background preloader

En podcast om människans historia. Berättad av och för elever!

Välkomna tillbaka till säsong 2 av Historiepratarna! Vi inleder säsongen med ett specialavsnitt signerat min mormor Bodil som ska berätta om sitt spännande liv och särskilt tiden som sjuksköterska i andra världskrigets Sverige. I andra världskrigets Sverige var Helsingborg och Öresundskusten centrum för kontakter med danska motståndsrörelsen, vapensmuggling, underrättelsetjänst, humanitärt arbete och flyktingmottagning. Här utkämpades luftstrider mellan engelska och tyska plan som sköts ner eller störtade. Mellan åren 1940 och 1943 kom det andra världskriget påtagligt nära Helsingborg, då den svenska regeringen gett tyskarna tillstånd att föra trupper genom landet för att föras till ryska fronten i Finland och till ockupationen av Norge, de så kallade permittentågen. De tyska transporttågen hade sin start i Helsingborg efter att trupperna förts över från Helsingör.

http://historiepratarna.moobis.se/

Related:  so

Stenålder - Historiska Läs artikeln på lättläst svenska » För 14 000 år sedan var Skandinavien täckt av tjock is. Det var kallt och inga människor levde här. Men klimatet förändrades. Det blev varmare och sakta började istäcket smälta bort. Espresso Varsågod, smakprov ur Discovery Education Espresso Här till höger finns smakprov av innehållet i Espresso. I Espresso finns material i samtliga ämnen och naturligtvis är allt anpassat till Lgr11. Emigranternas Hus Ett besök hos oss är både spännande och intressant. Dessutom ger det en tankeväckare och underlag för diskussion, inte bara i samhället i stort, utan också på undervisningsnivå. Boka in ett besök och få en resa berättad från tiden då svenskarna utvandrade. Tidsskala För Fanerozoikum finns också en betydligt mer detaljerad indelning i eror, perioder, epoker och åldrar (eng. "ages"). Fanerozoikum indelas således i de tre erorna Paleozoikum, Mesozoikum och Kenozoikum, vilka i sin tur indelats i perioderna Kambrium, Ordovicium, Silur, Devon, Karbon, Perm, Trias, Jura, Krita, Tertär och Kvartär.

Geografens testamente - eller Den stora Sverigeresan: De stora städerna Holger och Mortensen besöker Sveriges tre största städer och deras mest berömda byggnader och platser: Turning torso, Öresundsbron och Möllevångstorget i Malmö; Läppstiftet, Älvsborgsbron och Järntorget i Göteborg; Slottet, Sergels torg, Slussen, Stadshuset och Kaknästornet i Stockholm. Del 8 av 8. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1.

Historia spel Historia skapar en sammanhängande framställning av förgångna händelser som har betydelse för människan. Ämnet historia är stort så börja spela dessa historiespel snarast. Här har vi samlat alla spel inom ämnet Historia. Spelen passar förskolan, grundskolan och ändå upp till gymnasiet. Livets utveckling - Skolbok Från Skolbok En gång fanns ingenting, inget alls. Sedan kom en explosion. En Big bang och vårt universum skapades. Urtidens däggdjur, Länkar Länkar Till Paleontologiskt museum i Umeå Naturhistoriska

Related: