background preloader

Inspiration och kunskap för SO-intresserade

Inspiration och kunskap för SO-intresserade
För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser. Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. Om du vill bruka en bild i eget syfte, så måste du själv ta reda på om bilden är fri att använda eller vilka villkor som gäller. Detta gör du genom att klicka på bildlänken som finns under de flesta bilderna. Om en bildlänk saknas är bilden i regel upphovsrättsskyddad och kan inte användas utanför SO-rummet.

http://www.so-rummet.se/

Related:  SoGrejofthedaysoSOemmahnberg

Skola Om cookies på våra tjänster SVT sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda SVT:s tjänster godkänner du detta. Om cookies och personuppgifter Agenda Uppdrag granskning Arbeta praktiskt med grej of the day Jag har kört några grej of the day nu och tycker det är jätteroligt. Och som vanligt är det så att för att få se resultat måste man ge det tid. Med grej of the day lär sig eleverna samband, likheter och mönster. Kopplingar mellan olika saker, människor, historiska händelser är stor. Helt plötsligt så ser eleverna detta och det är dit jag vill komma. Att arbeta med grej of the day är inte så arbetsamt som man skulle kunna tro.

Stenålder - Historiska Läs artikeln på lättläst svenska » För 14 000 år sedan var Skandinavien täckt av tjock is. Det var kallt och inga människor levde här. Men klimatet förändrades. Det blev varmare och sakta började istäcket smälta bort. Ett nytt landskap tog form. Stödstrukturer, en väg att nå målet Stanna upp och fundera över nästa steg i lärandet och undervisningen, och att faktiskt vara helt överens om det steget. Det har vi gjort, elever och jag. Vi är på väg mot kunskapskraven i religion som handlar om världsreligionerna: Kunskapskrav för betyget A i slutet av årskurs 6 Eleven har mycket goda kunskaper om några heliga platser eller rum, ritualer och levnadsregler som hör till världsreligionerna och visar det genom att föra välutvecklade och nyanserade resonemang om likheter och skillnader mellan några religioner. Eleven visar även på enkla samband mellan konkreta religiösa uttryck och centrala tankegångar inom världsreligionerna.Lgr 11 s.192

Siavosh Derakhti 22 juni kl 13:00 - Sommar & Vinter i P1 Efter en resa till Auschwitz öppnades Siavosh ögon för de fasor som människan är kapabel till och bestämde sig för att organisera en klassresa dit så att fler skulle få möjligheten att se koncentrationslägrens helvete. Denna passion gjorde Siavosh till den första Raoul Wallenberg-pristagaren och fick frågan om ett personligt möte med USAs president Barack Obama vid hans besök i Sverige, något som han berättar om i sitt Sommarprogram. Det är ett program om en snårig resa genom Malmös gator och ut i världen. Siavosh avslutar med att läsa upp ett brev till sin mamma och berätta om kampen, kampen för kärlek. Om Siavosh Derakhti

The factlab - Where facts become your knowledge Trivia att använda för spännande diskussioner Nya notiser varje vecka Halva befolkningen! Halva jordens befolkning, 3,5 miljard, bor i 6 länder! 1960 bodde det 1,5 miljard och det kommer troligen bo 4,2 miljarder i dessa 6 länder 2050. Kickstart med kluriga frågor Näslös beskyddare, står det på tavlan. Eleverna i klass 4—5 på Västangårdsskolan i Umeå smyger sig ner i bänkarna och sneglar på de två magiska orden. De har som vanligt fått fundera på den kluriga ledtråden sedan dagen innan. Morgnarna börjar alltid lugnt och stilla med läsning. Men när lektionen väl drar i gång är det med en kickstart. — Okej, då är det dags för Grej of the Day, säger Micael Hermansson med lagom spänning i rösten och drar ner världskartan.

Geografens testamente - eller Den stora Sverigeresan: De stora städerna Holger och Mortensen besöker Sveriges tre största städer och deras mest berömda byggnader och platser: Turning torso, Öresundsbron och Möllevångstorget i Malmö; Läppstiftet, Älvsborgsbron och Järntorget i Göteborg; Slottet, Sergels torg, Slussen, Stadshuset och Kaknästornet i Stockholm. Del 8 av 8. Här kan du skapa egna klipp ur programmet

Vi i världen Bibeln är ett viktigt ord! Skriver man synagoga med stor bokstav? Heter det heliga bok eller helig bok? Vi tränger djupare in i texten om judendomen tillsammans i små grupper. EPA – en ofta använd metod i mitt Flippade Klassrum EPA står för enskild, par och alla. Det är en metod som jag ofta använder mig av i mitt Flippade Klassrum. Jag har fått mycket positiv respons av mina elever och de tycker att denna metod ger dom en chans att tänka efter och ger dom en möjlighet att verkligen vara delaktiga i diskussioner. De upplever att de nu vågar säga vad de tycker och tror, för de får en chans att formulera sig och tänka efter innan de behöver förmedla ”svaret”.

Gränslöst digitalt lärande Vad ska man hitta på de första och sista dagarna på terminen? Många lärare brukar göra någon lek eller frågesport med sina elever. När man har jobbat ett tag så brukar man ha några olika alternativ som man vet fungerar bra. Ibland är det dock roligt att få pröva något nytt och då är det roligt att kunna hjälpas åt.

Related:  ResurserReligionSOReligionSOHögkultureremmaevelinahjonssonCivicsgeografiSamhälle & ekonomiSO