background preloader

Kalla Kriget (SO)

Facebook Twitter

Nordkorea — en rapport inifrån världens mest slutna land. Pyongyang–Wonsan.

Nordkorea — en rapport inifrån världens mest slutna land

Blomförsäljning är en av Nordkoreas mest lönsamma affärsidéer. Vi köper en bukett i ett stånd. Och lägger den på platsen dit vi anvisas nedanför monumentet av de 22 meter höga bronsstatyerna av Kim Il Sung, nationens grundare, och hans son Kim Jong Il på Mansuberget i Pyongyang. Dynastin Kim styr fortfarande efter snart 70 år, nu i tredje generationen.

Vi är i världens mest avskärmade land på rundresa under en vecka. Till monumentet kommer denna tidiga eftermiddag tusentals nordkoreaner för att hängivet visa sin uppskattning. Tillsammans bildar de ett hav av undersåtar. Till vänster om monumentet befinner sig anställda som ser ut att komma från en arbetsgrupp på ett statligt företag. Till höger syns ett annat slagord: ”Länge leve Kim Il Sung!” Kim Il Sung grundade nationen Nordkorea 1948 och var dess envåldshärskare i 46 år till sin död 1994. Lätta fakta om Berlinmuren. Efter Donald Trumps valseger: Högsta domstolen i USA på väg att bli konservativ. När Antonin Scalia somnade in i februari i år, efter en vakteljakt i Texas som hade avslutats med en lång middag, fick det omedelbart enorma konsekvenser.

Efter Donald Trumps valseger: Högsta domstolen i USA på väg att bli konservativ

Trots att Scalia strax skulle fylla 80 var hans frånfälle oväntat. Plötsligt gapade en av Högsta domstolens nio stolar tom. På de övriga åtta är fördelningen helt jämn mellan liberaler och konservativa – ett dödläge med andra ord. Donald Trump anklagar tv för falsk åskådarbild vid installationen - DN.SE. Vid sitt besök i CIA:s högkvarter kommenterade han uppgifter i medierna om att hans installation drog färre åskådare än tidigare presidenten Barack Obamas. – Jag höll ett tal.

Donald Trump anklagar tv för falsk åskådarbild vid installationen - DN.SE

Jag blickade ut, det såg ut som en miljon, en och en halv miljon människor, sade Trump. Han sade att folkmassan sträckte sig från Capitoliums trappa, 20 kvarter bort, till Washingtonmonumentet. Myndigheterna i Washington har inte offentliggjort någon officiell publiksiffra, men tv-bilder och flygfoton visar att området inte alls var fullt av folk och att den samlade folkmassan var markant mindre än när Obama installerades, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Läs mer: Bilder visar skillnaden mellan Trumps och Obamas installation. Erfarna journalister chockade av Trumps mediehantering. Under sitt första myndighetsbesök som president, hos underrättelseorganet CIA på lördagen, uppehöll sig president Donald Trump länge vid sin bistra relation med medierna.

Erfarna journalister chockade av Trumps mediehantering

Inför CIA-agenterna slog han fast att han är inbegripen i ”ett krig med medierna” och kallade journalister för ”några av de mest oärliga människorna på jorden”. Trump anklagade medierna för att ha gett en felaktig bild av hans konflikt med underrättelsetjänsterna, men också för att ha gett en falsk bild av antalet besökare vid installationsceremonin i fredags. Han hävdade att 1,5 miljoner människor besökte ceremonin. Senare på lördagen kallade Trumps presschef Sean Spicer till presskonferens i Vita husets pressrum. Den visade sig vara ett fem minuter långt uttalande om hur saker och ting egentligen hade legat till under installationsceremonin och utvecklades i praktiken till en utskällning av reportrarna. Donald Trump har under hela sin kampanj kritiserat medierna för oärlig rapportering om honom och hans förehavanden.

Aktuellt - Berlinmurens fall 9/11 1989. Aktuellt. Kalla kriget - En sammanfattning. Syrien ett proxy krig? OBS! Läs "omvärldens reaktioner" längst ner. Syrien är ett av Mellanösterns mest tätbefolkade länder.

Syrien ett proxy krig? OBS! Läs "omvärldens reaktioner" längst ner

Det finns flera skiljelinjer inom landet: majoriteten är araber, och den näst största gruppen utgörs av kurder. De flesta araber är sunnimuslimer, men det finns flera kristna och andra muslimska grupper. Den styrande eliten i Syrien är alawiter. Deras tolkning av islam ligger nära shiamuslimernas. Trots att landet officiellt är en demokrati, har verkligheten länge varit en annan: Syrien har i årtionden dominerats av Baathpartiet och den mäktiga Assadfamiljen. 2012, i samband med det pågående kriget i Syrien, antogs en ny grundlag. Syriens moderna historia Syrien blev självständigt från Frankrike 1946. När ledaren för den Förenade Arabrepubliken, Egyptens president Gamal Abdul Nasser, senare beslöt sig för att upplösa alla politiska partier inom unionen så började dock missnöjet att pyra, särskilt inom Baathpartiet. Assadfamiljen tar makten 1970 kom Hafez al-Assad till makten i en ny kupp. Bashar al-Assads intåg Syrien och Israel. USA:s tillträdande president Donald Trump hotar Kina med att överge USA:s mångåriga ”Ett Kina”-politik.

Donald Trump, som har fått kritik för att bete sig som en elefant i en porslinsbutik i fråga om USA:s relationer till Kina, förklarade i en intervju med Fox News Sunday att han till fullo förstår ”Ett Kina-politiken”, som USA tillämpat i närmare 40 år.

USA:s tillträdande president Donald Trump hotar Kina med att överge USA:s mångåriga ”Ett Kina”-politik

Den går ut på att inte stöta sig med Peking om Taiwan, som av Kina ses som en utbrytarprovins. – Jag förstår till fullo ”Ett Kina”-policyn, men jag vet inte varför vi behöver vara bundna av ”Ett Kina”-policyn om vi inte gör upp med Kina om andra saker, inklusive handel, sade Trump i tv-programmet, enligt CNN. I intervjun pekade Trump på att Kinas devalveringar och tullar på amerikanska varor slår mot den amerikanska ekonomin, och tog även upp frågan om Nordkoreas kärnvapen ”...ett problem som Kina skulle kunna lösa, men där de inte hjälper oss alls”.

Slutsatsen enligt CNN är att Trump inte kommer att tveka att utmana och förarga Kina, tills han får landet till förhandlingsbordet kring de här frågorna. Kina slår tillbaka mot Trump. – Det finns bara ett Kina i världen och Taiwan är en oskiljaktig del av Kina.

Kina slår tillbaka mot Trump

Folkrepubliken Kinas regering är Kinas enda legitima regering. Amerikansk Nato-styrka välkomnas i Polen. – Välkomna till Polen, vi hoppas att ni känner er hemma, sade Szydlo. – De amerikanska soldaternas närvaro i Polen är ytterligare ett steg i vår strategi för att garantera trygghet och säkerhet för Polen och hela regionen, tillade hon.

Amerikansk Nato-styrka välkomnas i Polen

Styrkan på 3.500 soldater och kraftfull utrustning från Fort Carson i Colorado kommer även att rotera till Natoländerna Estland, Lettland, Litauen, Rumänien, Bulgarien och Ungern. Trump och Ryssland får Estland att mobilisera. Installationen av Donald Trump som USA:s president är knappt en vecka bort i tiden.

Trump och Ryssland får Estland att mobilisera

Vilken utrikespolitik han kommer att driva är en av de stora frågorna i många regioner – inte minst i Baltikum. Den tillträdande presidentens uttalanden under valkampanjen om att USA:s militära stöd till andra Natoländer beror på om medlemsländerna ”uppfyllt sina åtaganden” gentemot USA och Nato har rört om i de tidigare Sovjetstaterna.

Serbiens tåg in i Kosovo provocerar. Propagandafrasen täcker hela tågets utsida på inte mindre än 20 språk, och inuti kan resenärerna ta del av religiösa bilder och texter i samma anda.

Serbiens tåg in i Kosovo provocerar

Inredningen har väckt protester.