background preloader

Tillägg till Chrome som underlättar ditt lärarjobb

Tillägg till Chrome som underlättar ditt lärarjobb
Jag hoppas att du har övergett webbläsaren (det du klickar på när du öppnar internet) Internet Explorer och nu använder en modernare webbläsare. Tyvärr envisas de flesta IT-avdelningar med att Internet Explorer är det som ska vara förinstallerat. Personligen använder jag nästan alltid Chrome. Att använda Chrome har många fördelar. Framförallt gillar jag de tillägg som finns och som underlättar mitt arbete. I denna text har jag valt ut några stycken som jag använder hela tiden. Innnan du börjar så kolla om du är inloggad i Chrome med det googlekonto du vill använda. Utan inbördes rangordning börjar jag med att visa er tillägget Awesome Screenshots. Tillägget hamnar sedan som små ikoner i menyraden bredvid adressfältet. (Det som ni ser under adressfältet är mina bokmärken och favoriter. Awesome Screenshot hjälper dig att ta skärmdumpar, bilder, så som jag har gjort i bloggen här. AdBlock Plus – oumbärligt för att bli av med alla annonser som dyker upp överallt på nätet. Lycka till! Sara

http://lrbloggar.se/sarabruun/tillagg-till-chrome-som-underlattar-ditt-lararjobb/

Related:  pedagogisktkristinaklemptUsingDigitala verktyg för lärande och digital kompetensDigital tools and literacy

Growth mindset - posters I USA har man ofta uppmuntrande posters på väggarna i skolan. Jag har nu gjort ett antal själv som jag tänker sätta upp i klassrummet. Om du vill ha någon så är du välkommen att låna. Lärare bryter mot lagen med rörlig bild Drygt 500 högstadie- och gymnasielärare har svarat på enkätfrågor kring upphovsrätt och rörlig bild. Fler än sju av tio tror att upphovsrätten kränks medvetet eller omedvetet i undervisningen i dag, en siffra som förvånade Per Strömbäck, sakkunnig i digitala näringsfrågor för Film- och tv-branschens samarbetskommitté som ligger bakom undersökningen. – Det bekräftade våra värsta farhågor. Att det förkom visste vi, men att det var så omfattande kom som en överraskning, säger han. Per Strömbäck.Undersökningen visar att skolans film- och videoundervisning nästan är helt internetbaserad. 92 procent av lärarna anger att det oftast är via dator och internet som de visar film i undervisningen. Sex procent visar rörlig bild genom inspelade program på dvd eller vhs, och enbart en procent genom vanlig direktsänd tv.

Arbetsuppgifter kopplade mot Europeisk språkportfolio – Min undervisning Om ni använder er av Europeisk språkportfolio i er undervisning i språk så har jag tips på en sida där ni kan hitta material på den nivå eleverna befinner sig, dvs A1, A2, B1 och B2. Sidan hittar ni British Council och den är sorterad efter förmågorna (skills). Nedan ser ni vad varje nivå motsvarar för årskurs; nivå A1-A2 ska du ha nått till i slutet av år 6 och nivå B1/B2 år 9, som motsvarar nivå 5. Det kan jämföras mot att det andraspråk eleverna läser i grundskolan är satt till nivå 2, dvs B2 och SVA som ligger på B2 i år 9. Jag hämtar en bild från Google - om informationssökning och källkritik i unde... Just nu arbetar mina elever i åk 1 på gymnasiet med språksociologi. Vi har pratat om vad språksociologi är för något och jag har haft en traditionell genomgång. Vi har lyssnat på Robert Gustafsson när han talar dialekt. Vi har läst novellen Elixir och sett filmen med samma namn. Idag var det dags att starta upp en fördjupning. Eleverna ska två och två fördjupa sig i ett område inom språksociologi.

The Filter Bubble - övningar till engelskan - Robin Smith Det här inlägget innehåller två hörövningar och en läsövning anpassade till Engelska 6 och 7. Ingen kan väl ha missat att ordet ”filterbubbla” gjort entre i svenskan. Nyordslistan för 2016 förklarar det som ett individanpassat innehållsurval på internet som filtreras fram automatiskt utifrån exempelvis sökmotorernas registrering av individens tidigare sökningar och ger ett exempel hur det använts i dagspressen: På nätet omges vi redan i ökande grad av en filterbubbla. Snabb överblick med whiteboard online – ThereseLinnér För ett antal år sedan köpte jag in whiteboards till min klass. Ett väldigt redskap för att få alla elever aktiva och samtidigt ett enkelt sätt att se om alla hade koll på det som jag frågade efter just då, formativ bedömning av gruppens kunskaper. En extra bonus var att det var ett stöd för mig att komma ihåg att vara tyst. Det är så lätt att prata på och inte ge alla den betänketid som de behöver. Genom att eleverna skrev svar ficka alla tänka och jag fick överblick istället.

Shoutouts som avslutande lektion för att summera året I mitt Twitterflöde såg jag en uppgift som jag fastnade lite extra för. Det var rubriken Shoutout på en film som mitt öga stannade upp vid. Jag klickade på länken och såg filmen nedan. En sko på vägen I somras åkte familjen till havet för en utflykt. Halvvägs passerade vi en sko som tilldrog vår uppmärksamhet och nyfikenhet. Tillsammans började vi spåna vad den gjorde där, vem som var dess ägare och hur länge den hade legat där. Vi pratade om vad som var mest sannolikt, men tillät fantasin skena iväg till de mest absurda och läskigaste historierna. Många fördelar med att låta elever göra film. – Fröken Jingfors När mina elever ska skapa en film så kan syftet vara att de ska beskriva något så utförligt de kan, värdera en teori, jämföra olika religioner, ta ställning i en fråga eller diskutera ett ämne. Alla dessa förmågor har jag i mina kursers kunskapskrav. Hur väl eleven har fått till ljudet, om de har snygga övergångar eller bakgrundsljud har ingenting med min bedömning att göra. Att elever ska få utveckla sin digitala kompets genom att göra film kan det vara ett mål i sig men det får aldrig vara det viktigaste målet.

Hur bedömer vi informationssökning? - Mia Smith Eleven kan välja texter och talat språk från olika medier samt med viss relevans använda det valda materialet i sin egen produktion och interaktion. (Kunskapskrav för betyget E i år 9, engelska, Lgr11) Progressionen är inte mindre luddig den. E: med viss relevans C: på ett relevant sätt A: på ett relevant och effektivt sätt Här kommer alltså tiden in, för att nå högsta betyg ska man vara effektiv. Eller handlar effektiv om antal minuter? Instruerande text Cirkelmodellen- Instruerande text i årskurs 1 ”Hem och expertgrupper” Vi inleder Instruerande text med språkutvecklande aktiviteten från boken ”Stärk språket, stärk lärandet” som heter ”Hem -och expertgrupper” för att samla fakta .

Kostråd efter en GBP - normalkost - Levdittliv Måltidsordning Mall för normalkost. Tiderna är förslag. Och mängden över dygnet, är en bra lathund att få i sig. Anpassa kosten efter dina förutsättningar. kl 7.00 gröt på 1 dl havregryn och 1 dl mjölk blanda i blåbär tex och linfrön 1 msk samt äggkl 9.00 1 dl Kesella, med hallon, blåbär texkl 12.00 Kött,fisk eller fågel ca 100-125 g, wokade grönsaker qinoa en klick tzatsikikl 14.00 1 dl keso naturell ½ äpple, hasselnötter strö kanel överkl 16.00 1 ägg med lite grönsaker tex eller bär, frukt, kesellakl 18.00 kött,fisk eller fågel ca 100 g , sedan grönsaker, råris eller potatiskl 20.00 Matmuffins eller en smoothie, gör själv kan även tillsätta proteinpulver i dessa.Ca 1 1/2- 2 liter vätska per dygn (Vatten smaksatt med bär, frukt tex)ca 5 dl mjölkprodukter / dag inkluderas i matlagningen för enkelhetenAnpassade vitaminer förebygga vitaminbrister samt benskörhet efter din överviktsoperation Så kan en dag se ut i ditt nya liv som har genomgått Gastric bypass / Överviktsopererad

How do we get there? - Mia Smith När mina 7or självskattade sig utifrån checklistan i ESP upptäckte jag att en förmåga stack ut. “Jag kan fråga om eller tala om hur man hittar till en plats.” Här var det många som skattade sina kunskaper något lägre än övriga förmågor. Ett tydligt tecken att det här är något jag bör plocka in i undervisningen. Sagt och gjort, jag planerade upp området How do we get there?. Tanken var att göra det ganska kort och enkelt, men området fick mer didaktiskt djup än jag anade under planeringsfasen.

Viralgranskarens varningslista Metro Viralgranskaren är ett initiativ från Metro som sedan 2014 granskat påståenden som sprids på sociala medier för att reda ut om dessa är falska eller sanna. Detta är Viralgranskarens varningslista där vi varnar för webbplatser som sprider eller tidigare spridit falska uppgifter, med motiveringar till varför just dessa sajter finns på listan.

Related: