background preloader

Kolla Källans idélåda

Kolla Källans idélåda

källkritik Kristina Alexandersons blogg | Om internet i skolan, om nätet och annat Källkritik Journalistens uppgift är att granska och informera. För tidningar är det viktigt att inte bli ett språkrör för politiker, tjänstemän och olika intressegrupper, utan istället ge olika perspektiv på ett problem. Elever uppfattar ofta texter på internet, i tidningar och i läroböcker som absoluta sanningar från någon högre, oidentifierbar källa. För att man ska kunna bedöma nyheter och värdera en uppgifts pålitlighet anger medier var de hämtat informationen från. När man läser tidningen litar man förmodligen på att journalisterna som har skrivit artikeln har kollat sina källor. Lika viktigt som det är för journalister att förhålla sig kritisk inför källor, är det för läsaren att förhålla sig ifrågasättande inför information i medier. Vem är avsändaren? Här kommer en kort övning i källkritikDu kan låta eleverna läsa denna korta text. "Enligt en ny undersökning är det farligt att borsta tänderna med färgad tandkräm. Räkna: Rätt svar: På sex ställen! Oklara platser. Vem? Varför? Vad? När? Hur?

Källkritiska övningar om mänskliga rättigheter (Samhällskunskap) Christoffer Dahlin. Foto: Louise Sjöberg Christoffer Dahlin är ursprungligen gymnasielärare i historia och mediekommunikation och hade undervisat på medieprogrammet i fyra år innan han började på Amnesty år 2011. Han är utbildningssamordnare på organisationens kontor i Göteborg och arbetar också med att utveckla undervisningsmaterial för skolor samt att hålla detta material uppdaterat. "Fönster mot världen" - utbildningsmaterial för skolor Christoffer Dahlin har arbetat med att ta fram ett utbildningsmaterial för skolor med inriktning mot bland annat källkritik. Ett fönster mot världen - utbildningsmaterial från Amnesty Christoffer Dahlin menar att det var mycket viktigt att utgå från ämnesplanerna när man arbetade fram materialet. – Det finns alltid en risk att det bara blir frågor som organisationen vill fokusera. Fyra aktuella temaområden - för egna ämnet eller ämnesövergripande – Vi har funderat mycket kring vad tycker vi kan vara intressanta ämnen att arbeta med i skolan.

Flexspan Lathund i källkällkritik på internet Vem har gjort webbsidan? Är det en myndighet? Är det en organisation? Varför är webbsidan gjord? För att informera om något? Hur ser webbsidan ut? Har den kontaktinformation? Kan du få information från andra ställen? Har du jämfört med vad du redan vet? Beställ eller ladda ner checklistan för källkritik Beställ eller ladda ner checklistan som affisch Om att vara källkritisk Det är inte alltid självklart att vara källkritisk när man tittar på tv, det är mer naturligt att vara uppmärksam när man läser tidningar och surfar på internet. Andreas Widholm är expert på källkritik och i Är det sant? analyserar han ett påhittat nyhetsinslag för att belysa problematiken med nyheter och olika källor. <h3>Videospelaren kräver att JavaScript är aktiverat. Spela hela programmet Är det sant? "Ska inte ta det man läser för givet" Klippet är hämtat från programmet Källkritik ur UR:s serie Är det sant? I Skolministeriets program Sant eller falskt tillfrågas några malmöungdomar om hur och när de är källkritiska och Ulf Jämterud, lärare och föreläsare berättar hur han jobbar med källkritik i skolan. Skolministeriet Sant eller falskt? Vi har också gett oss ut och gjort en enkät om källkritik utanför Gröna Lund i Stockholm, du hittar klippen här nedanför. Vad ska man med sanningen till, spelar det någon roll att man är källkritisk? Är du källkritisk när du surfar på internet?

Forskning om it i skolan Exempel på några konkreta områden som bevakas: Konsekvenser av skolans digitalisering för utbildningsystemet och lärares arbete Begreppet ”digital kompetens” och betydelse för skolans digitalisering Undervisningens design och ämneskonceptioner i en digitaliserad skola Etisk kompetens på nätet Elevers källkritiska förmåga Literacy och elevers digitala textskapande Lärares bedömning av multimodala, digitala texter Digitala medier i andraspråksundervisning Mobiltelefonen i skolan Lärares kompetensutveckling på sociala medier Programmering i skolan Relevans för lärarkåren Digitalisering av skolan är ett ämne som diskuteras flitigt, inte minst utifrån den nationella strategin för en ökad måluppfyllelse och likvärdig tillgång till digitala medier i svenska skolor (Regeringskansliet, 2017-03-09) och förändringarna i läroplanen med att förstärka den digitala kompetensen (SKOLFS 2017:11; SKOLFS 2017:16). Forskningsmiljön Referenser: SKOLFS 2017:11. SKOLFS 2017:16. 20 juni 2017 15 december 2016

Kolla källans wiki - home IT & Etik.

Related: