background preloader

Page

Page
Tipsbanken är en ny portal för pedagogisk personal i skolan som samlar tips, råd och idéer för att förenkla och förbättra samarbetet i vardagen mellan pedagogen och elever med och i olika typer av svårigheter. Tips och idéer kommer från pedagoger som delat med sig under våra VIS-kurser (Verksamt i skolan). Du kan läsa alla tips genom att välja det område som du är intresserad av i menyn till höger. Kommer du på nya saker som du vill tipsa om finns möjlighet att göra detta. Vi förbehåller oss rätten att själva avgöra vilka tips som ska införas och när. Denna sida är under ständig utveckling och vi hoppas att det finns sådant som kan hjälpa elever att få en bättre skolvardag och att gå rakryggade genom hela skolan. Tipsen kommer från konkreta situationer där pedagoger använt dem.

http://www.provivus.se/tipsbanken/page.php?pid=1

Related:  susannestipsskolaSpecialpedagogikResursbankenADHD

Skyddade personuppgifter i skolan Du är här:Hem → Lagar & regler → Personuppgiftslagen → Skolor → Skyddade personuppgifter i skolan Checklista för skolor Alltfler personer, både vuxna och barn, lever idag under sådana omständigheter att deras personuppgifter behöver skyddas.

Hur du som lärare kan förklara kunskapskraven för eleverna För att bedömningen ska bli en del av undervisningen behöver läraren konkretisera kunskapskraven. Det ökar möjligheten för eleven att förstå vad som förväntas av honom eller henne. Konkreta bedömningsaspekter underlättar också planering av undervisning och återkopplingen till eleven. Barn med adhd behöver rörelse för att lära Barn med adhd kan ha svårt för att sitta stilla i skolbänken, medan de hemma framför ett spännande videospel eller en film kan sitta blickstilla. Många kanske tror att de vitt skilda beteendena beror på att barnen saknar i motivation i skolan. Men forskning visar att det inte behöver vara så. – Barn med adhd behöver röra sig när de använder exekutiva förmågor. Rörelse hjälper dem att vara alerta, säger psykologiprofessor Mark Rapport vid University of Central Florida. Tittade på Star Wars och matematik-film

StoryJumper och Storybird - två webverktyg för att skapa och dela berättelser Med både StoryJumper och Storybird kan du enkelt skapa blädderbara böcker, som kan läsas på respektive sida och delas på sociala medier eller bäddas in på en hemsida. StoryJumper och Storybird påminner en hel del om varandra. I båda programmen kan man, om man registrera sig som lärare, skapa en klass, där alla elever har sin egen inlogging. I Storybird väljer du ett bildtema (bland många, många) för din bok, plockar bilder därifrån, drar in dem i boken och skriver text till.

Ny sajt – så kan du stötta eleverna Tillsammans med kollegan psykologen David Edfelt har Gunilla Carlsson Kendall skapat en webbplats – Tipsbanken – med tips, råd och information för pedagoger om hur man kan jobba med elever som har svårt med bland annat koncentrationen, sociala relationer och tidsuppfattning. – Vi har hållit utbildningar för pedagoger under många år. Vi har föreläst om vilka svårigheter barn kan ha men också lyssnat till vilka behov lärarna har.

KTH hjälper Wikipedia börja prata - KTH Nästan fyra miljoner kronor har KTH-forskare nu fått för att lära Wikipedia att prata. Det är genom ett samarbete mellan bland andra universitetet, Post- och telestyrelsen (PTS) och Wikimedia Sverige som Wikipedia ska göras mer tillgängligt för personer med bland annat nedsatt syn. Projektet har fått namnet Wikispeech. Veckans förmåga Värdegrundande förmåga – Att kunna arbeta tillsammans med andra Värdegrundande förmåga – Att göra sitt bästa vid varje tillfälle Kommunikativ förmåga – Samtala, resonera och diskutera. Procedurförmågan – Veta skillnaden mellan fakta och åsikt. Tips! Så bemöter du vredesutbrott hos barn Låg-affektivt förhållningssätt handlar om att skapa en miljö som präglas av lugn, trygghet och positiva förväntningar. Affekter och känslor smittar, ofta reagerar vi med samma affekt som de vi möter. I problemsituationer är stressnivån av stor betydelse, vi människor använder oss av en rad strategier (vissa mer funktionella än andra) för att hantera stressfyllda situationer och behålla självkontrollen. Med ett låg-affektivt förhållningssätt vill vi utifrån kunskap om hur affekter och stress smittar för att kunna förstå och förebygga problemskapande beteende. Metoderna handlar om tänkande och praktiska förhållningssätt som kroppsspråk, fysisk avstånd och konfliktutvärdering. Pedagogisk psykologi ingår i ett nationellt nätverk av psykologer som arbetar med lågaffektiva metoder.

Avancerad lektion i källkritik? Vi fick en förfrågan från Radio Gotland om de kunde komma ut och göra ett reportage om hur vi arbetar med källkritik i skolan. Detta efter att Radio Gotland fått nys om just detta i Twitterflödet då eleverna och UR-pedagogerna hade en diskussion med varandra och visst fick Radio Gotland komma på besök. Under inspelning av reportaget granskade vi en artikel om norrsken som Radio Gotland publicerade igår. ADHD - Informationsmaterial Janssen har genom åren tagit fram uppskattat utbildnings- och informationsmaterial. Här finner du en lista över det material vi har tillgängligt för dig som patient/anhörig.​ JC-100063 Till Dig som har ett syskon med ADHDEn liten broschyr med svar på frågor och funderingar från syskon (eller kompisar och andra) till barn med ADHD.

Related:  gabrielherrmannsusannefarthBra IKT länkar