background preloader

Så här använder du Creative Commons-material

Så här använder du Creative Commons-material

http://kurs.webbstjarnan.se/kurs/creative-commons/

Related:  Fria bilder fri +gamla multimediabyrånUpphovsrätt, fria bilder mmDator, iPadUpphovsrätt

Creative Commons - YouTube Hjälp Creative Commons-licenser är en standard för innehållsskapare som vill ge någon annan tillåtelse att använda deras innehåll. YouTube tillåter att användare markerar sina videoklipp med en Creative Commons CC BY-licens. Videoklippen blir då tillgängliga för YouTube-användare, även kommersiellt, i deras egna videoklipp via YouTubes videoredigerare. Med CC BY-licens sker tillskrivningen automatiskt. Bästa sajterna för att hitta högupplösta bilder Du kan använda Compfight för att leta efter bilder som du snabbt behöver. Om du vill ha slumpmässiga bilder, klicka bara på "Show me what compfight can do?"-knappen. Upphovsrätt & Creative Commons Postat denfebruari 24, 2010 Taggar: Aftonbladet, Annika Lidne, Björn Falkevik, Bloggar, Creative Commons, Disruptive Media, Ekonomiska Upphovsrätten, Fildelning, Flickr, Grunder, Gustav Holmström, Information, Internet, Internetkunskap, Jennifer Bark, Källa, Lagstiftning, Licens, Moraliska Upphovsrätten, Publicera, Reklam, Skolungdomar, Sociala Medier, Sofia Mirjamsdotter, The Pirate Bay, Therese Göterheim, Upphovsrätt, Upphovsrättslagen, Upphovsrättsskyddad, Utbildning, Verkshöjd, Webbplatser, Wikipedia Kommentarer: 20 Responses Den här filmen går igenom grunderna i Upphovsrättslagen, den ger en introduktion till Creative Commons och tar även upp fildelning. Medverkande: Sofia Mirjamsdotter aka @mymlan Sofia Mirjamsdotter är journalist och en av Sveriges mer kända bloggare. Hon är ofta anlitad som expert när olika tidningar, teve och radio har internet, bloggvärlden och sociala medier som ämne. I den här filmen får du lära dig vad upphovsrätt är för något.

Bryter du mot lagen utan att veta om det? Bryter du mot lagen utan att veta om det? Det finns många mytbildningar om hur man får använda digitalt material på nätet, både sådant som är upphovsrättsskyddat och det som finns fritt tillgängligt. Bara för att det finns en ofantlig mängd bilder på internet kan man inte bara ”Googla” och ta en bild, det är någon som äger den. Många lärare avstår därför från att använda Internet i sin undervisning eftersom de är rädda för att göra fel. Gratis videokurser i Photoshop, Lightroom, InDesign och foto Smarta objekt och trendiga effekter Sanna Lund och Anders Jensen är två helt olika lärare. Anders är Photoshopexperten som lär dig Smarta objekt och Sanna är den som kan få Lightroom att förmedla rätt känsla. Vad är det kunden vill ha? Marknadsföring är inte en facebooksida eller en snygg logga. Marknadsföring är din identitet och hur kunder möter den samt sprider den vidare.

Så hittar och använder du bilder på nätet Postat denapril 28, 2010 Taggar: .se, Bilder, Creative Commons, Flickr, Fotosidan, Internetfond, Internetkunskap, iStockphoto, Mattias Östmar, Moderskeppet Kommentarer: 4 Responses I den här filmen får du lära dig hur du kan använda olika webbtjänster för att köpa eller använda gratis bilder under licensen Creative Commons istället för att skapa egna. Medverkande: Mattias Östmar Webbredaktör på Centerpartiet Mattias Östmar är för närvarande community manager för Centernätet med en bakgrund som bland annat medieanalytiker och kommunikationskonsult. I det egna företaget PRfekt utvecklade han tidigare metoder för psykografisk målgruppsanalys i digitala medier och hjälpte företag och organisationer att förstå trender i det digitala medielandskapet och hur olika målgrupper attraheras av olika kommunikationsstilar. Mattias Östmar är fortfarande engagerad i psykolingvistisk analys och brinner för att utveckla Typealyzer till nya tillämpningar och områden. Inspiration från andra bildintresserade:

Fria bilder i undervisningen I dagarna drar skolan igång igen, även på andra sidan Atlanten och min twitterström översvämmas av olika tips och ”måsten” inför skolstarten. En av de saker som man som inte kan klara sig utan är bilder som fritt kan användas i undervisningen. Här kommer en kort sammanställning av olika fria resurser: Presentera med PowerPoint En bild kan säga mer än tusen ord och vara ett väldigt bra sätt att förmedla en känsla eller uttrycka ett nyckelord. De flesta bilder på Internet får du ladda hem för privat bruk. Att använda en bild i en redovisning är däremot inte privat bruk. Därför är det viktigt att du lär dig välja de bilder som är ok att använda.

iMovie på iPad Igår hade alla sjuor och åttor på en temadag. Ett av passen var att lära sig iMovie på iPad tillsammans med mig. Insåg då att det hänt en del i iMovie, så jag funderade på att kanske göra en liten instruktionsvideo. Senare på dagen så satt jag och läste nya inlägg i en av alla iPad-frupperna på Facebook och där var det några som efterlyste filmredigeringsfunktioner, funktioner som jag "upptäckt" att de numera fanns i iMovie. Satte mig lite för sent igår kväll och började göra en film, och fortsatte allt för länge igår natt med att göra en film om hur iMovie på iPaden ser ut och fungerar.

Related: