background preloader

SLI.SE - Jakten på istiden

SLI.SE - Jakten på istiden
InterFilm, 1999, Från 10 år, 15 min. DVD1069 Vårt land har flera gånger varit täckt av stora inlandsisar, två - tre tusen meter tjocka. Den senaste smälte bort för bara 8.000 - 10.000 år sedan. Isen har präglat hela vårt landskap, med moräner, rullstensåsar, räfflade klipphällar, flyttblock och vattendrag. I filmen får vi se exempel på hur en inlandsis ser ut, hur den omskapar landskapet och spåren som den lämnar efter sig. Nordeuropas natur är präglad av istiderna och vi ser hur isens framfart och dess avsmältning format landskapet vi lever i. Swedish Film, 2011, Från 7 år, 76 min. version 3.5.4Sidan skapad på 0,2333 sekunder på www22

http://sli.se/apps/sli/prodinfo.php?db=23&article=DVD1269

Related:  ISTIDENIstidenso

Istidens giganter - Den sista av de stora Biologi Ovoso är en mastodont som fått sin första unge. Men hon lever i en hård tid... Mammutar, jättesengångare och andra av istidens giganter överlevde kylans järngrepp. Men när det blev varmare dog de ut. Var det klimatet de inte klarade?

När Sverige var täckt av is För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser. Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. Om du vill bruka en bild i eget syfte, så måste du själv ta reda på om bilden är fri att använda eller vilka villkor som gäller. Detta gör du genom att klicka på bildlänken som finns under de flesta bilderna. Om en bildlänk saknas är bilden i regel upphovsrättsskyddad och kan inte användas utanför SO-rummet.

Livets utveckling - Skolbok Från Skolbok En gång fanns ingenting, inget alls. Sedan kom en explosion. En Big bang och vårt universum skapades. Hur gick det till? Det är det ingen som vet. Istiden Introduktion: Vad kan du om istiden innan vi börjar arbetet i år 4? (Ice Age, Barnen Hedenhös, olika tidåldrar). Vad ska du lära dig? (Du ska kunna tala om hur man kan se spår av istiden i naturen och kunna några viktiga ord på istidsspåren). Film om att upptäcka och arbeta med historiska fynd: "Under våra fötter" (Vad är en arkeolog?

Kolla vad du kan Istiden - Bok (9789147081226) Faktatexter och arbetsuppgifter i samma bokFör dig som letar efter ett riktigt lätt material i SO/NO! Häftena har en lugn och tydlig layout, med faktatexter på vänstersidorna och uppgifter på högersidorna. Barnen skriver svaren direkt i boken. Geografens testamente - eller Den stora Sverigeresan: De stora städerna Holger och Mortensen besöker Sveriges tre största städer och deras mest berömda byggnader och platser: Turning torso, Öresundsbron och Möllevångstorget i Malmö; Läppstiftet, Älvsborgsbron och Järntorget i Göteborg; Slottet, Sergels torg, Slussen, Stadshuset och Kaknästornet i Stockholm. Del 8 av 8. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp

Urtidens däggdjur, Länkar Länkar Till Paleontologiskt museum i Umeå Naturhistoriska National Geographic (Engelsk sida) Natural History Museum (Engelsk sida) Afrikas otroliga mångfald – visste du att… Afrika sägs vara den kontinent på vår jord som har störst mångfald att erbjuda. Etniskt, kulturellt, geografiskt, religiöst, biologiskt, politiskt och genetiskt. Ja, på alla sätt. En nyligen genomförd studie som gjorts av forskare visar att Afrika har mer genetiskt skiftande invånare än resten av världen har tillsammans. Vi tog en sväng över denna enorma kontinent och här bjuder vi på ett 85 punkter långt smakprov av Afrikas otroliga mångfald.

Related: