background preloader

Utbildningsmaterial med ett normkritiskt perspektiv på sexualitet och identitet - för lärare och vuxna som jobbar med unga.

Utbildningsmaterial med ett normkritiskt perspektiv på sexualitet och identitet - för lärare och vuxna som jobbar med unga.

http://patalom6.se/

Related:  HKKSOSex och samlevnadkroppen

HK-bloggen på Vallaskolan - Bedömning i Hem- och konsumentkunskap Jag var med på Skolverkets fortbildning i Örebro den 28 november. Konferensen handlade om bedömning i konsumentkunskap. Det var en halvdagskonferens som inleddes med en god lunch med diverse smått och gott. Sverige > Migrationsinfo.se, fakta om invandring Sverige År 2014 var 1,6 miljoner personer av Sveriges befolkning födda utomlands, vilket motsvarade drygt 16 %. De vanligaste medborgarskapsländerna, för personer som invandrade samma år, var Syrien följt av återinvandrande svenska medborgare.

Preventivmedel förr Vad sägs om att prova en »tampong» av krokodilbajs och honung, eller att dricka te på bävertestiklar för att slippa bli med barn? Det är bara två av många metoder som människor använt genom tiderna för att undvika oönskade graviditeter. Text: Malin Åberg Aas I första Mosebok i Bibeln berättas om Onan som avbröt samlaget och spillde sin säd på jorden för att kvinnan som han lägrade inte skulle bli med barn. Att han sedan blev straffad av Gud för sitt tilltag har inte hindrat att denna metod, som heter coitus interruptus på latin, är vanlig än i dag. Material Att arbeta med Barnkonventionen - helt enkelt Vad betyder Barnkonventionen för våra unga? Med detta material går vi igenom alla 41 sakartiklarna i Barnkonventionen. Med olika rörliga och kreativa övningar skapas diskussioner och ställningstagande som levandegör innehållet och sätter in Barnkonventionen i ungas egen vardag. Ansvaret att informera unga om deras rättigheter ligger på oss vuxna.

Mycket bild- och filmstöd i hem- och konsumentkunskap - Maria Hagblad Det känns högtidligt att skriva mitt första blogginlägg som ”ämnesspanare” för LR. Jag är ingen ovan bloggare eftersom jag har sedan 2009 drivit min ämnesblogg ”HK-bloggen på Vallaskolan”. www.hemkunskapen.bloggplatsen.se. Där publicerar jag mitt material som lektionsplaneringar, bilder och egengjorda filmer. Bloggen ska inspirera och tydliggöra det vi ska göra under lektionerna i hem- och konsumentkunskap. Här finns också en mängd användbara länkar. På vår lärplattform SchoolSoft lägger jag upp lektionsplaneringar med länkar till HK-bloggen på Vallaskolan.

Hbt-historia - RFSL 590 f Kr Poeten och lärarinnan Sapfo (Sappho), som levde på ön Lesbos, dör. Hon skrev om kärlek mellan kvinnor. Därav uttrycket lesbisk kärlek. 1398 Termen "hermafrodit" finns i text för första gången. Avser både manliga och kvinnliga (kroppsliga) karakteristika som dubbla könsorgan etc. Kroppen och första hjälpen Har du koll på var organen sitter i kroppen. Virtuell test på nätet. Välj mellan skelett, organ, muskler och nervsystem. Rotera organen och placera ut dem rätt i kroppen. KUL! Klicka på bilden för att börja! Normkritisk pedagogik och ett normutmanande arbetssätt Här presenterar vi vad ett normutmanande arbetssätt innebär, varför vi rekommenderar det och hur du kan komma igång. Ladda ner hela texten som pdf här. Normer Normer är oskrivna regler om vad som förväntas, vad som anses normalt och vad som ger status och makt. Vissa normer underlättar för oss människor att fungera tillsammans, till exempel att det förväntas att vi hälsar på varandra eller hjälper en människa som har skadat sig.

Läromedel ger ny kunskap om Afrika Läromedlet ”Det Nya Afrika” bygger på en bok med samma namn som journalisten Erika Bjerström skrev 2013. Det riktar sig till gymnasieelever och syftet är först och främst att skapa en ny kunskap och bild av Afrika. – Tyvärr är det många av oss som har en ganska förlegad och gammal syn på Afrika som bygger på fördomar om att Afrika är fattigt och ekonomin dålig.

Related: