background preloader

Inspiration och kunskap för SO-intresserade

Inspiration och kunskap för SO-intresserade
För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser. Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. Om du vill bruka en bild i eget syfte, så måste du själv ta reda på om bilden är fri att använda eller vilka villkor som gäller. Detta gör du genom att klicka på bildlänken som finns under de flesta bilderna. Om en bildlänk saknas är bilden i regel upphovsrättsskyddad och kan inte användas utanför SO-rummet.

http://www.so-rummet.se/

Related:  SO - hemsidorSOSOSOReligion

Fotbollsallsvenskan för undersökande journalister Publicerad: 23 mars 2015 Tema: Idrott Fotbollssäsongen är på gång och medierna hårdbevakar inför starten på årets allsvenska. Passa på! Fotboll är idag verkligen samhällskunskap! Livets lotteri - för lärare, kopieringsunderlag Välkommen att arbeta med Rädda Barnens material som berör en av våra mest existentiella frågor nämligen: Om jag hade fötts på någon annan plats - hur hade mitt liv sett ut då? Tillsammans kan du och dina elever uppleva världens alla länder och få insikter om de förutsättningar och risker som landets invånare brottas med. Ni får möjlighet att diskutera och fördjupa er i aktuella världsfrågor.

Lärartips Många pedagoger har nu börjat planera inför skolstarten, här följer därför ett tips som kan förgylla höstterminen. Historieskatten är ett klassprojekt som ger lärdomar, mysiga stunder och var uppskattat av såväl lärare, som föräldrar, elever och pensionärer under läsåret 13/14. Projektet lämpar sig speciellt väl för gymnasieskolor men även grund- och högskolor (ex. etnologi) i hela landet.

Avslutat tema om världsreligioner i SO Nu är temat om världsreligionerna avslutat. I veckan visade jag eleverna den matris jag gjort där de själva skulle skatta hur de tycker att de ligger till. Idéen till matrisen har jag fått av Cecilia Sundh (@Lappkullan) och sedan har jag byggt på den lite mer. Först ville jag få eleverna medvetna om vad de verkligen kan genom att skriva ner några meningar på egen hand kring de här punkterna: Vad är en religion?

Bildbruk och bildförbud i islam - Humanistportalen Figur 1. Profeten Muhammed på berget Hira. Ottomanskt miniatyrmåleri från ca. 1595 ur Siyer-i Nebi, Topkapı Sarayı Müzesi, Istanbul. Publiceringen av Muhammed-karikatyrerna i Jyllands-Posten och de efterföljande konflikterna har väckt många frågor om islam, bildbruk och bildförbud. Ett försök att teckna några svar för oss tillbaka till islams tidiga historia, synen på uppenbarelsen och karaktären av dess heliga skrifter. Men det leder oss också in i globaliseringens tidevarv och frågor om vad dagens medieflöde och Internet betyder för muslimsk idéutveckling, nytolkning, spridning och tillgänglighet. Patrik Bohjort - SO Uppgifter 1. Titta på bilderna i den pedagogiska bildsamlingen och försök besvara frågorna.

Tecken och Symboler, Religion Ideologiska tecken inom religion En ideologi är en samling idéer som visar människor hur de bör leva sina liv. Politiska partier har sina ideologier. Religion är också ett exempel på ideologier. Alla ideologier använder sig av olika symboler. Religioner har många och gamla symboler. Att skapa röda trådar Idag har jag, på lektionerna, arbetat med att skapa en röd tråd mellan en aktuell händelse, kopplat till förmågor och också utifrån aktuellt arbetsområde och kunskapskrav Jag tänkte guida dig genom dagens lektionsupplägg, just för att jag vill visa att det behöver inte vara så ”tillkrånglat”. Med små, enkla medel kan man skapa den viktiga röda tråden i sin undervisning, där förmågorna kopplat till kunskapskraven hela tiden är i centrum. När eleverna kommer in i klassrummet så vet de att de ska plocka fram Bilddagboken (BDB) .

Nya religiösa rörelser Hemma: Se flippenSammanfatta flippen med egna ord (skriv ner din sammanfattning och ta med till skolan) Använd begreppen nedan i din sammanfattningSkriv ner en fråga utifrån flippen och ta med tillbaka till skolan (en fråga du vill ha svar på, eller en fråga som du vill ”kolla” om dina kamrater kan svaret på) Begrepp från filmen: Världsbejakande rörelserVärldsavvisande rörelserVärldsanpassade gruppersekulariseradnyreligiositetspirituellt I skolan Multireligiösa guider Sensus studieförbund har utbildat ett antal multireligiösa guider i Sverige. Det är unga personer med ett brinnande intresse för religion. Många har själva sin hemvist i någon religion och flera är utbildade religionsvetare. De flesta har jobbat med utställningen Gud har 99 namn som startade sin turné i Stockholm år 2000 och fanns i Göteborg mellan 2004 och 2011. Den multireligiösa resväskan Guidernas främsta verktyg för att kunna presentera religionerna på ett handgripligt sätt är den multireligiösa resväskan.

Hitta fria texter I det här inlägget i Kolla källans idélåda tittar gymnasielärare Filippa Mannerheim närmare på några textarkiv som du och dina elever kan ha användning av. Många av texterna är helt fria att använda, medan andra fortfarande är skyddade av upphovsrätt. Filippa beskriver de olika arkiven, hur texterna får användas och ger också några praktiska tips på användning.

Related:  ResurserJobbetSOhelena73GeographySOSOSamhällskunskap