background preloader

Operight

Operight

http://www.operight.fi/

Related:  Upphovsrätt, källkritikTekijänoikeudet

Tekijänoikeuslaki lyhyesti Johdanto Luemme lehtiä ja kirjoja, katselemme televisiota ja videoita, käymme elokuvissa, teatterissa ja näyttelyissä, kuuntelemme musiikkia, käytämme tietokonetta ja Cd-rom-levyille tallennettuja tuotteita. Tietoverkkojen välityksellä pääsemme maanosasta toiseen tutkimaan erilaisia luovan työn tuotteita. Jokapäiväisiä asioita ja tapahtumia. Aina emme ehkä tule ajatelleeksi, että näiden aineistojen tekijöillä on oikeuksia - tekijänoikeuksia. Ihmisten luova työ mahdollistaa sen, että voimme nauttia näistä tuotteista: teoksista ja tapahtumista. Digilupa opetuskäyttöön Digitaalisten aineistojen käyttö opetuksessa on kasvanut viime vuosina voimakkaasti. Teoksista saa kopioida muutaman kappaleen yksityiseen perhepiirissä tapahtuvaan käyttöön. Kun tehdään digitaalisia kopioita tekijänoikeuden suojaamasta aineistosta opetus- tai tutkimuskäyttöön, tarvitaan kopiointiin ja käyttöön oikeudenomistajan lupa. Kopioston Digiluvalla opettajat ja oppilaitoksen muu henkilökunta sekä opiskelijat voivat skannata osia painetuista julkaisuista ja kopioida tekstiä ja kuvia avoimilta verkkosivustoilta. Lupa koskee sekä kotimaisia että ulkomaisia aineistoja.

Usein kysyttyä Aiomme esittää vuokrattuja ja omistamiamme elokuvia oppilaskunnan elokuvailloissa. Tarvitsemmeko jonkin luvan? Kyllä, koska esitys on julkinen. Tekijänoikeus - Suomen tietokirjailijat ry Tekijänoikeudet jaetaan taloudellisiin ja moraalisiin oikeuksiin. Taloudellisia oikeuksia ovat oikeus teoskappaleiden valmistamiseen ja oikeus teoksen saattamiseen yleisön saataville. Tekijällä on yksinoikeus määrätä näistä oikeuksista, ellei hän ole nimenomaisesti luovuttanut oikeuksia esimerkiksi kustannussopimuksessa. Moraalisia oikeuksia ovat isyysoikeus ja respektioikeus. Näistä tekijä ei voi sitovasti luopua millään tavoin. Isyysoikeus tarkoittaa tekijän oikeutta tulla hyvän tavan mukaisesti mainituksi silloin kun teosta käytetään.

Kopiokissa Kopiokissa kertoo tekijänoikeuksista nopeasti, viihdyttävästi ja oivalluttavasti, yhden sivun mittaisissa sarjakuvissa. Sarjakuvat soveltuvat sekä opettajille että heidän oppilailleen ja niitä saa käyttää vapaasti opetuksessa. Sarjakuvat julkaistiin vuoden 2013 aikana. Sarjakuvan osat julkaistiin samanaikaisesti Opettaja-lehdessä ja netissä. Kukin osa valottaa yhtä opetuksessa relevanttia tekijänoikeussääntöä. Taideyliopistojen tekijänoikeuspalvelu - Art University Copyright Advice - Aalto University Wiki Valokuva: Anna Keune Valokuva: Tärähtäneet Ämmät . . . Luovien alojen tekijänoikeutta koskeviin kysymyksiin löytyy selkeä ja helppolukuinen vastaus Taideyliopistojen tekijänoikeuspalvelun verkkkomateriaalista. Verkkomateriaalissa on artikkeleja ja luentomateriaaleja tekijänoikeudesta aihealueilla: Taideyliopistojen tekijänoikeuspalvelun verkkomateriaali on tehty Opetusministeriön tuella.

Tarvitaanko vanhempien lupa oppilaan verkko-opiskeluun? Viikon pulma: Jos oppilaan tulisi tuottaa sisältöä verkkoon, tarvitaanko joka lauseeseen lupa vanhemmilta? Täytyykö oppilaiden verkkopuuhailuun saada vanhemmilta lupa? Kyllä. Kuva: Gunnar Wrobel, CC BY-SA Tekijänoikeus Tekijänoikeus perustuu lakiin ja kansainvälisiin sopimuksiin. Suomessa tekijänoikeus on voimassa tekijän elinajan ja vielä 70 vuotta tekijän kuolinvuoden jälkeen. Tekijänoikeuden loukkaaminen on Suomen lain mukaan rangaistava teko. Teoksia voivat olla esimerkiksi sävellys, kirja, lehti, taulu, piirros tai vaikkapa tanssiesitys. Teos on luomistyön omaperäinen ja itsenäinen tulos, mutta laatuvaatimuksia ei ole.

Musiikin lataaminen netistä omaan käyttöön Viikon pulma: Onko musiikin lataaminen YouTubesta omalle koneelle ja tallentaminen cd-levylle laillista? Moni koulutettavani olisi tästä kiinnostunut, mutta saako näin tehdä? YouTuben musiikkisivulla on linkkejä lailliseen musiikkiaineistoon, konserttitaltiointeihin ja musiikkivideoihin. Jos verkossa olevan aineiston kopiointia ja levitystä ei ole erikseen sallittu vaikkapa avoimella lisenssillä, saa verkosta kopioida aineistoa lähinnä omaan yksityiskäyttöönsä ja tällöinkin vain laillisesta lähteestä. Luultavasti valtaosa YouTubessa olevasta musiikista on sinne laittomasti lähetettyä, joten sen kopiointi itselle ei ole sallittua.

Tekijänoikeus Tekijänoikeus tarkoittaa tekijän lähtökohtaista yksinoikeutta päättää teoksensa käytöstä. Tällöin muilla ei ole oikeutta käyttää teosta ilman tekijän lupaa. Tekijänoikeus suojaa vain teoksen persoonallista ilmaisumuotoa. Se ei suojaa ideaa, teoksen tietosisältöä tai teokseen sisältyvää teoriaa – nämä ovat vapaasti muiden käytettävissä.

Related:  Tekijänoikeudet opetuksessarayapaTekijänoikeudetTekijänoikeudet opetuksessa