background preloader

Infact

Infact
Related:  cecilianilsson

Frankenstein och det manligt monstruösa | Merete Mazzarella I kväll är det 200 år sedan Mary Shelley fick idén till ”Frankenstein”. Frågan är om det inte är Frankenstein snarare än hans skapelse som är monstret i denna roman, som med fördel kan läsas som en feministisk kritik av en enögd manlig rationalitet och självupptagenhet. Den 18 juni 1816 föddes en stor modern myt. Fem purunga människor var på semester tillsammans vid ­Genèvesjön och eftersom det hade blivit oväder med åska och regn satt de inomhus, församlade framför brasan och läste spökhistorier för varandra. De ­utgjorde ett okonventionellt sällskap: värd på stället var poeten Lord Byron, av en av sina många älskarinnor omtalad som ”mad, bad and dangerous to know”, de andra var hans livläkare John William Polidori, poeten Percy Shelley, Shelleys blivande hustru Mary och Marys jämnåriga styvsyster Claire. Stäng KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen Anmäl dig här Frankensteins monster hade blivit till och Mary började skriva. Monster, förresten?

Popplet - Tankekartor Supersaftiga rabarbermuffins med mandel – 175 grader Hallonet är en knippe stenfrukter, bananen ett bär. Och rabarbern? En ört. Det är ingen ordning på allt och man fattar inte ett enda dugg, för att parafrasera Pippi Långstrump. Men alldeles oavsett botanisk hemvist är rabarber en av mina absoluta favoritråvaror att baka med. De här rabarbermuffinsarna är helt galet saftiga och är dessutom enkla att göra. Rabarbermuffins med mandel och citron · 100 g smör, ordentligt rumstempererat och skuret i tärningar · Skal från två små citroner · Sätt ugnen på 175 grader. · Riv mandelmassan fint på rivjärn. · Tillsätt äggen och vispa, fortfarande med elvisp, till en jämn smet. · Blanda mjölet med bakpulvret och vänd ner blandningen i smeten. · Smörj och mjöla en muffinsplåt. · Ansa rabarbern och skär varje stjälk i två delar på längden. · Grädda långt ner i ugnen i 18–22 minuter.

Hjälpmedel för elever som har olika typer av funktionsnedsättning Elever som har någon sorts funktionsnedsättning kan använda appen Legimus för att ladda ner talböcker (skönlitteratur och fakta) på sina Iphone och Ipads. Bibliotekarier kan registrera elever om de får föräldrarnas godkännande. Välj det språk du vill läsa och lyssna på. SpeakIt! Användning: - Välj först texten som du vill läsa. - Klicka sedan på ikonen för att börja lyssna. - Du kan välja att pausa när som helst genom att trycka på paus knappen. Med apparna Dragon Dictation och iVoice kan du omvandla tal till digital text. "Bokstavsljudning och högkvalitativ talsyntes för Google Docs och andra webbsidor. Priset för en en-användarlicens: ca 120 kr/år, för en skollicens: ca 2400 kr/år. Talsyntes i Office 2010 Ladda hem "Microsoft Speech Platform" och "Langpacks" för det språk du vill ha. Voiceover verktyget (på Ipad,Iphone)Tala markering verktyget (på Ipad,Iphone) Appen Skolstil (49kr) Med hjälp av appen Skolstil för iPad ljudas bokstäverna högt som du trycker på. Översättning

Sökmotorer är inte neutrala - Barn, unga och medier Kopplingar till läroplanen Lgr11 Samhällskunskapsämnets syfte ● analysera och kritiskt granska lokala, nationella och globala samhällsfrågor ur olika perspektiv,● uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv,● söka information om samhället från medier, Internet och andra källor och värdera deras relevans och trovärdighet, Centralt innehåll i samhällskunskap åk 4-6 Information och kommunikation● Informationsspridning, reklam och opinionsbild­ning i olika medier.● Hur man urskiljer budskap, avsändare och syfte i olika medier med ett källkritiskt förhållningssätt. Centralt innehåll i samhällskunskap åk 7-9 Information och kommunikation● Mediernas roll som informationsspridare, opinionsbildare, underhållare och granskare av samhällets maktstrukturer.● Möjligheter och risker förknippade med Internet och kommunikation via elektroniska medier. Gy11 Samhällskunskap Ämnets syfte

Digitala prov Videokurs - Utrustning för porträttfoto | Moderskeppet Guld David Brohede Bli trygg i din utrustning Hur känns din kamera i handen? Får du till det där härliga suddet i bakgrunden på dina porträttbilder? Varför är just en reflexskärm den mest magiska grej du kan ha nedstoppad i din kameraväska. Vår fotolärare David Brohede förstår hur snårigt det ibland kan vara med teknik och val av utrustning. Vad ska du egentligen titta efter när du köper kamera och objektiv? Besök de som David intervjuar i slutet av kursen: Josefin Casteryd, Carl-Robert Jonzon, Victoria Söderström Musik: ”Border Blaster (Instrumental Version)” och ”Already there (no vocals)” av Josh Woodward. Om läraren David Brohede lär ut med entusiasm, ett brinnande fotointresse och en gnutta finurlighet. Läs mer om David.

Digitaliseringen hänger på rektorn - Computer Sweden Pernilla Ericols, rektor på Globala gymnasiet i Stockholm, talar inte gärna om tekniken i sig. Hon poängterar att it-användningen ingår som en central del i deras idé om lärande. Foto: Kristina Sahlén – Det finns många rektorer som vet att it i skolan är väldigt viktigt, men de inser inte att det kräver ett eget agerande. – Med god tillgång till datorer och engagerade skolledare går den digitala utvecklingen väldigt fort. Sverker Brundin: "Den digitala skolan kan inte bygga på godtycke." Den här skillnaden i attityd är tydlig när CS ringer runt och talar med rektorer. Vissa talar mycket genomtänkt om hur tekniken öppnar för bättre samarbete, hur de använder innovativa grepp som bloggar i språkundervisningen för att få kontakt med elever i andra länder. Andra berättar mer svepande om att it är ett bra verktyg för att söka material och skriva rapporter. – Nyckelpersonen är rektorn. – Anser inte rektorn att det här är viktigt uppstår de stora skillnaderna.

Ett kritiskt perspektiv på skolans digitalisering – Omvärldsbloggen I september förra året konstaterade OECD i rapporten Students, Computers and Learning att det är långt ifrån självklart att en större tillgång till datorer och en ökad användning av it och digitala medier i undervisningen verkligen förbättrar elevernas kunskaper och förmågor. Det räcker inte att ge tillgång till tekniken, utan det krävs att beslutsfattarna tar fram hållbara strategier som hjälper lärarna att utveckla och förändra sin undervisning. Dessutom är det nödvändigt att förändringsarbetet är förankrat i resten av samhället och att det finns en allmän förståelse för varför skolan behöver digitaliseras. Annars kommer det inte att ske någon genomgripande förändring, konstaterade man. Det behövs visioner, kunskaper och hårt arbete för att digitaliseringen av skolans undervisning ska bli framgångsrik och värdefull för samhället. It är, i likhet med all annan teknik, inte något värdeneutralt område. Vad behöver göras för att skolans digitalisering verkligen ska leda till förändring.

Related: