background preloader

Religion

Facebook Twitter

Religion och samhället. Religionssociologin handlar om hur religionen påverkar samhället och hur samhället påverkar religionen. Religionens påverkan på samhället Religion har stor betydelse i många länder och påverkar lagar, högtider, och hur människor lever. Man brukar säga att Sverige är ett kristet land, samtidigt som det är ett av världens mest sekulariserade länder. Det betyder att människor inte tror på Gud. Frågan är vilken roll kristendomen eller religionen har i Sverige. Religion kan påverka samhället på några olika sätt. Värderingar – Religionen kan forma människors värderingar och åsikter om rätt och fel, hur man bör bete sig mm. Trots att Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder är det många som anser sig vara religiösa eller troende i någon mening. Samhällets påverkan på religionen På samma sätt som det är vanligt att religionen påverkar samhället, påverkar också samhället och omgivningen människors religiösa tro eller icke-tro?

Vilka blir religiösa? Vika människor blir religiösa? Det heligaste för judar, muslimer och kristna. På en mycket liten yta i Jerusalems gamla stad finns de heligaste av platser.

Det heligaste för judar, muslimer och kristna

För judar, muslimer och kristna. Jesus gav sitt liv här. Pedagogiska Magasinet. Judendom, kristendom och islam är vad man skulle kunna kalla syskonreligioner.

Pedagogiska Magasinet

Kristendomen är den största av de tre med mellan 1,7 och två miljarder bekännare i världen. Muslimerna är drygt en miljard och judarna cirka 18 miljoner. Abrahamitiska religionerna - Jonas Ekervärn. Den heliga Birgitta får sällskap av Elisabeth. Zinc - Journal. Decolonising the mind: The misunderstanding of traditional African beliefs. Mkota Spirit Dancers, a traditional Zanzibari dance troupe from southern Pemba.

Decolonising the mind: The misunderstanding of traditional African beliefs

In Search of Nirvana. Muhammeds liv - del 1. Skrämmande bilder över den sönderbombade spökstaden. FN: ”Syrien utrotar sin egen befolkning” Bashar al-Assads regering utrotar sin egen befolkning.

FN: ”Syrien utrotar sin egen befolkning”

Det är slutsatsen i en FN-rapport som offentliggjordes på måndagen. Rapporten bygger på intervjuer med 621 överlevare och ögonvittnen. Till H&M och Åhléns: Varför gör ni reklam för könsapartheid? "Det var hela tiden dubbla känslor" Jasmine skriver om sitt liv som lesbisk muslim.

"Det var hela tiden dubbla känslor"

När Jasmine kom ut för sin familj blev alla glada för att hon berättade, utom pappan, som slängde ut henne. Han är rädd för att andra ska tro att han accepterar homosexuella, tror Jasmine. Från och med nu är jag mig själv. I min omgivnings ögon är jag urtypen för den lyckade andra generationens invandrare.

Från och med nu är jag mig själv

Sonen till irakiska flyktingar som lyckats göra en klassresa och blivit en framgångsrik jurist som bor i bostadsrätt i Bromma. Men det är inte hela sanningen. Precis som tusentals homosexuella svenskar med invandrarbakgrund lever jag mitt liv utifrån hederskulturens regler. Gina Dirawis hårda kritik mot SVT: "Diskriminerande” För första gången: Kvinnor i slöja med i modekampanjer. Gina Diraw kan inte försvara slöjan och samtidigt kalla sig för feminist. Slöjans roll i islam är att täcka kvinnan för mannens skull.

Gina Diraw kan inte försvara slöjan och samtidigt kalla sig för feminist

Slöjan är en feministisk symbol. Det är lika bisarrt att påstå att en bikini eller ett par klackskor är förtryckande plagg som att påstå att en slöja är det.

Slöjan är en feministisk symbol

För slöjan är en feministisk symbol, skriver medlemmar ur Facebookgruppen "Muslimska feminister". Vad vi trodde, eller snarare hoppades på, skulle bli en debatt om representation har i stället blivit en debatt om rasistiska och islamofobiska föreställningar kring slöjan. Nej, slöjan är inte ett verktyg för förtryck. Befria slöjan från onda associationer – så att alla som vill kan bära den.

Nej, slöjan är inte ett verktyg för förtryck

Den trygghet som muslimska kvinnor finner i slöjan bör försvaras av alla dem som tror på egentlig frihet, skriver imamen Kashif Virk. På senare tid har slöjan blivit ett hett debattämne. Detta efter reklamkampanjer från H&M och Åhléns, där hijabbärande kvinnor porträtterats. Denna debatt håller dock på att gå över styr. Så exploderade Islamiska staten i Europas ansikte. I juni förra året invaderade Islamiska staten Mosul, Iraks näst största stad.

Så exploderade Islamiska staten i Europas ansikte

Under det dryga år som gått sedan dess har IS varit nyhetsstoff så gott som varje dag. Det har handlat om avrättade journalister i orange fångdräkter, om tortyr och sexslaveri, om återvändande IS-krigare, om flyktingar som lämnar sina hem i panik undan terrorn, om brända kyrkor. USA:s president Barack Obama har skickat militär till både Irak och Syrien för att stoppa IS framryckning, och Ryssland flygbombar terrorsektens ställningar.

Nytänkare leder sharia mot samtiden. Det är rädslan och oviljan att bjuda ett resolut motstånd mot radikal islam som möjliggjort islamismens framfart i Frankrike. Den slutsatsen dras såväl i en ny rapport om läget i förortsskolorna som i aktuella böcker av flera olika muslimska intellektuella. De gångna årens terrordåd har fått många i Frankrike att skriva om ­jihadismen och sambandet mellan islam och islamism. Åtskilliga av dessa böcker är verk av muslimer. Abdennour Bidars ”Lettre ouverte au monde musulman” (Brev till den muslimska världen), Malek Chebels ”Manifeste pour un islam des Lumières” (Manifest för en upplyst islam), ­Abdelwahab Meddebs ”La maladie de l’Islam” (Islams sjuka), Mohammed Arkouns ”Le réformisme musulman: Une histoire critique” (Den muslimska reformismen: En kritisk historia), Élisabeth Schemlas ”Islam, l’épreuve française” (Islam, Frankrike inför prövningen) är några av dem.

Finns det någon Gud Finns det någon Gud Del 2 av 3. Unga söker svaren i populärkulturen. Vad händer när man dör? Indiens unga väljer sin egen partner. Losing my religion for equality. Lika och unika Religionskunskap 1 och 2 - Elevpaket (Bok + digital produkt) (33193-01) Nyfiken på döden: Livet efter.