktigt gått till på det sätt Louise beskriver den.- Det uppstod en vild diskussion kring händelsen och till en början nekades de konserten på grund av att de hade flera barnvagnar, säger Calle.De två ansvariga biljettvärdar ska ha informerat sällskapet om de regler som gäller på området men när det kommit fram att Louise dotter inte kunde gå själv, ska man ha låtit de gå in med henne i vagnen.- Men enligt de uppgifter jag fått ta del av har de därefter valt att inte gå in, eftersom de hade fler än en barnvagn med sig, säger Tholén och fortsätter:- Folk uppfattar saker och ting olika.

Mio, 10, fick inte vara pepparkaksgubbe. Tomte, tärna, stjärngosse eller Lucia – det var de val som barnen hade på Kanalskolan i Laxå.

Mio, 10, fick inte vara pepparkaksgubbe

Mio som vill vara pepparkaksgubbe var inte välkommen. – Jag tycker inte att det är så bra att de säger att någon kan ta illa upp för det är kakor, säger Mio Karlsson. Inför Lucia ville Mio Karlsson vara pepparkaksgubbe, som vanligt. Men inga sådana fick vara med i tåget. När hans mamma Jennie Simic fick veta gick hon i taket: – Han har alltid varit pepparkaksgubbe, det är bara en gång som han varit tomte.

Hon ringde sonens lärare för att kolla om det verkligen var sant. Muslimer som firar attentatet i Paris? Nej, ett gäng glada cricket-fans. I skrivande stund har videon över en halv miljon visningar på Facebook och en svans av hatiska kommentarer därtill: Enligt användaren ”Jean-Baptiste Kim” som publicerat filmen är den alltså ett bevis på att ”muslimer över hela världen firar den islamiska segern i Paris”.

Muslimer som firar attentatet i Paris? Nej, ett gäng glada cricket-fans.

Han tillägger: ”Jag kommer att döda dessa j-vlar en dag. Det här firandet skedde i London, Storbritannien i eftermiddags av pakistanska muslimer”. Klippet lades upp på Facebook på lördagen. Nevergiveup1516. Yesterday 3 people died in Trollhättan, a city north of Gothenburg.

nevergiveup1516

We are going to take a look at news reports around the world. Since our iPads have been stolen you need to work with papers. Do you remember what a VENN diagram is? Please, use the diagram and compare the news. What similarities can you find? At last – how do you feel? Främlingsfientlighet - uppgift 2.0 - Google Docs. Utredande text om våldtäkter - Google Docs. Untitled. Gapminder: Unveiling the beauty of statistics for a fact based world view. Hans Rosling and the magic washing machine. About the video What was the greatest invention of the industrial revolution?

Hans Rosling and the magic washing machine

Hans Rosling makes the case for the washing machine. With newly designed graphics from Gapminder, Rosling shows us the magic that pops up when economic growth and electricity turn a boring wash day into an intellectual day of reading. More videos Hans Rosling asks: Has the UN gone mad? Hans Rosling explains a very common misunderstanding about the world: That saving the poor children leads to overpopulation. The world might not be as bad as you might believe! Hans Rosling is debunking the River of Myths about the developing world. Hans Rosling läxar upp dansk programledare i tv. Hans Rosling var inbjuden till ett nyhetsprogram i det danska public service-bolaget DR i september 2015 för att tala om världens befolkningsutveckling.

Hans Rosling läxar upp dansk programledare i tv

Intervjun börjar med att programledaren Adam Holm får mothugg på första frågan som innehöll ett påstående om att Europa är pressat av flyktingkrisen. – Vi är inte pressade. Vi är en del av världen som har väldigt mycket resurser. Sen måste man bestämma sig för hur mycket man ska hjälpa till. Jag lägger mig inte i den politiska debatten, men det är inte särskilt mycket flyktingar som har kommit i förhållande till vad Europa skulle kunna ta emot, sade han. Fortsätter uppläxningen. Ett halvt ark papper – Parafraser i text, kvitton och några six-word-stories.

Bidrag från 9 c1 på Matteusskolan.

Ett halvt ark papper – Parafraser i text, kvitton och några six-word-stories

Det som är inklipp här är en parafras i form av ett kvitto. Tanken är att man ska fantisera om vem det är som gjort dessa inköp. Halalslakt, en råtta i pizzan. Inte heller billiga burägg från höns som aldrig sett dagens ljus.

Halalslakt, en råtta i pizzan

Men första halalbutiken i Hälsingland skapar känslostormar på sociala medier bortom allt förnuft. Vad handlar det om, egentligen? Förmodligen inte om en behjärtansvärd omtanke om djuren. Inte heller någon speciell nyttoaspekt, att köttet skulle vara skadligt för människan. Även om inslag finns i debatten att vi inte borde äta kött över huvud taget. Vad Facebookstormen absolut inte grundar sig på är fakta. "Halalslakt är tillåten om djuren är bedövade. Allt enligt jordbruksverket. The Best online Custom Poster and Photo Collage Maker. Free Downloads! PDF to Flash page flip - flipping book software. Att vara källkritisk mot inlägg som delas på facebook. Förmågor: källkritik, samtala, lyssna Att göra: 1.

Att vara källkritisk mot inlägg som delas på facebook

Säkerhet på Facebook Vi kommer ägna lektionen denna gången åt att diskutera inlägg som delas på Facebook. Här är man källkritisk mot dem och vad skriver de egentligen? 2.