background preloader

Konkret och kreativ NO, Hans Persson

Konkret och kreativ NO, Hans Persson

http://www.hanper.se/

Related:  helenastromno/soNONO/SOno

HurDetFunkar Här finns en samling av kalendrar som väcker intresse för experiment, naturvetenskap, fysik, kemi, biologi, teknik och matematik. Nyaste fyndet heter experimentkalendern och är ett bidrag från uppland. Det nya Biotopia i Uppland är ett spännande och lustfyllt komplement till skolans undervisning på alla nivåer liksom en central mötesplats för allmänhet, skolor, föreningsliv och forskare inom naturvetenskap. Sist men inte minst är Biotopia en mötesplats för besökare i alla åldrar men varför de finns med här är förstås för att de gjort en fantastisk experimentkalender. HurDetFunkar annonserar gladeligen att Lunds Universitet för 6:e året i rad bjuder på en härlig kalender fullproppad med experiment.

Planering: Världsreligionerna i åk 3 Här har jag gjort en åk 3-planering för ett språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt kring världsreligionerna. Försöker få in så mycket som möjligt av språkutveckling i ämnet med läsfixare, VÖL, VENN och textkopplingar. En läsande klass-texterna från PULS SO-boken kommer väl till pass. Lektion 1: Världsreligioner VÖL-modell (vet, önskar veta) Film sli: Religionskunskap för barn Läsa lektion 46 ELK PULS SO-boken Skriva nyckelord på tavlan Återberätta VÖL (lärt oss) Lektion 2: Titta på LPP tillsammans.

Så fungerar lövens olika färger Naturen anpassar sig nu till vintern och därför ändrar trädens blad sina färg och faller av. De olika färgerna skapas av ämnen i bladen. Vissa finns där hela tiden medan andra färger bildas och ökar vid rätt väderlek. Ny forskning visar att trädens röda färg är en sorts solskyddsmedel. Konfliktlösning mha 4-rutan För ett tag sen undrade en tjej på FB om min rutor kring konfliktlösning, hoppas att du hittar hit nu igen ;-). Det har tagit lite tid men nu har jag äntligen scannat in dem och fått dem digitalt så jag kan lägga upp dem här på bloggen. Jag är absolut ingen serietecknare utan har bara gjort utefter bästa förmåga… Den sista, nr3 som ligger med de andra på länken inte här under, är lite suddig och svag i färgerna och pratbubblorna upptäckte jag är i konstig ”läsordning” men är det någon som har användning för dem så varsågoda. Länk

Rymden och klassrummet - fortbildning i Teknikens Hus, Luleå Kursen riktar sig till nordiska lärare i grundskolan och arrangeras genom ett nordiskt samarbete mellan Nordic ESERO, Rymdstyrelsen, Skolverket och Teknikens Hus. Samordnare är NAROM genom Nordic ESERO vid Andøya Space Center i Norge. Fortbildning för lärare i grundskolan våren 2015 Världsrymden och klassrummet omfattar 10 hp och innehåller bland annat studier av rymdfärder och den internationella rymdstationen ISS, satellitnavigering och egna observationer av planeter och stjärnor. Plats och upplägg Fortbildningen är till största delen internetbaserad och genomförs 16 februari-19 juni 2015, med fältsamling vid Teknikens Hus i Luleå 14-17 april. I övrigt är kursen internetbaserad med en hemtentamen som ska beskriva ett undervisningsupplägg som anknyter till kursens innehåll. Kursdeltagarna kommer att få tillgång till spännande och aktuella resurser och material som kan användas i undervisningen.

Helix » Tävling och vinn klassresa till Liseberg! Nästa år kommer Liseberg presentera en ny världsunik attraktion i parken – Helix. Vi hoppas och tror att många kommer vilja åka Helix. Kanske kan Helix bli en av våra mest populära attraktioner. Varje sekund i fem års tid har NASA tagit en bild av solen. Resultatet är häp... Jens Filipsson Skribent Vill du se ditt innehåll gå viralt? Var redo för en rekordstor måne den 14 november Den 14 november är månen närmare jorden än på 68 år. Fenomenet kallas supermåne och innebär att månen, jorden och solen är uppradade i månens omloppsbana och månens ena sida hamnar nära jorden. Månen kommer därför upplevas väldigt stor. Senast månen var så här nära var 1948 och nästa gång är inte förrän år 2034, så det gäller att vara redo. Misslyckas du den här gången så kommer månen vara nära jorden igen den 1 januari 2018, om än inte riktigt lika nära. Månen kommer att synas bäst i Sverige mellan 02 och 06 natten mot måndag den 14 november.

Förskoleburken: Veckans pinterest: rymden Rymden är ett fantastiskt roligt tema att jobba med och barnen brukar bli väldigt engagerade och brukar faktiskt veta väldigt mycket om planeter och dylikt redan innan man börjar. Här är lite tips på material, pyssel med rymdentema. Följ mig gärna på Pinterest! Gör solsystemet av flirtkulor! från Pysselbolaget En annan variant av solsystemet, gjort i papper från Martha Stewart Matens kemi - undervisningsstöd Matens kemi är ett förslag på hur ett arbetsområde inom kemi kan organiseras. Arbetsområdet har sin utgångspunkt i förmågan att använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle. Elevernas uppgift är att göra ett populärvetenskapligt uppslag om mat i en tidning för jämnåriga. Förmåga att kommunicera Den kommunikativa förmågan lyfts fram tydligt i kursplanen i kemi.

Related:  NO/teknik tips