background preloader

En podcast om människans historia. Berättad av och för elever!

Välkomna tillbaka till säsong 2 av Historiepratarna! Vi inleder säsongen med ett specialavsnitt signerat min mormor Bodil som ska berätta om sitt spännande liv och särskilt tiden som sjuksköterska i andra världskrigets Sverige. I andra världskrigets Sverige var Helsingborg och Öresundskusten centrum för kontakter med danska motståndsrörelsen, vapensmuggling, underrättelsetjänst, humanitärt arbete och flyktingmottagning. Här utkämpades luftstrider mellan engelska och tyska plan som sköts ner eller störtade. Mellan åren 1940 och 1943 kom det andra världskriget påtagligt nära Helsingborg, då den svenska regeringen gett tyskarna tillstånd att föra trupper genom landet för att föras till ryska fronten i Finland och till ockupationen av Norge, de så kallade permittentågen. De tyska transporttågen hade sin start i Helsingborg efter att trupperna förts över från Helsingör.

http://historiepratarna.moobis.se/

Related:  SO - hemsidorannalararesoBibliotek

Fotbollsallsvenskan för undersökande journalister Publicerad: 23 mars 2015 Tema: Idrott Fotbollssäsongen är på gång och medierna hårdbevakar inför starten på årets allsvenska. Passa på! Tidsskala För Fanerozoikum finns också en betydligt mer detaljerad indelning i eror, perioder, epoker och åldrar (eng. "ages"). Fanerozoikum indelas således i de tre erorna Paleozoikum, Mesozoikum och Kenozoikum, vilka i sin tur indelats i perioderna Kambrium, Ordovicium, Silur, Devon, Karbon, Perm, Trias, Jura, Krita, Tertär och Kvartär.

Stenålder - Historiska Läs artikeln på lättläst svenska » För 14 000 år sedan var Skandinavien täckt av tjock is. Det var kallt och inga människor levde här. Men klimatet förändrades. Det blev varmare och sakta började istäcket smälta bort. Pröva något nytt! När man fått upp sitt läsflyt och börjat tycka att det är lättare – och kanske ännu roligare – att läsa än man tyckte i början, har man ofta också hittat några olika böcker som man gillar. Man kanske har hittat en författare som man tycker är särskilt läsvärd, eller en genre som är särskilt intressant. Och så läser man många böcker av den författaren eller i den genren. Espresso Varsågod, smakprov ur Discovery Education Espresso Här till höger finns smakprov av innehållet i Espresso. I Espresso finns material i samtliga ämnen och naturligtvis är allt anpassat till Lgr11.

Kunskapsbanken, Grekisk mytologi - Unga Fakta Grekisk mytologi Vår målsättning och syftet med Kunskapsbanken är att tillhandahålla bra, användarvänligt studiematerial för användning i skolår F-9. att med hjälp av sajten Unga Fakta kunna överföra kunskapen och delar av materialet till konkreta klassrumsprojekt i grupp eller enskilt. att med hjälp av text, bild, film och utskriftsvänliga förslag på klassrumsprojekt, skapa en kreativ skolmiljö med ett upplevelsebaserat lärande som både är lärorikt, utvecklande och roligt. Geografens testamente - eller Den stora Sverigeresan: De stora städerna Holger och Mortensen besöker Sveriges tre största städer och deras mest berömda byggnader och platser: Turning torso, Öresundsbron och Möllevångstorget i Malmö; Läppstiftet, Älvsborgsbron och Järntorget i Göteborg; Slottet, Sergels torg, Slussen, Stadshuset och Kaknästornet i Stockholm. Del 8 av 8. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1.

Tillgången till bra skolbibliotek ska säkras Rubriken är inte något jag kommit på för att än en gång lyfta behovet av tillgång till skolbibliotek för alla elever. Nej, det är kopierat direkt från Socialdemokraternas och Miljöpartiets helt nya överenskommelse om skolan. Det är inte svårt att glädjas över DIK:s framgångsrika arbete över att äntligen ha fått upp frågan om skolbibliotek på högsta nivå, och att det även är ett konkret åtgärdsförslag.

Related:  SOSvenskaHistoriaSOHIHistoria