background preloader

Hemsidor

Facebook Twitter

Föräldrars reaktion på elevens skolresultat. Jag har ibland undrat var slöjdprocessen slutar.

Föräldrars reaktion på elevens skolresultat

I klassrummet? I hemmet? Eller kanske någon annanstans? Som pedagog har du kontroll över de olika delmoment som förväntas hända i klassrummet. För slöjdens del oftast kedjan inspiration => idé => skiss => arbetsplan => praktiskt genomförande => utvärdering och uppföljning. Det som fått mig att reagera är en händelse när en duktig elev tar hem ett mycket välgjort arbete. Jag upplever att det ofta är en ganska stolt elev som bär iväg med sitt färdiga slöjdarbete. I händelsen ovan börjar frågorna torna upp sig. Arbete? Jag gjorde en enkät som riktades till mina så6-9 elever för att kartlägga, eller åtminstone få en översiktlig bild. Frågorna och hur eleverna svarade: Hur nöjd brukar du vara med ditt slöjdarbete när du är färdig? Ett ämnes berättigande. Vad är anledningen till att vi har de skolämnen som vi har?

Ett ämnes berättigande

Och vilket berättigande har ett skolämne? Vi pedagoger utbildas till att kunna undervisa i ett eller flera ämnen och vi får vår behörighet efter ett visst antal högskolepoäng. Vi får en tjänst, gör vårt jobb och kanske tar vi för givet att ämnet finns kvar tio år senare. I princip samma skolämnen har funnits över ganska lång tid, även om vissa har bytt namn såsom att gymnastik har blivit idrott, teckning har blivit bild, hemkunskap har blivit hem- och konsumentkunskap. Men att grundskolans ämnessammansättning skulle vara statisk kan vara en sanning med modifikation.

Några axplock från retoriken i ledaren: ”Ämnet är ålderdomligt”, ”Utbildade lärare är inte så lätta att hitta i lärarkrisens Sverige”, ”När krav på lärarlegitimation tillkommer, har de relativt få behöriga slöjdlärarna en lysande position när det ska löneförhandlas. DIY Craft Projects. Varm utan fleece. Tyg och otyg. Fiffel och Tråd. Kurbits – din slöjdkompis i inredningsvärlden. Gröna trådar.

Langeleveprylen. Pysselbolaget – Enkla roliga pyssel för barn och vuxna. Sysav. Rotslöjd - Samer.se. Rötter har använts som slöjdmaterial av många arktiska folk.

Rotslöjd - Samer.se

Av rötter görs bland annat korgar, kistor och smycken. Rottågor är ett utmärkt slöjdmaterial som används till att göra korgar av. Rötter är också användbart när man ska sy ihop andra material, exempelvis till sömmen på svepask. Vanligaste är att använda rötter av björk och gran för de har bästa kvaliteten. Inom subarktiskt område har flera folk använt just rötter. Rötterna kan tas under hela sommaren och hösten. SpiralteknikLätta och starka korgarbeten av björkrot har gjorts och görs än i dag i en spiralteknik. För förvaringDe samiska korgarna har använts för förvaring av ömtåliga saker under transport i ackja eller klövjekorg. På väg att dö utRotslöjden var en teknik som var på väg att försvinna bland samerna, när Asa Kitok från Gällivare tog vara på tekniken och lärde sina döttrar att jobba med rot. Startsidan - Riksföreningen för handvävning. Fuldesign. "One of designs fundamental tasks is to help people deal with change.

Fuldesign

Designers stand between revolutions and everyday life:they make innovations manageable and approachable, so that they can be embraced and assimilated. For this reason, in the years to come, designers will increasingly be at the nexus of culture, politics, and society. Like physics, design will be loosely divided in to the theoretical and the applied. Theoretical designers will be exquisite generalist, but ready to roll up their sleeves. Applied designers will continue to make objects, never forgetting functionality and elegance.

Design is not only about making things, people, and places pretty. -Museum of Modern Art, New York. Slöjd + dator = sant. Handarbetaren. ”Du skulle kunna sälja dina stickade tröjor” säger någon.

Handarbetaren

Jag tänker (som vanligt, alla tänker vi idag som ekonomer (är koppen dyr)) svara att tiden det tar inte skulle motivera arbetet. Men säger istället att ett av mina barn behöver en tröja så jag stickar en tröja. ”Varför sticka när det går att köpa?” Traditional use of wood. En sak som jag har funderat på ett bra tag och som jag driver någon sorts försöksverksamhet kring är – tål slöjden påslag?

traditional use of wood

Eller ska man helt enkelt sälja själv? Under sommaren har jag haft fullt upp att tälja mina köks-kit. Förra sommaren föddes idén att utveckla skedtäljandet och göra ett helt kit med redskap för köket/matlagning. Hemslöjd, DIY och craftivism. Brighton beskrivs ibland som Englands San Francisco, men när tåget rullar in på stationen känns det inte som någon särskilt spännande stad.

Hemslöjd, DIY och craftivism

Industriområden och byggnadsställningar som tornar upp sig, och inte minsta skymt av havet. Det är först när du kommer av tåget, och efter några kvarter befinner dig mitt i området North Laine som liknelsen går att förstå. På smala gator kantade av pastellfärgade hus ligger de vegetariska kaféerna, små bagerierna, vintageaffärerna, body piercingstudiorna och de ekologiska grönsaksförsäljarna tätt. Här är det lätt att vandra bort några timmar, eller sitta på en uteservering och dricka latte med sojamjölk och titta på det femtiotalsstylade rockabillyfolket eller punkare med grönt hår. Den slöjdintresserade behöver inte ha tråkigt här, utbudet av små hantverksgallerier och materialbutiker är stort.

Snoopers Paradise på Kensington Gardens 7-8 är en permanent inomhusmarknad med vintageprylar, kläder, böcker och mycket mer. Bo. Textil Hemslöjd - Start. Guiden till det genuina Skåne. Välkommen till Slöjden i skogen. Slöjd Håller. Kravallslöjd - Slöjd, DIY, Hantverk, Craft - Kravallslöjd. DigitaltMuseum - Hemslöjdens Samlingar. Hemslöjden. En värld av fantasi och kunskap. 365 saker du kan sticka. 365 saker du kan slöjda. Sysidan.se - Sysidan.