background preloader

NRCF: Lekplatsfysik

NRCF: Lekplatsfysik

Experimentskafferiet Hitta regler Hitta regler är en samling förslag på övningar som tar sin utgångspunkt i elevernas kunskaper om kraft och rörelse. Alla människor har upplevelser av begreppen balans, tyngdpunkt, jämvikt, rörelse, friktion och tyngdkraft. Här beskrivs en undervisning som tar vara på just dessa upplevelser och låter eleverna utveckla dem vidare. Meningen är att eleverna ska undersöka aktiviteter och miljöer för att hitta regler istället för att bevisa någon annans regler. Som lärare kan man utnyttja att eleverna har vana att röra sig i olika miljöer och använda cyklar och annan utrustning. Deras upplevelser av och kunskaper om kraft och rörelse i dessa situationer blir en resurs i fysikundervisningen. En arbetsgång Materialet bygger på en arbetsgång i sju steg. Steg 1. Progressionen i arbetsgången De första stegen i arbetsgången, steg 1-4, fungerar som en start för elever i alla grundskolans årskurser. Rätt och fel är inte viktigt. Diagnostiskt material

Friktion i vardagen - naturvetenskap och teknik - undervisningsstöd för förskolan I förskolan och förskoleklassen finns många möjligheter att arbeta med friktion och lutande plan. Förskollärare och arbetslag kan stötta barnen i att uppleva, uppmärksamma, samtala och urskilja friktion genom att utgå från barnens egna lekar, deras omgivning och dagliga situationer. Fundera kring hur det som sker i förskolan kan leda vidare till att utforska lutande plan och friktion på andra platser i omgivningen? Hur kan förskollärare och arbetslag göra det möjligt för barnen att vidga sina erfarenheter av dessa fysikaliska fenomen? Använd olika ytor inomhus Gör det möjligt för barnen att, i spontana och planerade aktiviteter, tillsammans undersöka olika ytor inomhus genom att låta dem: Åka kana med fötterna på ett golv och jämföra skillnaden mellan att vara barfota, ha sock-i-plast, bomullstrumpor, mockasiner och skinnskor med gummisula eller skinnsula. Använd olika ytor utomhus Med de äldre barnen kan man tala om de olika förutsättningar som finns under olika årstider.

Hitta fysikregler på lekplatsen Som lärare i NO i årskurs 1-3 behöver du inte vara fysiker. Däremot behöver du själv förstå begrepp som balans, tyngdpunkt, jämvikt, friktion och tyngdkraft. Begreppen är inget som eleverna själva förväntas använda. Materialets fyra steg syftar istället till att eleverna i lek och rörelse ska få uppleva och samtala om de händelser begreppen handlar om. Här följer en arbetsgång i fyra steg. Steg 1: Ta fram likheter och kontraster Alla människor har en hel del kunskap om kraft och rörelse utan att vi kanske är medvetna om det. I varje övning i materialet får eleverna inledningsvis använda sin känsla för kraft och rörelse. Steg 2: Pröva, sortera och generalisera Därefter är det dags för eleverna att pröva själva på lekplatsen. Steg 3: Organisera och benämn När eleverna har provat själva är det dags för dem att använda ordningssinnet. Steg 4: Hitta regler Slutligen får eleverna möjlighet att använda fantasin till att gissa förklaringar och regler.

Fysik årskurs 1-3 - undervisningsstöd Som lärare i NO i årskurs 1-3 behöver du inte vara fysiker. Däremot behöver du själv förstå begrepp som balans, tyngdpunkt, jämvikt, friktion och tyngdkraft. Begreppen är inget som eleverna själva förväntas använda. Materialets fyra steg syftar istället till att eleverna i lek och rörelse ska få uppleva och samtala om de händelser begreppen handlar om. Steg 1: Ta fram likheter och kontraster Alla människor har en hel del kunskap om kraft och rörelse utan att vi kanske är medvetna om det. I varje övning i materialet får eleverna inledningsvis använda sin känsla för kraft och rörelse. Steg 2: Pröva, sortera och generalisera Därefter är det dags för eleverna att pröva själva på lekplatsen. Steg 3: Organisera och benämn När eleverna har provat själva är det dags för dem att använda ordningssinnet. Steg 4: Hitta regler Slutligen får eleverna möjlighet att använda fantasin till att gissa förklaringar och regler.

Related: