background preloader

So

Facebook Twitter

Yrken åk1. I årskurs ett arbetar vi just nu med arbetsområdet yrken.

Yrken åk1

Stort intresse och det blir många spännande diskussioner. Med en majoritet av elever med svenska som andraspråk behöver jag arbeta mycket med begrepp, strategier och samtal. Min-Planering-åk-3-40-41. Tema: Forntiden. Forntiden 1: Istiden och stenåldern. Läxhjälpsfilm: Forntiden - Var kommer vi människor i från?

Stenåldern

Stenålder, Bronsålder & Järnålder. Bronsåldern. Järnåldern. Vikingatiden. Big Bang & Birth of the Earth. Animated science - Magma: Trilobiten. Urtidens berättelse. Hur allt började (Geografi) - Mellanstadiet. Yrken_häfte. Urtiden. Urtiden. URTIDEN. Urtiden. Jordens-historia-tidslinje. Tema Urtiden-So/svenska-år 2.

Ansvarig/Ansvariga: Marie Moberg, Karoline Wallbeck-HallgrenNär, under vilka veckor?

Tema Urtiden-So/svenska-år 2

V.3-6 Frågeställning (och följdfrågor) Hur skapades vår planet och hur förhåller sig jorden till solen och månen? Hur startades livet på vår planet och i vilken ordning skedde detta? Hur ser tidslinjen ut för det som kallas vår urtid och hur förhåller det sig till när människan kom och till idag? Förankring i kursplanens syfte - Förmågor vi utvecklar i detta projekt Vi vill att eleverna ska utveckla en förmåga att använda historien som en referensram för olika tidsperider och skeenden. Centralt innehåll (från kursplanen med en förklaring som alla ska förstå, kravnivåer endast åk 8-9) Vi kommer att ta reda på hur jorden skapades och hur jorden förhåller sig till solen och månen. Liv - från urtid till nutid (Biologi) Den begreppsliga förmågan i svenska och so. Härligt att vara igång igen!

Den begreppsliga förmågan i svenska och so

Det märks att barnen är utvilade, pigga och alerta efter jullovet och laddade för att insupa ny kunskap. I veckan har vi haft som mål att öva på den begreppsliga förmågan i olika ämnen. I vår läroplan, Lgr11, står det om olika förmågor som eleven ska ges möjlighet att utveckla. Vi lärare ska fokusera mera på förmågorna när vi gör våra bedömningar. Begreppslig förmåga handlar om att förstå innebörden av begrepp och ord och att använda begreppen och orden i olika eller nya sammanhang. Eleverna tycker att den begreppsliga förmågan påminner mycket om vår läsfixare detektiven. I veckans läxa i Nyckeln till skattens kapitel 15 dök bl.a. orden måfå, snöpligt, olösligt, vallar och kamouflera upp. I berättelseskrivandet har vi gått vidare till berättelsekartor. HC Andersens Prinsessan på ärten är en tydlig saga, som jag visade bilder till på smartboarden samtidigt som jag läste. Vi fortsatte nästa lektion med att träna på personbeskrivningar. 1C87F7E7-4FDE-4439-9D0B-D016CF95133B.jpeg (JPEG Image, 2480 × 3507 pixels) - Scaled (28%)

Bedömningsmatris So åk 1-3 Gu och Hg.

FNdagen

169308-1_tro_och_vasen_mytologerna. Maj 2014. Åkte till #SETT2014 med höga förväntningar.

maj 2014

Var där i förra året och visste att föreläsningarna höll hög klass. Såg också fram emot att träffa alla kollegor, som jag knutit kontakter med via sociala medier under det gångna året. Mitt kontaktnät har blivit mycket större via fb, twitter, digitala skollyftet osv och jag har fått så mycket inspiration att skolutveckla tack vare all positivitet, glädje och antijante som finns runt om i landet. I det här inlägget delar jag med mig av alla mina vänners och föreläsares twitteralias (kan vara en början för dig som är ny twittrare). När vi anlände strax innan kl 10 var det tyvärr redan fullt på Camilla Askebäck Diaz (@Askeback) föreläsning om Appar i helklass - ett interaktiv inspirationstillfälle. Min kompis hade en reservplan, så vi gled in på Karin Nygårds (@grishund) föreläsning Hacka Läroplanen!

Jag slog följe med @Wimsis till nästa föreläsning om tidig läs- och skrivinlärning där vi också träffade Susanne Jönsson (@ses1549). Om prov: Pejl. MiniBladet Sydsvenskan. Image46-e1397113332370.jpg (JPEG Image, 1936 × 1936 pixels) - Scaled (51%) Grottmålning. Grottmålning Det här behöver du:- Pappersark- Vattenfärg- Tandborste- En hand eller andra saker att måla av Tillsammans med grottmålningar av olika djur så har man också hittat handavtryck på grottväggar.

Grottmålning

Man tror att dessa konstverk har kommit till när våra förfäder samlat färgstarkt lerdamm i ett vassrör och sedan blåst ut dammet kring en hand tryckt mot väggen. Forntiden.jpg (JPEG Image, 1089 × 226 pixels) - Scaled (94%) Barnen hedenhös. Forntiden. Rena rama forntiden: Att vara barn på forntiden. Stenåldern - en överblick. För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser.

Stenåldern - en överblick

Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. Om du vill bruka en bild i eget syfte, så måste du själv ta reda på om bilden är fri att använda eller vilka villkor som gäller. Detta gör du genom att klicka på bildlänken som finns under de flesta bilderna. Om en bildlänk saknas är bilden i regel upphovsrättsskyddad och kan inte användas utanför SO-rummet.

SO-rummet ansvarar inte för andras användning av webbplatsens material. Stenålderns djur och natur. För länge sedan, sådär 17’000 år sedan, fanns det i de isfria delarna av Europa stora däggdjur som mammut, ullhårig noshörning, stäppvisent och jättehjort som gick mot sin sista tid.

Stenålderns djur och natur

Det var istid. Den hade varat i drygt 100’000 år, men Skåne täcktes av isen bara i ungefär 10’000 år. Under den här tiden, då istiden började gå mot sitt slut, fanns också kronhjort och älg, rovdjur som varg, järv, brunbjörn, lodjur och räv, men även sork, bäver, hare och vildhäst. Istäcket började långsamt smälta. Kullaberg var det första av Skåne som kom fram. Isen börjar smälta för 14’000 år sedan För 14000 år sedan hände något ovanligt. I Lockarp vid Malmö har man hittat en bete från en mammut som levde för ungefär 13’000 år sedan. Den första stora värmeperioden i istidens slut brukar kallas Bölling, efter orten Bølling i Jylland. Bland de första djur som sökte sig till de områden som isen smält bort ifrån var ren, varg och isbjörn. Växtligheten Växtligheten har ingen modern motsvarighet. Den gåtfulla Bronsåldern - möt forntiden.