background preloader

Hinduismens äldsta historia (Religion)

Hinduismens äldsta historia (Religion)

http://www.youtube.com/watch?v=-PisjngkBv0

Related:  ReligionHinduism/kastsystem/äktenskapReligion

Slöjan har en lång historia i Sverige Gifta svenska kvinnor dolde i regel sitt hår fram till för drygt 100 år sedan, sedan släpptes det fram bit för bit. Denna historia har länge varit ganska okänd, men en ny doktorsavhandling har nu frilagt utvecklingen där kvinnorna började visa alltmer av sitt hår i takt med sekulariseringen och uppluckringen av gamla normer. Synen på kvinnans hår går som så mycket annat inom kristendomen tillbaka till Paulus, inte till Jesus. I första Korintierbrevets elfte kapitel påtalar Paulus att ”en kvinna drar skam över sitt huvud om hon ber eller profeterar barhuvad. Det är samma sak som om hon hade rakat av sig håret, för om en kvinna uppträder barhuvad kan hon lika gärna ha håret avklippt.

Kastsystemet är förbjudet men lever kvar Tokyobörsen återhämtade sig från raset dagen innan och steg nära 7 procent i dag. Boliden stiger mest bland storbolagen på Stockholmsbörsen, aktien rusar 5,8 procent. Priset på koppar och andra metaller har gått upp efter USA-valet, på förhoppningar om att Donald Trumps utlovade infrastruktursatsningar i USA ska bli verklighet. Även SSAB:s aktie lyfter rejält, 3,5 procent. SKF stiger 4,4 procent.

Religion och medkänsla: Karen Armstrong om världsreligionerna Medkänsla är kärnan i alla världsreligionerna. Det säger författaren Karen Armstrong. I sju år levde hon som nunna. 24 år gammal lämnade hon klosterlivet och klev ut i samhället utanför. Idag räknas hon till världens viktigaste religionshistoriker. Karen Armstrong pendlar i sina resonemang fram och tillbaka mellan de olika religiösa tänkarna. Historiebloggen Historia Efter inlägget om Sodom och Gomorra har jag översköljts av frågor om andra bibliska fenomen. Hur uppkommer historier som den att Jesus gick på vattnet? Hur dog egentligen Judas? Vad vet vi om Pontius Pilatus vidare öden? Skrev kung David verkligen psalmerna i Psaltaren? Har Mose existerat? Hinduism Hinduismen är den dominerande religionen i Indien. Ordet hinduism kommer av hindu, som var västerlänningarnas ord för indier på 1800-talet. Den egna beteckningen översatt till svenska är: Historisk bakgrund Hinduismen uppstod i samband med en sammansmältning av två kulturer ca 1500 före vår tideräknings början, alltså för ungefär 3500 år sedan.

Guru lurifax Regissören Vikram Gandhi växte upp i Indien med hinduismens religiösa ritualer, men började ifrågasätta guruernas motiv och andliga krafter. Behöver människan andliga ledare? Eller kan alla bli sin egen guru? Vikram Gandhi bestämmer sig för att göra ett experiment. Han ikläder sig rollen som gurun Kumaré, börjar undervisa i yoga och skapar en egen meditation. Världsreligionerna del 1 I ett tidigare inlägg har jag delgett min planering kring Världsreligionerna. I förra veckan inledde vi vårt nya tema i SO. Vi fyllde i en VÖL-tabell utifrån vad eleverna vet om ämnet och vilka frågor de har. Fördelar och nackdelar med Hindu arrangerade äktenskap - mmgec.com by Dominic Hinduism definierar äktenskapet som ett heligt och obligatorisk relation mellan två individer som varar i sju eller fler livstid. Äktenskapet är den andra av fyra skeden av livet, så kallade Grahastha Ashram, och innebär att brudens och brudgummens hela familjer. Uppskattningsvis 80-90 procent av äktenskap är fortfarande anordnade i mer än 40 procent av världens befolkning som 2011. Kärlek

Nyandlighet är nya religionen Gud är ute. Men populärreligionen växer. Healing, yoga och kristallterapi har till och med letat sig in på vårdcentraler och skolor. – Yoga! Det har väl inte ett dugg med religion att göra? utbrister du. Världsreligionerna del 2: På väg från tal till skrift I ett tidigare inlägg har jag delgett min planering kring Världsreligionerna. Där finns en mer ingående LPP för lärare och här kommer ni få ta del av en mer lättläst LPP ämnad för elever och föräldrar. I förra veckan inledde vi vårt nya tema i SO. Vi fyllde i en VÖL-tabell utifrån vad eleverna vet om ämnet och vilka frågor de har. Vi tittade också på en inspirerande film. Mer om det kan du läsa här.

Related: