background preloader

Konkret och kreativ NO

Konkret och kreativ NO

http://www.hanper.se/

Related:  NOno/soNOUndervisning

Månens faser Observera att bilden inte blir skalenlig, den visar bara principen med månen, jorden och solen under de olika faserna. Bilderna av faserna visar månen sedd från jorden när den befinner sig i de olika lägena. Material: Månens faser del 1 och 2, se nedan.Svart papper, A4.Mindre bit gult papper.Färgpennor/kritor, svart, grön, blå.Lim/limstift.Sax.Ngt att göra hål med.Påsklämma. Månens faser 1 Månens faser 2 Planering: Världsreligionerna i åk 3 Här har jag gjort en åk 3-planering för ett språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt kring världsreligionerna. Försöker få in så mycket som möjligt av språkutveckling i ämnet med läsfixare, VÖL, VENN och textkopplingar. En läsande klass-texterna från PULS SO-boken kommer väl till pass. Lektion 1: Världsreligioner VÖL-modell (vet, önskar veta) Film sli: Religionskunskap för barn Läsa lektion 46 ELK PULS SO-boken Skriva nyckelord på tavlan Återberätta VÖL (lärt oss) Lektion 2: Titta på LPP tillsammans.

Höstens första No-projekt del 1 Oj, vad roligt vi har haft med alla NO-lektioner som vi har haft fram tills nu! Njutbart att få jobba med nyfikna naturvetare som vill undersöka och lära sig massor. Dessa delar ur kursplanen i No har vi jobbat med: Året runt i naturen Att skapa en undervisning som utmanar och inkluderar alla Hur får man en undervisning som utmanar alla elever? Hur ser en undervisning ut där eleverna får träna och utveckla de förmågor som ska bedömas. Arbetsuppgifter som utmanar högpresterande elever, men som också stöttar de elever som är i behov av särskilt stöd. Jag har höga förväntningar på alla elever, men det är en utmaning att motivera och skapa strukturer så att alla eleverna ges möjlighet att nå upp till dessa. Det som är god undervisning för elever i allmänhet är också bra för högpresterande elever. Enkelt, god undervisning är bra för alla elever.

Berättelser om natur och naturvetenskap Under barns utveckling vidgas världen och de upptäcker sin omvärld. Ord och begrepp är viktiga i denna process. Litteraturen är fylld av naturskildringar, men för att kunna ta till sig det som skildras krävs att man har både en känsla för naturen och en kunskap om naturen. En bra berättelse innehåller spänning, överraskningar och känslor. Det går lätt att komma ihåg innehållet i en berättelse som engagerar. Men hur går det till att skapa en bra berättelse? Älgen Här kommer lite av varje om älgen. En liten faktafilm, ett papper där man kan skriva ner vad man kan om älgen, och en hand- och fotälg att pyssla. Skriv fakta om älgen Material: Vitt eller färgat (brunt, brungult) papper, A4.Blyertspenna.Sax.Akryl-/flaskfärg, brunt, vitt, gult, svart, ev grått.Ngt att ha färgen på.Svamp.

Varje sekund i fem års tid har NASA tagit en bild av solen. Resultatet är häp... Jens Filipsson Skribent Vill du se ditt innehåll gå viralt? Viktigt börja tidigt med NO-texter – Min studie visar att texter bidrar till en ökad användning av det naturvetenskapliga språket och hjälper lärare att beskriva och förklara fenomen. Kopplingsschema. Att förstå ämnesspråket och att förstå ämnet hör ihop.Illustration: Gunilla Hagström Att tidigt utveckla begreppslig förmåga i de naturvetenskapliga ämnena Att ge eleverna ett ämnesspråk i de naturvetenskapliga ämnena är en viktig del och en utmaning för läraren och eleverna. Hur kan du som lärare få eleverna att förstå innebörden av begrepp, relatera dem till varandra, samt använda dem i nya sammanhang? I denna artikel ger jag exempel på några arbetsuppgifter t ex bilder och begrepp, begreppskort och begreppskartor där eleverna utvecklar sin begreppsliga förmåga genom fokus på att samtala. Mina elever i årskurs 3 arbetar just nu med arbetsområdet “Material och ämnen i vår omgivning”. När jag planerade arbetsområdet tittade jag igenom texter, experiment och filmer där jag hittade/plockade ut de språkliga ord och begrepp som eleverna skulle möta och som jag ville att de skulle förstå och kunna använda.

Bedömningsstöd i de naturorienterande ämnena, årskurs 1-3 I NO i finns två olika bedömningsstöd. DiNO är ett stöd för formativ bedömning som består av uppgifter med tillhörande stöd för bedömning. Concept Cartoons är ett inspirationsmaterial uppbyggt kring serieteckningar. DiNO DiNO är ett bedömningsstöd för formativ bedömning i de naturvetenskapliga ämnena i årskurs 1-6.

Related:  NOTeknikpedagogf3Teknik