background preloader

Www.religionsfroknarna.se

Www.religionsfroknarna.se

http://religionsfroknarna.se/

Related:  Jämför religioner

Religion Världsreligionernas geografiska utbredning. Icke-religiösa dominerar i många områden men visas inte på kartan. Världsreligionernas fördelning per land. De huvudsakliga religiösa grupperna som andelar av världens befolkning år 2005 enligt Encyclopaedia Britannica. Nyreligiösa rörelser Nya religioner och religiösa rörelser har uppkommit i alla tider. Gemensamt för samtliga av dem är att de försökt skapa något nytt som varit anpassat för samtiden. Ett annat utmärkande drag för nya religiösa rörelser är att många avvikande sidor blir mindre framträdande med tiden. Samerna, religionen - Skolbok Passar mellanstadiet När vi talar om samernas religion menar vi den religion som samerna hade innan de började att tro på kristendomen. I dagens värld tror inga samer på de gamla gudarna längre.

Världsreligionernas etik – Mikaels Skola De fem stora religionerna har alla etiska uttryck. De tre abrahamitiska religionerna har stora likheter medan buddhismen och hinduismen skiljer sig åt på ett mycket tydligt vis. Judisk etik Bildbruk och bildförbud i islam - Humanistportalen Figur 1. Profeten Muhammed på berget Hira. Ottomanskt miniatyrmåleri från ca. 1595 ur Siyer-i Nebi, Topkapı Sarayı Müzesi, Istanbul. Publiceringen av Muhammed-karikatyrerna i Jyllands-Posten och de efterföljande konflikterna har väckt många frågor om islam, bildbruk och bildförbud. Ett försök att teckna några svar för oss tillbaka till islams tidiga historia, synen på uppenbarelsen och karaktären av dess heliga skrifter.

Världsreligionerna - Skolbok Världsreligionerna? Vilka är det? Det finns många religioner i världen. De flesta människorna i världen tror faktiskt på någon form av religion. Sverige är unikt i världen med att så få faktiskt tror på att det finns en gud, eller många gudar. Lätta fakta om världsreligionernas matregler Judarna följer Gamla testamentets bestämmelser angående mat. Gamla testamentet tillåter alla vegetariska livsmedel för människan, men man får inte äta vilket kött som helst - bara köttet från vissa växtätande djur. Reglerna är mycket klara.

Multireligiösa guider Sensus studieförbund har utbildat ett antal multireligiösa guider i Sverige. Det är unga personer med ett brinnande intresse för religion. Många har själva sin hemvist i någon religion och flera är utbildade religionsvetare. De flesta har jobbat med utställningen Gud har 99 namn som startade sin turné i Stockholm år 2000 och fanns i Göteborg mellan 2004 och 2011. Den multireligiösa resväskan Bronsålderns gudar - Skolbok Bild av Tor i sin vagn dragen av getter Vi vet en del om den gudavärld bronsåldersmänniskorna hade, eftersom den är liknande den gudavärld vikingarna hade. De legenderna knackade man in på stenar och de stenarna kan vi se än idag, mer än 3000 år senare. Det finns också mängder med andra bilder inknackade i stenhällarna som vi inte förstår. Tyvärr är det uppenbart att det funnits många fler sagor, men att de som kunde berätta dem har dött och sagorna har fallit i glömska.

www.islamguiden.com Profeten Muhammad (saw) sade: "Den bästa muslimen i fråga om tron är den som har det bästa uppförandet, och den bästa av er är de som har det bästa sättet med sin hustru." [Tirmidi] Profeten Muhammad (saw)sade: "Allah den högste har uppenbarat för mig att ni måste vara artiga och hjärtliga mot varandra, så att ingen av er ska bete sig överlägset mot den andre, och på så vis kränka denne." [Muslim] Profeten (saw) sa: "Vid Honom som håller min själ i Sin Hand, ni kommer inte in i Paradiset förän ni har eeman (tro), och ni kommer inte få eeman förrän ni älskar varandra. Ska jag inte berätta för er något som om ni gör det kommer ni att älska varandra?

Samtal med Dalai Lama Om cookies på våra tjänster SVT sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda SVT:s tjänster godkänner du detta. Om cookies och personuppgifter Använd den här videon Kopiera och klistra in koden nedan för att visa videon på din hemsida Skolämnen SO-rummet är en webbplats för skolans samhällsorienterade ämnen. I den här ingången hittar du material i ämnet religion. Länksamlingen hänvisar endast till granskade artiklar och webbsidor på svenska.

Hadith Upphov och betydelse[redigera | redigera wikitext] De hadith som nedtecknades på 700-talet av sekundär- eller tredjehands-källor, som fått informationen direkt av åhörare som var närvarande och iakttog Muhammeds (som avled 632) agerande, och att dessa skrivare även namnger primärkällan eller -källorna, betraktas de som ytterst viktiga av såväl troende som av alla islamiska rättsskolor (madhab). Särskilt tillförlitliga anses en hadith vara om det inte finns någon skillnad mellan flera primärkällors, det vill säga närvarandes, upplevelse och tolkning av det som utspelade sig när Muhammed tog ställning till en viss fråga eller situation.[4] Det finns liknande tidsglapp i flertalet religioner, inte minst i kristendomen, men författarna till Nya testamentets böcker och brev hänvisar inte explicit till specifika primärkällor som umgåtts med och känt Jesus. Falska hadither[redigera | redigera wikitext]

TEODICÉPROBLEMET Bibelfrågan: Frågor och svar I stället för att se ondskan och lidandet som bevis för att det inte finns någon Gud, är det dags att vi inser att just det faktum att våra handlingar får de konsekvenser de får, visar att det finns en Gud, som är ordningens Gud och inte oordningens. Fråga: Nu har jag suttit på religionslektionerna och försökt komma på ett vettigt svar på teodicéproblemet.

Related:  ReligionReligion