background preloader

Sveriges historia

Sveriges historia

Hem - Historiska Minoiska kulturen Historia Hur gick bronsålderscivilisationen på det minoiska Kreta under? Stämmer det att en jordbävning krossade kulturen och att myten om Atlantis uppstod som en följd av katastrofen? Den äldsta europeiska högkulturen, som brukar kallas ”minoisk” efter sagokungen Minos, växte fram på Kreta och blomstrade på 2000- och 1000-talen f.Kr. Den första stora krisen i den minoiska historien ägde rum omkring 1700 f.Kr. Nästa stora kris inträffade omkring 1450 f.Kr., och nu rörde det sig med stor sannolikhet om ett mycket stort vulkanutbrott. Därefter blir det verkligt spännande. De undersökningar som har gjorts av hus och palats, samt mätningar av asklager från forntida vulkanutbrott, ger vid handen att naturkatastroferna visserligen var kortsiktigt förödande men att de aldrig hotade att ödelägga den minoiska kulturen.

untitled Antoninska muren | Historiebloggen Historia Dagens blogg avslutar den lilla serien om försvarsanläggningar, som jag fått frågor om under de senaste dagarna. Det är allmänt känt att romarna byggde en mur tvärs över nuvarande norra England, Hadrianus mur, av vilken det fortfarande återstår imponerande ruiner. Men visst fanns det en annan romersk mur betydligt längre norrut, i nuvarande södra Skottland? Finns det lämningar kvar efter den också? Ja, det finns det. Den så kallade Antoninska muren (uppkallad efter Antoninus Pius, den kejsare som beordrade uppförandet på 140-talet f.Kr.) löpte 63 kilometer mellan Firth of Forth och Firth of Clyde i skotska lågländerna. Antoninska muren fick en kort historia. Huvuddelen av muren har förstörts, men här och där finns det kvar lämningar som ännu kan beskådas – främst i form av diken och jordvallar.

Lilla Aktuellt skola (Du har väl inte missat vår sändningstid? Kl 10 i svtplay - och kl 14.30 i Barnkanalen) Kriminella gäng I Sverige, precis som i alla världens länder, finns kriminella gäng. Den senaste tiden har det pratats mycket om de brott som kriminella gäng gör, bland annat att de skjuter varandra. Många politiker har sagt att mer måste göras för att stoppa våldet, och Stefan Löfvén har lovat att polisen ska få mer resurser. Är det tryggt där ni bor? Fabriken i Bjuv I samhället Bjuv i Skåne ska en fabrik stängas. Vad tycker ni om det här? Talang Vi har i Lilla Aktuellt snackat en del om talang i veckan, utifrån de här frågorna: Vad är du bra på? Vad är en talang? Frågor till Lilla Aktuellt Skola 10 mars 2017 Många ringer om psykisk ohälsa Till organisationen Bris, barnens rätt i samhället, kan man ringa, mejla och chatta om man tycker något är jobbigt eller om man går och tänker och grubblar. - Vet du vad som menas med psykisk ohälsa? - Har du koll på Bris? - Vilka pratar du med om något känns jobbigt?

Related: