background preloader

Maramdo

Facebook Twitter

Maria Linder

Kroppen. Bronsålder - Historiska. Kom med till Bronsåldern. Den gåtfulla Bronsåldern - möt forntiden. F Y L G J A - Tyras fantastiska resa. "Tyra är 10 år och har ingen att leka med.

F Y L G J A - Tyras fantastiska resa

Hon har precis flyttat till ett nytt hus som ligger bredvid en sjö. Ibland går hon ner och badar i sin ensamhet. En stor svart fågel börjar dyka upp bredvid henne, allt oftare. Det är nästan som om den ville henne något. Så en dag, när fågeln har varit extra enträgen, följer Tyra efter den in i skogen. På de här sidorna kan du ladda ner spelet Fylgja och följa med Tyra på äventyr i bronsåldern och järnåldern. Fylgja är ett dataspel i forntidsmiljö.

Här på hemsidan kan man läsa mer om saker som man träffar på i spelet eller gå en rundtur i de virtuella miljöerna, i bronsåldern eller järnåldern. Varmt välkommen! Mölndals stadsmuseum Välkomna till Fylgjas nya hemsida! Här kan du ladda ner spelet Fylgja, gå en virtuell tur i bronsåldern eller järn­åldern. Det finns också pyssel och knåp, och en speciell hand­ledning för lärare. Bronsåldern och järnåldern. För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser.

Bronsåldern och järnåldern

Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. Om du vill bruka en bild i eget syfte, så måste du själv ta reda på om bilden är fri att använda eller vilka villkor som gäller. Hällristningar och bronsåldersbostäder i Bohuslän. Tipspromenad_sten. Stenåldersfilm Lilla Jägaren del 1 Bernt Selberg. Stenåldersfilm Lilla jägaren del 2. I stenålderns tid - faktafilm (del 2) Kom med till Stenåldern 1. Kom med till Stenåldern 2.

I stenålderns tid - Arv och Grim (del 1) Kolla vad du kan Istiden - Bok (9789147081226) Faktatexter och arbetsuppgifter i samma bokFör dig som letar efter ett riktigt lätt material i SO/NO!

Kolla vad du kan Istiden - Bok (9789147081226)

Häftena har en lugn och tydlig layout, med faktatexter på vänstersidorna och uppgifter på högersidorna. Barnen skriver svaren direkt i boken. Läs merKolla vad du kan-serien finns för de barn som tycker det är knepigt att läsa och förstå faktatexter i vanliga grundböcker. Häftena innehåller enkla texter om viktiga och roliga fakta inom olika ämnen. Till varje sida finns några arbetsuppgifter i olika svårighetsgrad. Om författarnaFörfattare till Vikingatiden och Medeltiden är Anna Gustavsson. + Visa hela texten - Visa kortare text Kundrecensioner Bli först att betygsätta och recensera boken Kolla vad du kan Istiden. När Sverige var täckt av is.

För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser.

När Sverige var täckt av is

Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. Om du vill bruka en bild i eget syfte, så måste du själv ta reda på om bilden är fri att använda eller vilka villkor som gäller. Detta gör du genom att klicka på bildlänken som finns under de flesta bilderna. Om en bildlänk saknas är bilden i regel upphovsrättsskyddad och kan inte användas utanför SO-rummet.

Istiden. Introduktion: Vad kan du om istiden innan vi börjar arbetet i år 4?

Istiden

(Ice Age, Barnen Hedenhös, olika tidåldrar). Istiden för år 2-3. ISTID. Film om istiden. SLI.SE - Jakten på istiden. Istidens jättar. Istiden och stenåldern. Till barnen: Istiden - Ice Age-skärmsläckare, roliga Ice Age pyssel- och kunskapsblad. SLI.SE - Jakten på istiden. En kort introduktion till istiden. Vattenkikaren. S_nger_om_skogens_djur-1. Fotosyntes och cellandning (NO) Fågelguide till vinterfåglar inpå knuten. Sista helgen i januari varje år är det dags för BirdLife Sveriges evenemang Vinterfåglar inpå knuten (läs mer här).

Fågelguide till vinterfåglar inpå knuten

Den 27-30 januari 2017 uppmanas svenska folket räkna de fåglar som syns vid bostaden eller fågelmatningen. För att du ska känna igen fåglarna som dyker upp har vi skapat den här enkla och tydliga guiden till de vanligaste fåglarna som ses runt knuten på vintern. LÄS ÄVEN: • Vår guide till hur du kommer igång med fågelskådning. Mer information om regler och rapportsystem för Vinterfåglar inpå knuten finner du på Birdlife.se. Du kan även ladda ner appen Vinterfåglar inpå knuten till din Iphone eller Android. • Så här ordnar du en bra fågelmatning. Koltrast Fruktätare som gärna håller sig på marken.

Björktrast Trastarnas värsting, jagar gärna bort alla andra fåglar. Rödvingetrast Sällsynt gäst, känns igen på sin röda sida och väl markerade ögonbrynsstreck. Sidensvans Bärätare som gärna kommer i flockar med sitt ”svirrande” läte. Stjärtmes Entita Talltita Lappmes Tofsmes. Experimentera mera. Bacillakuten. Matspjälkningen (Biologi) - Studi.se. Matspjälkningskanalens delar. Matspjälkningskanalen. Inledning.

Matspjälkningskanalen.

Matspjälkning (även digestion) är nedbrytningen av föda till former som kan tas upp av organismen. Hos däggdjur består detta av nedbrytande av mat till mindre komponenter, som kan tas upp i blodet. Nedbrytningen sker i matspjälkningssystemet (digestionssystemet). Maten sönderdelas mekaniskt av tänderna i munnen, varigenom saliv utsöndras som bland annat innehåller enzymet amylas. Amylas startar en reaktion där kolhydrater (sockerarter) bryts ner till enklare beståndsdelar. Nedre magmunnen portionerar maten till tolvfingertarmen, som är tunntarmens första del. De spjälkade molekylerna, samt återvunnen galla, tas upp i tarmen till blod- och lymfkärl varifrån de transporteras via portvenen till levern och vidare till vävnader och celler.

Matsmältningsorganen. Tunntarmen är upp till fem meter lång När maginnehållet lämnar magsäcken och når tunntarmen fortsätter nedbrytningen av maten.

Matsmältningsorganen

I den övre delen av tunntarmen, som kallas tolvfingertarmen, tillsätts ytterligare ämnen från levern, gallblåsan och bukspottkörteln. Ämnena behövs för nedbrytningen av födan. Läs mer om det i nästa kapitel. Själva tarmen bildar endast mycket små mängder av de nedbrytningsenzymer som behövs. Tolvfingertarmentomtarmen, jejunumkrumtarmen, ileum. SensesBooks. Hela filmen: Så funkar cancer. Vår fantastiska kropp. Synvillor, syn, optik, öga, optiska illutioner. Evas vinterplåster - Smitta och Immunförsvaret. En cell-sam historia ►Komplett◄ Matspjälkningskanalens delar. Matspjälkningskanalen. Flicka.

Pojke. Celler. Kroppen del 1, cellen och kroppens utsida. Kroppen del 4, andningen och rösten. Kroppen del 3 ,hjärtat och blodet. Kroppen del 2, skelett och muskler.