background preloader

Genomgång 1: Jorden och livets skapelse

Genomgång 1: Jorden och livets skapelse
Related:  SO

Pyssel - Historiska Historiska museet har gjort enkla pyssel för pysselglada barn i åldrarna 5–11 år. Våra pyssel har kopplingar till föremål eller utställningar i museet och är i formatet PDF och ska skrivas ut på skrivare. Räkna lejon Leta efter örnar, gripar och lejon i en gammal bonad från medeltiden. Gör ett stenåldershalsband Gör ett trovärdigt stenåldershalsband med cernitlera och lädertråd. Rita en skattkarta Göm något värdefullt och rita en egen skattkarta. Färglägg en vikingagård Här kan du färglägga och rita in egna detaljer som gör bilden mer levande. Gör ett vikingaskepp Klipp och klistra ett vikingaskepp och dekorera det med färg och detaljer. Rita färdigt bilden Mannen hälsar på någon. Gör en brudkrona Klipp ut och färglägg en egen brudkrona med gnistrande ädelstenar. Gör en hjälm-mask Klipp ut en mask för ansiktet som föreställer en dyrbar hjälm från järnåldern. Gör ett bokmärke Måla och klipp ut en fågel att använda som bokmärke. Bygg modellhus från Birka Här kan du klippa ut och bygga modellhus i papper.

History - Charles Darwin Utvärderingslappar till eleverna. Plocka 1-2 lappar och utvärdera din dag. Bra komma-igång-träning tänker jag. Evolution De tidigaste organismerna var encelliga och levde för tre och en halv miljarder år sedan. Alla organismer har genomgått en evolution och skillnaderna mellan dem beror på gradvisa anpassningar till olika livsmiljöer. Evolutionära förändringar har oftast lett till mer komplexa former men ibland har organismer förenklats, till exempel parasiter. Med evolutionsteorin kunde Charles Darwin förklara hur olika arter av växter och djur har förändrats och utvecklats sedan livet började på jorden. Av allt liv som funnits har 99,9% dött ut. Fem frågor om evolution 1. Nej. Individer ”strävar” inte medvetet att bli perfekt anpassade till sin miljö. 2. Nej, den gynnar de egenskaper som leder till flest avkommor. liten - om miljön är trångsnabb - för att komma undan rovdjurklara hög temperatur - om man lever i tropikerna Det avgörande är samspelet mellan egenskaperna och miljön och om det leder till stor eller liten fortplantning. 3. Nej, naturligt urval styr evolution tillsammans med slump. 5.

Tecken och Symboler, Religion Ideologiska tecken inom religion En ideologi är en samling idéer som visar människor hur de bör leva sina liv. Politiska partier har sina ideologier. Religion är också ett exempel på ideologier. Alla ideologier använder sig av olika symboler. En av de äldsta är ankh-symbolen. Solkorset är också mycket gammalt och har hittats inristat i stenar i Europa. Islam använder en symbol med nymånen och Venus, morgonstjärnan. Judendomen har davidsstjärnan, som är sexuddig. Det kristna korset kommer av att Jesus dödades genom att korsfästas av romarna. Ett kors med ännu ett streck ovan mitten kallas patriarkalkors eller ärkebiskopskors. Det ortodoxa korset är ett patriarkalkors med ännu ett streck, här lutande, under mitten. Inom hinduismen är Aum, eller Om, den heligaste stavelsen. En annan religion med ursprung i Indien är sikhism. En av de äldsta religionerna från Indien är jainismen, vilken går ut på att få själen att uppnå ett gudalikt medvetande. Tretal

Charles Darwin | Allt om Historia Under en världsomsegling insåg Charles Darwin hur livet på jorden hade utvecklats. Hans teori om evolutionen var lika enkel som genial, men kastade samtidigt Bibelns skapelseberättelse över ända och mötte hårt motstånd. Text: Anna Larsdotter I augusti 1831 fick Charles Darwin ett brev som skulle förändra hans liv. I brevet frågade Henslow om Darwin ville följa med på en forskningsseglats runt jorden. Så gav sig Charles Robert Darwin den 27 december 1831 av på sitt livs resa. Darwin växte upp med en äldre bror och fyra systrar. Charles Darwin var inte av riktigt samma skrot och korn som sin far och farfar. Han hade lärt sig att stoppa upp djur och byggt upp en imponerande samling skalbaggar. Darwin fascinerades av de arter han hittade på ögruppen. Darwins anteckningar från resan med Beagle var fyllda av entusiastiska utrop. Detta var inte sant, insåg Darwin. Men Charles Darwin var inte en man som förhastade sig. Nu blev det bråttom. Charles Darwin förblev en arbetsmyra in det sista.

Tips på julpyssel (4)…. | Ett nytt liv..... Måste väl slänga in ett pyssel till ;) Det är ju ungefär som det andra jag hade med att dekorera julgranskulor, men här på lite annat sätt bara. Servett decoupage….. Jag skrev ju tidigare om då jag klädde om julgranskulor med tidningspappersremsor och som ni kanläsa om här >> Men nu har jag även använt servetter och tänkte visa några kort…. …jag har mattat ner några vanliga julgranskulor med lite sandpapper, letade fram några servetter, som jag tyckte skulle passa som motiv…. …målade julgranskulorna 2 varv med vit grundfärg och lät dem torka…. …jag tänkte just nu använda delen med ”merry christmas” och den ”vita med granen”, på de valda servetterna, så jag klippte bara ut dem…. …sedan gör man så här. 1. Servetter med text…. Servetter med text, kan ju bli lite jobbigt då kulan är rund, det går inte att få det perfekt, men det gillar jag personligen, så det blir ju lite text som försvinner och resultaten blir lite olika…. Decoupage….. Det är kul med decoupage och har ni inte testat, gör det.

Ekosystem Här finns beskrivningar av några olika ekosystem och naturområden, från den svenska trädgården till den välkända nationalparken Serengeti i Tanzania. Savanndelta. Foto: Lars-Åke Janzon Ett ekosystem är allt levande och den miljö som finns i ett naturområde. Djur, växter, svampar och mikroorganismer som lever tillsammans i ett ekosystem är alla beroende av varandra och påverkar varandra. De gröna växterna har en viktig roll då de omvandlar solenergi till socker (glukos) som djuren kan använda som energikälla. Det finns mycket som kan störa eller förstöra balansen i ett ekosystem, till exempel skogseld, miljöförstöring, förändringar i klimatet eller utrotning av en art.

Rymdsång för att lära sig placering av planeterna Charles Darwin Vid Edinburghs universitet försummade Darwin sina medicinstudier för att undersöka havslevande ryggradslösa djur och sedan uppmuntrade University of Cambridge honom att utveckla en passion för naturvetenskap.[3] Hans femåriga resa på HMS Beagle etablerade honom som framstående geolog vars observationer och teorier stödde Charles Lyells aktualistiska idéer och publiceringen av hans dagbok från resan gjorde honom känd som populärförfattare. Darwin förbryllades av den geografiska spridningen av naturliv och fossil som han samlade på resan, undersökte arternas transmutation och kom på sin teori om naturligt urval 1838.[4] Han diskuterade sina idéer med flera naturforskare, men behövde tid för utförliga efterforskningar och prioriterade sitt geologiska arbete.[5] Han höll på att utarbeta sin teori 1858 när Alfred Russel Wallace skickade honom en essä som beskrev samma idé, vilket ledde till att de omedelbart publicerade båda sina teorier gemensamt.[6] Biografi[redigera | redigera wikitext]

Free Maths Worksheets For Year 4 Addition Worksheets Create your own 2 number addition worksheets and download as a pdf. You can specify the range of the numbers you want in the sums, from adding numbers 1-10 to numbers up to 9,999. A great range of worksheets that tests all sorts of addition problems - Number bonds to 10, adding 3, 3 digit numbers. Most of the worksheets are for Key Stage 2, Year 3-6, 2-5 Grade. A few worksheets are applicable for Yr2. Lots of worksheets and two minute tests to work through. A few column addition worksheets for free, the rest are for members only. This worksheet contains examples of Doubles, Differnce webs and counting backwards. Generate new worksheets time after time. 21 worksheets on addition, subtraction, multiplication and division. Counting Worksheets 30 worksheets on place value, negative numbers and fractions. Decimals Worksheets A range of extensive worksheets that test decimal understanding. Decimals explained and practice for using them in adding, subtraction etc. Money Worksheets

Charles Darwin Den 12 februari för 200 år sedan föddes Charles Darwin i staden Shrewsbury i England. Familjen hade gott om pengar eftersom hans far var läkare, men trots det var familjen inte utan problem. Hans mor var ofta sjuk och hon dog när Charles var bara 9 år. Charles fick flytta till en internatskola i närheten. När han var 16 år sattes Charles i medicinskola i Cambridge för att bli läkare som sin far. Han hade hela tiden varit intresserad av djur och växter och hur det kunde komma sig att de såg så olika ut. Det mesta av de fem åren ägnade Charles i land på olika ställen, där han studerade djur och växter. Darwin drog slutsatsen att de härstammade från samma art och allihop hade utvecklat den sortens näbb som passade bäst för den platsen där de bodde. Darwin skrev om sina teorier i boken "Om arternas uppkomst".

Related:  linneajelvemogeografikossan87oskaar506Nocharles darwinvilhelmerikssonCharles DarwinCharles DarwinBiologimusicdragonwille_johanssonmatildaalexanderssonjriedl