background preloader

SO

Facebook Twitter

Nutella. Faktorer att undersöka när man jämför länder | Gränslöst digitalt lärande. En stor del av den geografiska kunskapen får eleven genom att jämföra med något redan välkänt. Det är också därför som vi börjar med att undersöka närområdet för att sedan utvidga området som eleven ska undersöka. Genom att zooma in och ut så skapar vi en rumslig förståelse. Det välkända blir en del av referensramen som vi sedan kan kontrastera andra områden mot. I många fall är likheterna fler än olikheterna. Enkel övning i att jämföra länder Men hur ska vi få eleverna att förstå vilka faktorer som säger något viktigt om ett land? I övningen ”Hemliga länder” har jag valt ut fakta från fem olika länder och samlat på varsin lapp. Vad innebär utvecklingsnivå? Att diskutera ett lands utvecklingsnivå är inte helt enkelt eftersom många anser att det ligger en värdering av landets kultur i detta. I syfte att skapa diskussion så valde jag bort de enklaste som BNP per capita och HDI.

Koldioxidutsläpp är ett tveksamt mått Att ta med hur stora koldioxidutsläppen är i ett land kan också diskuteras. Första Världskriget – sobloggalfa. Efter att ni arbetat tillsammans i era basgrupper och skapat egna Versaillesfördrag, kommer du nu få genomföra en enskild riktad skrivning med rubriken: Förändra historien – påverka framtiden! Du kommer att få presentera ett av de fredsförslag som du tagit del av, antingen som din basgrupp presenterat, eller ett förslag från någon av de andra basgrupperna. Det förslag, en punkt i fredsfördraget, som du väljer ut ska vara det som du tror har störst möjlighet att påverka resten av 1900-talets historia. Stödfrågor/meningar att använda vid skrivningen: Som stöd kan du använda dig av två olika analysmodeller: För att strukturera upp hur ditt val påverkar långsiktigt/kortsiktigt och hur det kan påverka individer/grupper/landet och givetvis hela Europa För att strukturera upp vilka olika sociala/politiska och ekonomiska konsekvenser ditt val kan få Du kommer få visa och jag kommer bedöma din: Analysförmåga: Kommunikativa förmåga: Uppgift Tillsammans med din basgrupp befinner ni er i Versailles.

Hemma: Map tribes africa - S k p Google. Stödanteckningar faktatext. Norden matris. Tools. Analysmodeller.pdf. Små nordiska faktaböcker. De nationella minoriteternas kamp från förtryck till rättigheter - UR Skola. Budgetuppgift SO ekonomi. Släpper specialtidning för lärare och elever. Dagens Nyheter publicerar i dag en digital specialtidning för landets skolor och andra intresserade. Där har vi samlat starka reportage och texter om flyktingsituationen i Europa, om näthat och uppropet #jagdelar. – Målet är att lärare i landets högstadie- och gymnasieskolor ska ha ett bra underlag för att diskutera frågor om allas lika värde och den pågående flyktingkrisen, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.

Uppropet #jagdelar har rönt enorm uppmärksamhet och sprids som en löpeld på Facebook och andra sociala medier. Det började med att hundra kända svenskar, från Zlatan Ibrahimovic till Kerstin Ekman, stod upp för humanism och medmänsklighet i Dagens Nyheter. Det uppropet har i förlängningen lett till denna specialtidning som vi nu hoppas ska komma till nytta i skolundervisningen.

Tidningen går bra att läsa på dator, surfplatta, i mobilen eller att skriva ut. File_download. AboutModal?borders=1~!MTcxNjI5OTQ.MTc1NjkwMQ*MjczNTkzNDY(MTAxMzI3ODM~!CONTIGUOUS_US*MTAwMjQwNzU.MjUwMjM1MTc(MTc1)MQ~!IN*NTI2NDA1MQ.Nzg2MzQyMQ)MA~!CN*OTkyMTY5Nw. Map shows how religion spread around the world - Business Insider. Bland statistikskeptikerna. Trots flera uppmärksammade brottsfall visar statistiken att våldet i samhället minskar. Trots detta finns det de som hävdar det motsatta. Morden på Ikea i Västerås har skakat om många – ett vansinnesdåd vid det mest svenska av det svenska, i en miljö som många förknippar med hem och trygghet. Precis som vid mordet på Lisa Holm tidigare i somras, den 21-åriga unga kvinna som påträffades död i ett motionsspår i Upplands Väsby, granatattackerna i Malmö och gängvåldet med skjutningarna i Göteborg och Malmö, väcks känslor av otrygghet. Det har varit mycket uppmärksammat våld på kort tid, men Brottsförebyggande rådets senaste undersökning ger en annan bild: Folk känner sig allt tryggare.

Det går stick i stäv med påståendena om att Sverige har blivit mer otryggt och våldsamt. Erkännas skall att den intensiva medierapporteringen spelar en roll i detta. Mellan 2 och 4 procent av befolkningen råkar ut för misshandel. Trygghetsskeptikerna börjar snart bli som klimatförnekarna. Population Pyramids of the World from 1950 to 2100 — PopulationPyramid.net.

Nyhetsquiz 2015-08-09. Examinationsuppgift Vikingatid. Examinationsuppgift Vikingatid. 20150414_101844.jpg. 20150414_101904.jpg. File_download. Hur du gör helt perfekta chokladskålar med hjälp av ballonger. Svenske professorn: Därför tar flyktingar de farliga båtarna fast flyget är billigare. 15 bra digitala verktyg för geografi | Gränslöst digitalt lärande. Idag har jag och mina elever från åttan i Mälarhöjdens skola en PopUplektion på SETT. Vi jobbar med geografi och för er som inte har möjlighet att komma förbi så kan ni läsa här om 15 av de appar och hemsidor som vi använder när vi undersöker världen och presenterar vad vi kommit fram till.

Jag ger även några exempel på frågor eller användningsområden knutet till arbetsområdet handel. Undersöka WDI – Data Finder I den här appen kan du själv skapa visualiseringar av data. Du kan välja länder och på vilket sätt data ska visas, i ett diagram eller på en karta. Jämför gärna ett land med stor produktion och stor konsumtion utifrån olika frågeställningar. Images of Change Med den här appen kan du se förändringar i naturen via satellitbilder från NASA. World Factbook Visual Edition Den här appen kan du använda på liknande sätt som WDI men här får du en jämförelse mellan alla länder. Gapminder.org Här hittar du Hans Rosling och hans statistik, som kommer från bland annat FN och Värlsdbanken. Prezi. Årskurs 4-6 - Media Smart. Media Smart för mellanstadiet består av sju lektioner som syftar till att ge eleverna både en introduktion till reklam, men även fördjupa sig inom områden som etisk reklam, sociala medier och lagar och regler.

I ett antal enkla och roliga övningar får eleverna lära sig om reklam och källkritik och för att reflektera över hur de själva påverkas av olika budskap. Du som lärare kan använda hela eller delar av materialet. Varje lektion är fristående och du kan arbeta med dem i den ordning som passar er bäst. För att komma åt lektionerna behöver du bara skapa ett konto.

Det tar bara någon minut och sedan är det bara att börja jobba! Till de flesta lektioner finns ett eller flera reklamexempel. Till vissa lektioner finns även övningsuppgifter för eleverna att göra enskilt eller i grupp. När ni avslutat alla lektioner kan ni vara med i Media Smarts egen reklamtävling, Media Genier. Lycka till! Skolan ska aktivt och medvetet främja kvinnors och mäns lika rätt och möjligheter. Komikerns skämt om betyg i årskurs 4 får Soran att bryta ihop. Nukunskap - Nyheter för lärande. Two Twins Talking In The Womb... | MyLifeYoga. Terms of Use Agreement By uploading any photographs and/or written materials including, without limitation, captions and stories (collectively, "My Materials"), I certify and acknowledge that I wholly own My Materials or have the sole and exclusive right to permit MyLifeYoga.com and its parents, members, managers, directors, shareholders, partners, representatives, subsidiaries, affiliates, sponsors, successors, assigns, heirs and licensees (collectively, "you" or "your") to use, edit, publish and otherwise exploit My Materials and my name in connection with My Materials without obligation or liability to me or any other party whatsoever.

I represent and warrant that if any minors appear in My Materials, I am the mother, father or duly appointed guardian of such minors or have the irrevocable permission of the parents or duly appointed guardian(s) of such minors to grant the rights set forth herein to you on behalf of such minors. Privacy Policy ARTICLE 1. Personalization ARTICLE 2. Islam utmaningen. Download 1416239622308. Ardas.se. Watch 1000 Years of European Borders Change In 3 Minutes.

Examinationsuppgift Vikingatid. Ensamisktrumma bild.