background preloader

Grottmålning

Grottmålning
Grottmålning Det här behöver du:- Pappersark- Vattenfärg- Tandborste- En hand eller andra saker att måla av Tillsammans med grottmålningar av olika djur så har man också hittat handavtryck på grottväggar. Man tror att dessa konstverk har kommit till när våra förfäder samlat färgstarkt lerdamm i ett vassrör och sedan blåst ut dammet kring en hand tryckt mot väggen. Du kan göra din egna handavtryck på papper med en liknande metod. Doppa en tandborste i vatten, och gnugga den mot en färgkaka av vattenfärg. Lägg din hand mot ett pappersark. Håll den ungefär 5 cm ovanför handen och dra med tummen eller pekfingret genom borsten. När du har fått ett bra färgmönster runt handen är du färdig. Du kan också prova att spraya över saker som hör till vår tid som till exempel en sax, en penna eller en flaska.

http://www.ungafakta.se/pyssel/skapa/grottmalning/

Related:  FORNTIDENBildförslagvärdegrund

Tidslinje i bild och ord Faktaböcker SO Grundskola år 4-6 Grundskola Liber Tidslinje i bild och ord 1 börjar när inlandsisen försvann från vårt land och sträcker sig ända fram till och med vikingatiden. Genom tidslinjen och bildkorten får barnen en tydlig bild av människans utveckling, en kunskap om hur man levde, vad som fanns och vad som tillverkades under sten-, brons- och järnåldern. Tidslinje i bild och ord 2 har samma upplägg men börjar i vikingatiden, fortsätter med medeltiden och går ända fram till våra dagar. Materialet till varje tidslinje är:

20:e december Gör så här: Högerklicka på mallen här och välja Spara bild som.... eller Spara mål som... Spara ner den till din dator och skriv ut den. (Den blir dubbelt så stor som på den här bilden.) Klipp ut tre likadana äppelformer efter mallen. Om du inte använder guld- eller silverpapper kan du måla äpplena, men då måste du måla alla bitarna på båda sidorna. Du kan också använda rött papper och bara måla kvisten och löven. Stenålderns djur och natur För länge sedan, sådär 17’000 år sedan, fanns det i de isfria delarna av Europa stora däggdjur som mammut, ullhårig noshörning, stäppvisent och jättehjort som gick mot sin sista tid. Det var istid. Den hade varat i drygt 100’000 år, men Skåne täcktes av isen bara i ungefär 10’000 år. Under den här tiden, då istiden började gå mot sitt slut, fanns också kronhjort och älg, rovdjur som varg, järv, brunbjörn, lodjur och räv, men även sork, bäver, hare och vildhäst. Istäcket började långsamt smälta.

Stenåldern - för mellanstadiet För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser. Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. Om du vill bruka en bild i eget syfte, så måste du själv ta reda på om bilden är fri att använda eller vilka villkor som gäller. fyrfemmansc.blogg.se - Silhuettmålning I våras arbetade vi med att skapa silhuetter i bildämnet. En Silhuett/siluett är bilden av en person, ett objekt eller landskap som enbart består av en kontur och där det som är i silhuett ofta är svartfärgat. Termen Silhuett, som har fått sitt namn efter fransmannen Étienne de Silhouette (1709-1767), användes till en början under 1700-talet för att beskriva profilporträtt eller andra bilder utklippta i tunt svart papper (Wikipedia). Förmågan som eleverna tränade under arbetets gång var att skapa bilder med hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material. Den här gången använde vi oss enbart av vattenfärger.

Bästa webbsidorna/apparna för Alla Hjärtans Dag Du kan göra egna hjärtan med hjälp av Paint. Festisite En kul sajt kan där du skriver in dina egen ord (dikt, berättelse) och sedan omvandlar det till en hjärtformad figur! Word Hearts Den här Word Hearts webbplatsen kan du ändra färg på teckensnittet, byta teckensnitt, bakgrundsfärg och använda dina egna ord för att fylla i ett hjärta. Bronsåldern och järnåldern För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser. Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. Om du vill bruka en bild i eget syfte, så måste du själv ta reda på om bilden är fri att använda eller vilka villkor som gäller. Detta gör du genom att klicka på bildlänken som finns under de flesta bilderna.

bilduppgifter Det här projektet var väldigt uppskattat av mina elever i åk 6. Vi kombinerade bild och teknik några veckor, då de båda ämnena tangerar varandra på flera punkter. Uppgiften var att göra en figur med någon rörlig del. Jag visade på två konstruktioner - en med en remsa, som man drog i sidled och en med en cirkulär platta som kunde roteras. Eleverna kunde använda någon av dessa konstruktioner, men de kunde också välja en helt egen. Det första steget var att göra en skiss.

Busor! En trevlig liten bilduppgift som passar liten som stor. Från början skall eleverna inte veta vad det skall bli utan får i uppgift att göra ett antal färgpluttar på ett papper. När färgen torkat ger man dem var sin penna - helst en tunn svart penna, men det går med blyerts också. Sedan skall de göra karaktärer av sina färgpluttar. Pyssel Historiska museet har gjort enkla pyssel för pysselglada barn i åldrarna 5–11 år. Våra pyssel har kopplingar till föremål eller utställningar i museet och är i formatet PDF och ska skrivas ut på skrivare. Räkna lejon Leta efter örnar, gripar och lejon i en gammal bonad från medeltiden. Gör ett stenåldershalsband Gör ett trovärdigt stenåldershalsband med cernitlera och lädertråd.

Foliegubbar De här foliegubbarna var riktigt roliga att göra. Med relativt enkla medel kan man få till figurer som kan vara utgångspunkt till diskussioner i många olika riktningar. När man gör gubbarna är det lätt att tankarna går till Giacomettis verk. Hans verk kan vara en utgångspunkt för arbetet. Själva "skulpterandet" - att skapa och få fram olika uttryck kan vara ett annat. KÄLLKRITIK Källkritik - så mycket mer än att kritiskt granska en källa. Sociala medier ska användas med kritisk blick, medvetenhet, eftertänksamhet och med omtanke. vad menas med att förhålla sig källkritisk? Hur kollar man källan på internet?

Forntider - Historiska Möt åtta livsöden, från den 9 000 år gamla Bäckaskogskvinnan till godsherren från vendeltid 550–800 e Kr. Gör nedslag i de årtusenden som vi kallar sten-, brons- och järnålder. Lärarhandledning för ett museibesök i första delen av utställningen "Forntider": Hur man kan arbeta i utställningenNågot om utställningen "Forntider"Kort om forntidenFörberedelserKarta över utställningenBesöketUppföljning

Related:  Forntiden