background preloader

Hitta fria texter

Hitta fria texter
I det här inlägget i Kolla källans idélåda tittar gymnasielärare Filippa Mannerheim närmare på några textarkiv som du och dina elever kan ha användning av. Många av texterna är helt fria att använda, medan andra fortfarande är skyddade av upphovsrätt. Filippa beskriver de olika arkiven, hur texterna får användas och ger också några praktiska tips på användning. Wikipedia Wikipedia är ett fritt uppslagsverk på nätet som skapas av sina användare. Det drivs stiftelsen Wikimedia Foundation och finansieras genom frivilliga donationer. Alla kan skriva och redigera artiklarna och alla ändringar som görs listas på förstasidan under rubriken Senaste ändringarna, vilket innebär att den som vill kan följa dem och kontrollera vad som händer med dem. All text på Wikipedia ligger under Creative Commons-licensen CC-BY-SA, vilket betyder att du får använda och sprida materialet fritt, även kommersiellt, utan att fråga om lov. Projekt Gutenberg Projekt Runeberg Litteraturbanken Dramawebben

http://kollakallan.blogg.skolverket.se/2013/01/07/hittafriatexter/

Related:  SO - hemsidorKällkritik och källorskrivaLitteratur

Patrik Bohjort - SO Uppgifter 1. Titta på bilderna i den pedagogiska bildsamlingen och försök besvara frågorna. Tema källkritik: Kan man lita på Mia Skäringer eller inte? » Mediekompass Publicerad: 17 mars 2014 Proviva är ett ”hälsodrycksföretag” som driver kampanj under rubriken ”Det räcker” som syftar på alla människor som kör olika bantningsmetoder. Författaren och komikern Mia Skäringer flyttar sin blogg till Provivas hemsida. Den 26 februari skriver hon sitt första inlägg på sin blogg som publiceras på Provivas site. Den 7 mars publicerar hon en debattartikel i Aftonbladet. Rubriken är: Det sista vi behöver är ännu ett diettips!

Bokomslag på bloggen – vad får man publicera? Hur är det egentligen med upphovsrätten på bokomslag? Får man publicera ett bokomslag hur man vill på sin blogg? Webbstjärnan har undersökt saken och svaren är många. Språkförhållanden i Norden, Svenska 2 Mina elever hade just avslutat läsning av Kejsaren av Portugallien och en period av undersökning av stilmedel i lyrik med Frödingdikter som exempel när det var dags för detta avsnitt i kursen. En naturlig ”övergång” från vårt litteraturorienterade avsnitt till nästa mer språkorienterade avsnitt blev läsning av förordet till Räggler och paschaser, vilket avslutade ”Frödinglektionerna”. Det gav mersmak! Mina elever och jag arbetar efter principen ”genomgången före lektion – arbete med stoffet på lektion”, vilket gör att de har en del material att ta till sig innan vi ses.

En liten övning i mediekritik – Husby och Instagramupploppen I media sker redan mycket rapportering om Husby. Vi tänkte passa på att ge dig praktiska tips med hur du kan arbeta med frågorna utifrån ett mediekritiskt perspektiv. Har media något ansvar för vad som händer i Husby? Efter fyra dagars händelser brukar media själva reflektera över sin medieroll. "Storyn om Game of Thrones-läraren är Klintberg 2.0" THE ARTICLE IN ENGLISH: "Dear journalist colleagues, this is why we shouldn't publish stories based on anonymous web comments" När den svenska skolan ser ut att gå åt pipsvängen är goda råd dyra. Kanske är det därför en berättelse om en innovativ lärare, som genom att hota med att berätta vilka som dör i den kommande säsongen av succéserien Game of Thrones fått ordning på sin stökiga klass, fått sådan spridning i svenska medier. I Sverige har den publicerats av tre större medier, Expressen, SVT och Nyheter24. De refererar till lite olika källor, men om man följer dem leder de alla till en och samma sajt: Danstonchat.com, en sajt där man anonymt kan skicka in roliga citat från chattar.

Lektioner inför uppstart – Skriv inte om ditt sommarlov! Nej, har inga skrivövningar om ”mitt sommarlov”. Det är för stort och så tvingande. Det måste ha innehållit något. Man måste ha varit på några platser, rest utomlands. Svenska 3 - Fördjupningsuppgift litterär analys Din uppgift är att skriva en fördjupad, textnära litterär analys av ett tema, en genre eller ett författarskap. I analysen ska du använda litteraturvetenskapliga begrepp och verktyg samt ge stöd för din tolkning genom belägg från texterna. Till stöd för din analys har du framför allt kursboken Svenska impulser 3 – avsnittet Nycklar till litteraturen. Där får du verktygen för din analys. Men du bör även söka nödvändig information ur andra källor.

Den magiska dörren -ett romanprojekt Idé och lärarhandledning av Josef Sahlin 2011 Tryck på länken för att ladda ner en utskriftsvänlig version: Den magiska dörren Läs elevexempel på bibblis.se Den magiska dörren är ett romanprojekt för de yngre åldrarna, i syfte att öka skrivlusten och öva på olika moment i svenskämnet. Inspiration har hämtats från boken Stråk av bildspråk (Natur och kultur) och dess populära romanprojekt Huset. Läs gärna denna bok för mer bakgrund och förkovran i idéer om skrivprocesser. Multimediabyrån - Skolverket Vi blev människor först när vi lyckades förmedla en erfarenhet eller visdom i form av en berättelse till en kompis. Då blev vi Homo Narrans - Den berättande människan. Rörliga bilder används i allt högre grad av makthavare när de förmedlar sina budskap till oss. Vi och kanske framför allt ungdomar ägnar allt mer tid åt film och TV, åt dramatiska berättelser.

Fotbollsallsvenskan för undersökande journalister Publicerad: 23 mars 2015 Tema: Idrott Fotbollssäsongen är på gång och medierna hårdbevakar inför starten på årets allsvenska. Passa på! Fotboll är idag verkligen samhällskunskap! Arbetsmaterial- Nypon Nypon förlag vill öka möjligheterna att använda lättläst skönlitteratur i undervisningen. Det gör vi genom att komplettera alla våra böcker med arbetsmaterial. Materialet består dels av en handledning med tips och idéer till er pedagoger, dels av lektionsmaterial för eleverna. Elevmaterialen till de nyare svenska böckerna är utformade på lite annorlunda sätt. De består av skrivbara pdf:er.

Related: