background preloader

Experimentera mera

Experimentera mera
Experimentera mera - vi bjuder på 12 st experiment samlade i ett häfte! Bläddra i experimenthäftet. Ladda ner hela häftet som pdf till din dator eller surfplatta. Klicka på länkarna nedan för att öppna varje experiment för sig som pdf. Regnbågsmjölken - januari Upp- & nervända glaset - februari Papperskromatografi - mars Ägget i flaskan - april Maskros-osmos - maj Svettas växter? Badväder? Växande ballongen - augusti Elektriska burken - september Pappersbåt med tvålmotor - oktober Fiska is - november Gassläckaren - december TIPS!

http://www.lab4kids.se/sida.php?sida=8

Related:  NOBiologimaramdoKemimajkenfransson

Teknik tillsammans Teknik tillsammans är ett undervisningsmaterial i teknik för barn i förskola till årskurs 6. Tre arbetsområden är reviderade utifrån Lgr 11 och de övriga fyra är utarbetade efter den tidigare läroplanen. Följ Teknik tillsammans på Facebook Fågelguide till vinterfåglar inpå knuten Sista helgen i januari varje år är det dags för BirdLife Sveriges evenemang Vinterfåglar inpå knuten (läs mer här). Den 27-30 januari 2017 uppmanas svenska folket räkna de fåglar som syns vid bostaden eller fågelmatningen. För att du ska känna igen fåglarna som dyker upp har vi skapat den här enkla och tydliga guiden till de vanligaste fåglarna som ses runt knuten på vintern. LÄS ÄVEN: • Vår guide till hur du kommer igång med fågelskådning. Mer information om regler och rapportsystem för Vinterfåglar inpå knuten finner du på Birdlife.se.

Matspjälkningskanalen. Inledning. Matspjälkning (även digestion) är nedbrytningen av föda till former som kan tas upp av organismen. Hos däggdjur består detta av nedbrytande av mat till mindre komponenter, som kan tas upp i blodet. Nedbrytningen sker i matspjälkningssystemet (digestionssystemet). Kemilektioner för grundskolan - Tolv månadsteman- IKEM Från och med hösten 2011 gäller nya kursplaner för grundskolan. Jämfört med tidigare är det nu tydligare vad barn ska lära sig när det gäller kemi och annan naturvetenskap. Barnen ska tillägna sig ett naturvetenskapliga arbetssätt. De ska kunna göra praktiska undersökningar, designa experiment som är rättvisa, ställa hypoteser et cetera.

Lab: Elektricitet Laboration där eleverna bland annat får öva på att mäta spänning, ström och motstånd. På den här sidan finns förslag på laborationer kring: Sluten krets Seriekoppling Parallellkoppling Mäta spänning Mäta ström Mäta motstånd Klipp Att tidigt utveckla begreppslig förmåga i de naturvetenskapliga ämnena Att ge eleverna ett ämnesspråk i de naturvetenskapliga ämnena är en viktig del och en utmaning för läraren och eleverna. Hur kan du som lärare få eleverna att förstå innebörden av begrepp, relatera dem till varandra, samt använda dem i nya sammanhang? I denna artikel ger jag exempel på några arbetsuppgifter t ex bilder och begrepp, begreppskort och begreppskartor där eleverna utvecklar sin begreppsliga förmåga genom fokus på att samtala. Mina elever i årskurs 3 arbetar just nu med arbetsområdet “Material och ämnen i vår omgivning”.

Genomgång 1: Jorden och livets skapelse Presentation: Jorden och livets skapelse Jorden och livets skapelse enligt vetenskapen (evolutionen) 13,7 miljarder år sedan – Universum bildas Matsmältningsorganen Tunntarmen är upp till fem meter lång När maginnehållet lämnar magsäcken och når tunntarmen fortsätter nedbrytningen av maten. I den övre delen av tunntarmen, som kallas tolvfingertarmen, tillsätts ytterligare ämnen från levern, gallblåsan och bukspottkörteln. Ämnena behövs för nedbrytningen av födan. Läs mer om det i nästa kapitel. Kemi nästa: Plast Plast är ett av vår tids vanligaste material - man kan till och med säga att vi lever i plaståldern. Men vad är egentligen plast? Vi får se hur en pantad PET-flaska återvinns och blir till en ny flaska. I experimentet får vi se vad som händer om man häller kokande vatten över en PET-flaska. Michael Mengesha undrar och NO-pedagogen Hans Persson svarar.

Ume Universitet - Resurscentrum f r Kemi i Skolan Man kan likna detta experiment med en dykarklocka. Förr använde man stora dykarklockor av metall när man skulle hämta saker från havsbotten. Men man kan inte sänka ner en dykarklocka alltför djupt. Tips på övning Vilka innovationer är du mest tacksam över? Finns de med i listan nedan? Vad saknas?

Nära cancer - Bröstcancer Bröstcancer är den allra vanligaste cancerformen hos kvinnor i Sverige. Behandlingen börjar med operation Behandlingen börjar med att operera bort cancern. Kirurgen opererar bort den delen av bröstet som cancern sitter i, det heter sektorresektion. Ibland måste man operera bort hela bröstet, den operationen kallas mastektomi. Om cancern börjat sprida sig hamnar den först i lymfkörtlar i armhålan. Istiden Introduktion: Vad kan du om istiden innan vi börjar arbetet i år 4? (Ice Age, Barnen Hedenhös, olika tidåldrar). Vad ska du lära dig? (Du ska kunna tala om hur man kan se spår av istiden i naturen och kunna några viktiga ord på istidsspåren). Film om att upptäcka och arbeta med historiska fynd: "Under våra fötter" (Vad är en arkeolog? Vetenskaplig forskning.

Animated Science - Molekyler: Syre Animerad kortfilm. Syre finns överallt. I luften och i kombinationer med en mängd andra ämnen.

Related:  fykeNOmalinkapell