background preloader

Genomgång 1: Jorden och livets skapelse

Genomgång 1: Jorden och livets skapelse
Presentation: Jorden och livets skapelse Jorden och livets skapelse enligt vetenskapen (evolutionen) 13,7 miljarder år sedan – Universum bildas 4,5 miljarder år sedan – Jorden bildas 3,5 miljarder år sedan – Livet uppstår (arkebakterie) 550 miljoner år sedan– de första djuren i haven 510 miljoner år sedan– de första landväxterna 245 miljoner år sedan – det första däggdjuren på land 150 miljoner år sedan – första fågeln 200 000 år sedan – första människan ”Homo sapiens” Jordens utveckling (bildspel) Jordens historia tidslinje (pdf-fil) Livets utveckling enligt evolutionen Jorden och livets skapelse enligt Bibeln (judendom/kristendom) Dag 1: Gud skiljer ljuset från mörkret, och Gud kallar ljuset för ”dag” och mörkret för ”natt”. Dag 2: Gud delar upp vattnet på jorden i två delar, och ett valv som Gud kallar för ”himmel” skiljer dessa åt. Dag 3: Gud skapar det torra landet, och på det torra landet skapar Gud all växtlighet. Dag 5: Gud skapar alla vattenlevande djur och alla fåglar efter sina slag.

http://livetsuppkomstentreskolan.wordpress.com/spar-1/historia/jordens-skapelse/

Related:  SO

Pyssel - Historiska Historiska museet har gjort enkla pyssel för pysselglada barn i åldrarna 5–11 år. Våra pyssel har kopplingar till föremål eller utställningar i museet och är i formatet PDF och ska skrivas ut på skrivare. Räkna lejon Leta efter örnar, gripar och lejon i en gammal bonad från medeltiden. Gör ett stenåldershalsband Gör ett trovärdigt stenåldershalsband med cernitlera och lädertråd. Allt om Historia Under en världsomsegling insåg Charles Darwin hur livet på jorden hade utvecklats. Hans teori om evolutionen var lika enkel som genial, men kastade samtidigt Bibelns skapelseberättelse över ända och mötte hårt motstånd. Text: Anna Larsdotter I augusti 1831 fick Charles Darwin ett brev som skulle förändra hans liv. Avsändare var hans vän John Stevens Henslow, professor i botanik i Cambridge. Av Henslow hade Darwin lärt sig massor om sitt stora intresse: djur och växter.

Evolution De tidigaste organismerna var encelliga och levde för tre och en halv miljarder år sedan. Alla organismer har genomgått en evolution och skillnaderna mellan dem beror på gradvisa anpassningar till olika livsmiljöer. Evolutionära förändringar har oftast lett till mer komplexa former men ibland har organismer förenklats, till exempel parasiter. Med evolutionsteorin kunde Charles Darwin förklara hur olika arter av växter och djur har förändrats och utvecklats sedan livet började på jorden. Av allt liv som funnits har 99,9% dött ut. Av nu levande flercelliga arter har nästan två miljoner hittills beskrivits.

Tips på julpyssel (4)…. Måste väl slänga in ett pyssel till ;) Det är ju ungefär som det andra jag hade med att dekorera julgranskulor, men här på lite annat sätt bara. Servett decoupage….. Jag skrev ju tidigare om då jag klädde om julgranskulor med tidningspappersremsor och som ni kanläsa om här >> Men nu har jag även använt servetter och tänkte visa några kort….

Tecken och Symboler, Religion Ideologiska tecken inom religion En ideologi är en samling idéer som visar människor hur de bör leva sina liv. Politiska partier har sina ideologier. Modellförsök – evolution hos björkmätare Varje grupp behöver 30 svarta fjärilar (små bitar av svart papper)30 storspräckliga fjärilar (små bitar av tidningspapper med feta rubriker)30 småspräckliga fjärilar (små bitar av tidningspapper med artikeltext)Endera av tre olika habitat:Ett "svart habitat", bestående av en bit svart sopsäck, ungefär stort som ett A3-arkEtt "spräckligt habitat", bestående av en bit tidningspapper, ungefär stort som ett A3-arkEtt "vitt habitat", bestående av en bit vitt papper, ungefär stort som ett A3-ark Bakgrund Björkmätare (Biston betularia) i spräcklig och svart variant. I vår fjärilsart finns det tre fenotyper:A1A1: SvartA1A2: StorspräckligA2A2: Småspräcklig

Charles Darwin Vid Edinburghs universitet försummade Darwin sina medicinstudier för att undersöka havslevande ryggradslösa djur och sedan uppmuntrade University of Cambridge honom att utveckla en passion för naturvetenskap.[3] Hans femåriga resa på HMS Beagle etablerade honom som framstående geolog vars observationer och teorier stödde Charles Lyells aktualistiska idéer och publiceringen av hans dagbok från resan gjorde honom känd som populärförfattare. Darwin förbryllades av den geografiska spridningen av naturliv och fossil som han samlade på resan, undersökte arternas transmutation och kom på sin teori om naturligt urval 1838.[4] Han diskuterade sina idéer med flera naturforskare, men behövde tid för utförliga efterforskningar och prioriterade sitt geologiska arbete.[5] Han höll på att utarbeta sin teori 1858 när Alfred Russel Wallace skickade honom en essä som beskrev samma idé, vilket ledde till att de omedelbart publicerade båda sina teorier gemensamt.[6] Biografi[redigera | redigera wikitext]

Lathund i källkällkritik på internet Internet - en guldgruva eller soptipp? Det finns gott om information att hämta från internet men allt är inte guld som glimmar. En del webbplatser är rena guldgruvor medan andra ger oseriös information eller rent av falska fakta.

Missförstånd king människans evolution II – Vem är det som kör? Då har vi kommit fram till del två i Vetenskapspedagogen Emils serie om evolutionen och missförstånd kring denna… Del två: ”Under vår arts evolution” Vi människor sticker ut från de andra människoaporna på flera sätt. Det mest uppenbara är att vi går upprätt och att vi kan prata med varandra.

Charles Darwins liv Charles Darwin föddes den 12 februari 1809 på godset The Mount i Shrewsbury, på gränsen till Wales. Pappan var läkare och finansman, medan mamman styrde tjänstefolket som tog hand om de fem barnen, som endast fick träffa föräldrarna någon timme per kväll. Charles var yngst. Han stammade och hade speciellt svårt för bokstaven ”w”. Pappa Robert försökte få pojken att säga ”white wine” (vitt vin) utan att hacka. Hans systrar lärde honom läsa, och ofta låg han under middagsbordet och stavade sig igenom ”Robinson Crusoe”. Välkommen till Ingelas lekstuga! Jag heter Ingela, är mamma till fem barn i åldrarna 8-23 år, och förskollärare. Alla mina barn har/har haft verbal dyspraxi. Verbal dyspraxi innebär en störning av artikulationsförmågan, man har alltså uttalssvårigheter. Här kan du läsa om verbal dyspraxi och språkstörning, och få tips om lekar, spel, sånger, sagor och böcker som passar alla barn. Under länkarna till Årstider, Högtider och Tema hittar du sånger, rim, boktips, pyssel och annat relaterat till ämnet. Uppdaterat 130504

Webbtips och övningar i källkritik Vill du ha idéer och inspiration till källkritiska diskussioner i skolan? På den här sidan har Kolla källan samlat övningar, kurser, filmer, källkritiska exempel och annat material som du kan prova tillsammans med eleverna. Lärartips för källkritiskt arbete Många lärare och skolbibliotekarier vill dela med sig av sitt arbete med källkritik i klassrummet. Här är deras viktigaste råd till kollegor ute i landet.

Related:  Historiabiologigeografi