background preloader

SO

Facebook Twitter

Facebook - Log In or Sign Up. Renköttet blir allt dyrare. – Vi ser en tydlig trend att folk vill ha nyttig och naturlig mat, säger Ol-Johán Sikku på kvalitets­gillet Renlycka.

Renköttet blir allt dyrare

Trots att det slaktas mellan 50.000 och 60.000 renar i Sverige varje år är efterfrågan betydligt större än tillgången. Så har det varit länge. En förklaring är att allt fler konsumenter vill ha naturbeteskött fritt från antibiotika och hormoner. – Det har samisk mat som renkött dragit nytta av, säger Ol-Johán Sikku som är projektledare på renägarnas kvalitetsgill Renlycka. Tillgången på renkött begränsas av betesmarkerna, som inte klarar av att föda fler renar än i dag.

. – Rovdjuren har ökat mycket de senaste 15 åren. Det mesta av köttet konsumeras lokalt i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland. Svantes vilt & bär i Harads i Norrbotten köper ren från närområdet och slaktar cirka 7 000 djur om året. Ren är ett relativt dyrt kött och i höst har priset stigit ännu mer på grund av en ökad efterfrågan i Finland.

I samisk dikt gör historien ont. På rasbiologins tid i början av 1900-talet förnedrades samerna med skallmätningar och annan så kallad forskning.

I samisk dikt gör historien ont

Än i dag kämpar samerna mot stereotypa uppfattningar bland annat i turistreklamen. Och de samiska poeterna gör sitt för att skildra både vardagen och historiens smärta. Lindqvist avfärdar myter om Gustav Vasa. – Det är ju roliga berättelser, men många är nog rena skrönor.

Lindqvist avfärdar myter om Gustav Vasa

Kanske skapade av Gustav själv för att imponera. Källkritisk granskning av Gustav Vasas äventyr i Dalarna. Kyrkan och staten – en historisk separation. Kristendomen kommer till Sverige med missionärer från norra Europa.

Kyrkan och staten – en historisk separation

Mest känd är Ansgar. Lär känna kandidaterna till världens mäktigaste arbete  Korta fakta om henne: Namn: Hillary Diane Rodham Clinton Ålder: 68, föddes 26 oktober 1947 i Chicago, Illinois.

Lär känna kandidaterna till världens mäktigaste arbete 

Familj: Gift med USA:s förre president Bill Clinton, tillsammans har de dottern Chelsea Clinton. Bor: I Chappaqua, norr om New York City, i en egendom hon och Bill Clinton köpte under tiden han var president. Utbildning: Har en juristexamen från Yale University. Övningar och föredrag - Geologins Dag. Geologi i läroplanen Med utgångspunkt i läroplanen Lgr 11, har vi tagit fram dokument med tabeller som kopplar innehållet i kursplanerna med konkreta övningar.

Övningar och föredrag - Geologins Dag

Bygga strategier för lärande. 1454805 a pre6 delprov b. 1454804 a pre6 delprov a. If It Were My Home. Alla Människor! Film: De mänskliga rättigheterna på 2 minuter Filmen berättar om vad FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna är och hur de kom till.

Alla Människor!

Se filmen! Om filmen Den här filmen berättar kortfattat och övergripande om vad FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna är och hur de kom till. Filmen kan visas som en uppstart inför arbete med mänskliga rättigheter och är en bra början om du vill arbeta med alla delarna i materialet Alla människor! Om du pratar om mänskliga rättigheter för första gången med din klass kan du börja med att fånga upp deras tankar och kunskaper om ämnet.

Fråga till klassen: Vad tänker ni på om jag säger mänskliga rättigheter? Se filmen tillsammans.Låt klassen återberätta och kommentera filmens innehåll.Fyll i med mer information om FN:s Allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna. Fakta om FN:s Allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna • De mänskliga rättigheterna gäller för alla. Finsk kållåda - Swedish Paleo. #?borders=1~!MTY5ODM4MjU.NDAwMzAxOQ*MjUzMzc4NjE(MTIxNTQyNjg~!CONTIGUOUS_US*MTAwMjQwNzU.MjUwMjM1MTc(MTc1)Mg~!IN*NTI2NDA1MQ.Nzg2MzQyMQ)MQ~!CN*OTkyMTY5Nw. Promenader - vasterashistoria.se. Skriftligt hemprov om medeltiden. 10 punkter historia varje svensk bör kunna. Undervisning om att (be)döma rättvist - Nicklas Mörk. I fredags deltog jag på en lektion där min kollega undervisade parallellklassen (åk 5).

Undervisning om att (be)döma rättvist - Nicklas Mörk

Lektionens syfte var att belysa hur lätt det kan vara att snabbt döma någon när man bara lyssnar till sina aktuella känslor och hur svårt det i vissa situationer eller vid motgångar att ta ett steg tillbaka, göra en rationell medveten bedömning av situationen och ta ett bra eller rättvist beslut. Detta var något klassen behövde undervisning i vid tillfället då det hade skett flera incidenter där snabba beslut framkallat tårar hos både lärare och elever. Min kollega hade förberett lektionen med lappar som delades ut till eleverna. Hälften av eleverna i klassen fick en lapp med ett påstående som ungefär hade innebörden: “Din bror/syster blir påkörd av en okänd berusad person av misstag och dör av skadorna. Andra hälften av klassen fick svara på påståendet: Nyfiken på historien? en guldgruva.

Världskulturmuseerna har en fullmatad sida anpassad för barn med både text, bild, pyssel och ljud.

Nyfiken på historien? en guldgruva

Det är Etnografiska, Östasiatiska, Medelhavet och Världskultur tillsammans. På webbplatsen kan barn pröva olika aktiviteter På tema Egypten finns bland annat: Begreppsmaskin. MattePortal - Matematikträning online. ”Mötet gör oss till människor” Annika Engström, forskare vid Linköpings Universitet: ”Lärandet sker i spänningsfältet, i mellanrummet mellan önskan om struktur och den oförutsägbara verkligheten.

”Mötet gör oss till människor”

" Forskaren Annika Engström har fått förfrågningar och önskemål kring att omformulera sin avhandling till en populärvetenskaplig bok som kan nå ut brett. "EN BARNDOM UTAN BÖCKER, DET VORE INGEN BARNDOM. DET V... Poesi och cirkelmodellen – en lysande kombination. Jag ser engagerade elever som sitter och småpratar vid borden Jag hör ett kreativt sorl i klassrummet och pennor som rispar mot papper Jag känner koncentrationen och arbetsron Det är så här det ska vara i en skola. Jag har alltid tyckt att det är lite klurigt att jobba med poesi med eleverna. Story Starters: Creative Writing Prompts for Kids.

”Lärare misstolkar betygsskalan – mäter allt” FAKTA MEDELTIDEN med instuderingsfrågor. Högtider och traditioner. Category:Blank maps of Europe - Wikimedia Commons. M t medeltiden - inneh llsf rteckning. Skogsbrand, återhämtning.

Valet

Geografi. Inspiration och kunskap för SO-intresserade. Marine Gravity from Satellite Altimetry. Data on slight variations of the pull of gravity over the oceans are recorded with satellite altimetry, and are then combined to map the seafloor globally. Get the Marine Gravity Map: Global Data Grids Google Earth Overlays. En-kort-vagledning. File_download. So år 4-6. File_download. Timelines.tv - History, documentary and video online. FlippadSO. Detta är en liten välkomstpresentation till vår SOblogg!

Här kan du surfa in när du vill och hur ofta du vill :) Längst upp på sidan hittar du de olika förmågorna som du säkert känner igen och som vi hela tiden kommer att återkomma till. Du hittar även de viktiga källkritiska begreppen längst upp under en egen flik. Begrepp som vi kommer att använda på lektionerna och som är en väldigt viktig del i vår SO-undervisning! Min undervisning kanske är lite annorlunda än den du är van vid. Jag tror på att för att lära så mycket som möjligt måste man kunna repetera, läsa, lyssna och se på samma sak flera gånger. Förutom bloggen kommer ni kunna dela tankar, reflektioner, ta del av citat och bilder på vår Facebooksida! Att blogga pedagogiskt ~ Kilskrift.