background preloader

Sveriges historia

Sveriges historia
Related:  SO

Hem - Historiska Spelet om Vita huset – primärvalen - USA-valet Primärvalen i USA. 15 kandidater står på startlinjen. Om ett halvår har alla fallit bort utom två: en demokrat och en republikan. Nu börjar matchen på allvar om vem som blir USA:s nästa president. Men hur funkar det egentligen – och vilka tar hem matchen? Här kan du följa spelets alla ronder på Vägen till Vita huset. Text: JOHAN FURUSJÖFölj på Twitter Mejla skribenten 1. Primärvalen avgörs på ett tjugotal valdagar under vintern och våren. Här kan du följa alla steg i kampen* – inför och under primärvalen: INTERAKTIV GRAFIK: 23 dagar som avgör valet Om du kommer tillbaka under valens gång kommer du här att kunna se vem som tar hem vilka ronder – och läsa mer om alla bataljer. *) Spelplanen omfattar bara valdatum för val i delstater, inte små territorier. 2. ”Spelarna” – de är med i racet När primärvalen börjar är 15 kandidater på allvar med i kampen: tre för Demokraterna och tolv för Republikanerna. Klicka på kandidaterna för att läsa om dem. 3. Genomsnitt av mätningar i januari. 4. 1. 2. 3.

Minoiska kulturen Historia Hur gick bronsålderscivilisationen på det minoiska Kreta under? Stämmer det att en jordbävning krossade kulturen och att myten om Atlantis uppstod som en följd av katastrofen? Den äldsta europeiska högkulturen, som brukar kallas ”minoisk” efter sagokungen Minos, växte fram på Kreta och blomstrade på 2000- och 1000-talen f.Kr. Den första stora krisen i den minoiska historien ägde rum omkring 1700 f.Kr. Nästa stora kris inträffade omkring 1450 f.Kr., och nu rörde det sig med stor sannolikhet om ett mycket stort vulkanutbrott. Därefter blir det verkligt spännande. De undersökningar som har gjorts av hus och palats, samt mätningar av asklager från forntida vulkanutbrott, ger vid handen att naturkatastroferna visserligen var kortsiktigt förödande men att de aldrig hotade att ödelägga den minoiska kulturen.

Historiepratarna | En podcast om människans historia. Berättad av och för elever! untitled Tio topplistor du inte vill vara utan | Gränslöst digitalt lärande Att listor är populära på internet rådet det ingen tvekan om. Av någon anledning tilltalas vi av att få information färdigförpackad och gärna rangordnad. Jag har tidigare erkänt att jag gillar katter på internet, nu får jag lov att erkänna att jag gärna tittar på olika listor också. I detta inlägg får ni därför en liten hyllning till alla listor som florerar på internet och här har jag samlat tio listor som en geografilärare och SO-lärare verkligen kan ha nytta och glädje av. 1. Vad vore en geografilärare utan sina kartor? 2. Det finns massor av inspirerande och lärorika TED-talks. 3. Att upptäcka världen genom litteraturen är fantastiskt! 4. Twitter är en guldgruva när det kommer till fortbildning. 5. När vi jobbar med handel så har vi låtit eleverna undersöka olika varor utifrån produktion, transport och konsumtion. 6. I en blogg kan du få inspiration och även mer utförliga beskrivningar av ny forskning. 7. 8. 9. Helt enkelt en perfekt film att se när man jobbar med sårbara platser.

Antoninska muren | Historiebloggen Historia Dagens blogg avslutar den lilla serien om försvarsanläggningar, som jag fått frågor om under de senaste dagarna. Det är allmänt känt att romarna byggde en mur tvärs över nuvarande norra England, Hadrianus mur, av vilken det fortfarande återstår imponerande ruiner. Men visst fanns det en annan romersk mur betydligt längre norrut, i nuvarande södra Skottland? Finns det lämningar kvar efter den också? Ja, det finns det. Den så kallade Antoninska muren (uppkallad efter Antoninus Pius, den kejsare som beordrade uppförandet på 140-talet f.Kr.) löpte 63 kilometer mellan Firth of Forth och Firth of Clyde i skotska lågländerna. Antoninska muren fick en kort historia. Huvuddelen av muren har förstörts, men här och där finns det kvar lämningar som ännu kan beskådas – främst i form av diken och jordvallar.

Tidsskala För Fanerozoikum finns också en betydligt mer detaljerad indelning i eror, perioder, epoker och åldrar (eng. "ages"). Fanerozoikum indelas således i de tre erorna Paleozoikum, Mesozoikum och Kenozoikum, vilka i sin tur indelats i perioderna Kambrium, Ordovicium, Silur, Devon, Karbon, Perm, Trias, Jura, Krita, Tertär och Kvartär. Den tidsskala som utvecklades i England var ursprungligen en relativ tidsskala, men med tiden har man satt absoluta åldrar på gränserna mellan de olika geologiska perioderna genom radiometrisk datering av nyckelbergarter. Även för Proterozoikum och Arkeikum har den internationella stratigrafiska kommissionen utarbetat en mer detaljerad indelning i eror, och för Proterozoikum också i perioder, men denna har ännu inte kommit i så allmänt bruk och redovisas inte i tabellen. Läs mer:International Stratigraphic Chart (IUGS)

Lilla Aktuellt skola (Du har väl inte missat vår sändningstid? Kl 10 i svtplay - och kl 14.30 i Barnkanalen) Kriminella gäng I Sverige, precis som i alla världens länder, finns kriminella gäng. Den senaste tiden har det pratats mycket om de brott som kriminella gäng gör, bland annat att de skjuter varandra. Många politiker har sagt att mer måste göras för att stoppa våldet, och Stefan Löfvén har lovat att polisen ska få mer resurser. Är det tryggt där ni bor? Fabriken i Bjuv I samhället Bjuv i Skåne ska en fabrik stängas. Vad tycker ni om det här? Talang Vi har i Lilla Aktuellt snackat en del om talang i veckan, utifrån de här frågorna: Vad är du bra på? Vad är en talang? Frågor till Lilla Aktuellt Skola 10 mars 2017 Många ringer om psykisk ohälsa Till organisationen Bris, barnens rätt i samhället, kan man ringa, mejla och chatta om man tycker något är jobbigt eller om man går och tänker och grubblar. - Vet du vad som menas med psykisk ohälsa? - Har du koll på Bris? - Vilka pratar du med om något känns jobbigt?

40 maps that explain the world By Max Fisher By Max Fisher August 12, 2013 Maps can be a remarkably powerful tool for understanding the world and how it works, but they show only what you ask them to. So when we saw a post sweeping the Web titled "40 maps they didn't teach you in school," one of which happens to be a WorldViews original, I thought we might be able to contribute our own collection. Some of these are pretty nerdy, but I think they're no less fascinating and easily understandable. [Additional read: How Ukraine became Ukraine and 40 more maps that explain the world] Click to enlarge. Historia spel Historia skapar en sammanhängande framställning av förgångna händelser som har betydelse för människan. Ämnet historia är stort så börja spela dessa historiespel snarast. Här har vi samlat alla spel inom ämnet Historia. Spelen passar förskolan, grundskolan och ändå upp till gymnasiet. Stormaktstiden Årskurs 4 - Årskurs 6 Spelet riktar sig mot åk 4-6 och handlar om Stormaktstiden Historia - Vikingatiden Årskurs 4 - Årskurs 9 Spelet tränar: Vikingatiden Vad kan du om Vikingatiden? Vikingatiden Årskurs 4 - Årskurs 4 Spelet tränar: Tro och levnadsvillkor under vikingatiden Spelet riktar sig mot åk 4-6 och handlar om vikingatiden. Stenkoll på stenåldern Årskurs 1 - Årskurs 3 Spelet tränar: Historia stenåldern begrepp tidslinje Prova dina kunskaper om stenåldern. Medeltiden 1 Spelet tränar: Medeltid historia historiska personer historiska händelser Här kan du testa dina medeltidskunskaper lite! Frihetstiden Årskurs 5 - Årskurs 6 Här kan du träna dig på några av de grundläggande sakerna kring Frihetstiden.

Related: