background preloader

Bildordlista

Bildordlista
Related:  Svenska

Skrivprocessen arbetsgång 2 EN LÄSANDE KLASS Om nyanlända elever i tidningen Chef & Ledarskap Antalet nyanlända elever ökar och på många håll råder stor osäkerhet. Bakom varje siffra i statistiken finns ett barn med kunskaper, erfarenheter och drömmar. Men hur ska skolan kunna ge dem bästa möjliga start i det nya landet? Förskolechefer och rektorer kan göra stor skillnad: Genom att involvera alla lärare, samverka och etablera ett klimat där barnens brister inte står i fokus – utan deras tillgångar. Dessa frågor tas upp i ett flertal artiklar i tidningen Chef & Ledarskap. Chef & Ledarskap nr 2, 2015, har Nystart i Sverige som tema och tar upp frågan kring nyanlända elevers lärande och utbildning ur olika aspekter. Så kan kunskaperna kartläggas Rektorer och lärare måste bli bättre på att snabbt se och förstå vad nyanlända elever kan för att anpassa undervisningen efter varje individ. Språkverkstaden ger snabbfil in i skolan Språkverkstad för nyanlända. Skärpt lag ställer nya krav på rektorn I dag finns inga särskilda bestämmelser för hur skolor ska ta emot och undervisa nyanlända.

Skrivprocessen arbetsgång 1 Sagotorget-Startsidan Om du inte tidigare har berättat sagor eller andra berättelser för barn är första steget att börja bygga upp din repertoar. Då gäller det att dels välja sagor som passar för dem du skall berätta för och dels att du skall lära in de sagorna. Välja saga - ur barnens perspektiv När du väljer saga måste du fundera på vem det är du skall berätta den för. Hur gamla är barnen du skall berätta för? Välja saga - ur ditt perspektiv Du kan inte välja saga enbart efter vad som passar barnen. Välj gärna en saga som du känner igen sedan tidigare.

Nytt inspirationsmaterial - Skolgång för nyanlända elever Det här inspirationsmaterialet bygger på intervjuer med personer i kommuner, såväl på förvaltningsnivå som på skolnivå. Här finns exempel på hur några kommuner har valt att organisera mottagandet av nyanlända elever och hur de arbetar för att ge dem så goda förutsättningar som möjligt för lärande och skolgång. Det handlar om att möta barn och ungdomar oavsett ålder, skolbakgrund och social situation. Intervjupersonerna ger sin egen bild av vad de tänker är viktiga förutsättningar för ett bra mottagande och nyanlända elevers lärande. Det handlar om bland annat studiehandledning, undervisning i svenska som andraspråk och lärarnas kompetens att undervisa språk- och kunskapsutvecklande. En del kommuner som inte lyckas rekrytera modersmålslärare och studiehandledare i alla språk väljer istället att köpa fjärrundervisning. Flera intervjupersoner framhåller studie- och yrkesvägledningens betydelse för nyanlända elever. Och som Mats Jensen, rektor på Nybyggeskolan i Västerås säger:

Argumenterande genre. Svampavslut. Nu har vi för första gången jobbat med den argumenterande genren i vår klass. Vi gjorde det som ett avslut på temat om svamparna som vi nu har samlat mycket kunskap om. Vi tittade på en modelltext om rådjur som finns som exempel i boken Låt språket bära av Johansson & Sandell Ring. Vi pratade om vad argumenterande texter kan vara för något. Vi pratade om att rubriken gärna ska vara en fråga. Eleverna fick jobba två och två och hjälpas åt att skriva texten mha mallen här ovan. Tycker att det här blev en ok första gång med genren men jag fick hjälpa till en del med argument för svamparna. Fortsättning följer… Det blev en ny genre-plansch på väggen bland de andra genrerna som vi jobbar med.

Hur börjar man? En fråga som dyker upp om och om igen på vår facebooksida "En läsande klass" är hur börjar man när man vill introducera "Läsfixarna" i sin elevgrupp. Min första kontakt med läsförståelsestrategier fick jag genom Barbro Westlunds bok "Att undervisa i läsförståelse". Jag upplevde att denna bok gav mig verktyg samt att den var bra att ha som teoretisk forskningsbakgrund. Mitt tips är därför att läsa denna bok eller delar av den som första steg. Jag kan ju bara skriva om hur vi gjort i vår undervisning och hur vi har lagt upp arbetet i ELK. Så här gör vi; Vi har några introduktionslektioner där vi försöker få med eleverna i tanken: Läsa är att tänka. När det sedan är dags att arbeta mer grundligt med en strategi i taget har vi valt att starta med Spågumman. Vi har valt att introducera "Spågumman" med hjälp av en fantasybok och även på en faktatext. Läsfixare nummer 3 är Konstnären som vi arbetar intensivt med under en vecka. Nu är det inte långt kvar! Marie och Elisabeth

Related: