background preloader

Gränslöst digitalt lärande

Gränslöst digitalt lärande
Jag och flera av mina kollegor tycker att många barn idag har svårare att koncentrera sig. Vi upplever att de har kortare uppmärksamhetsspann och att lektionerna behöver vara varierade och underhållande för att hålla kvar elevernas fokus. Har vi fler barn med koncentrationssvårigheter idag än för 20 år sedan? Både ja och nej skulle jag svara. Barn idag tränar inte på att ha tråkigt. De barn som är sårbara för koncentrationssvårigheter har det svårare idag, då både samhället kräver mer och barn får träna koncentrationen mindre. Istället för att klaga på dagens ungdom eller samhället av idag, har vi funderat på hur vi ska möta situationen. Hörselkåpor som främst används när det ska vara tyst arbete. Så tycker eleverna om lådan Hörselkåporna har vi haft längst och det är bara några få elever som använder dem. Vad gäller leran så är den väldigt populär just nu. Bollar är alltid lite svårt och lockar gärna till att kastas runt. Andra tips för att öka koncentrationen

http://pedagogblogg.stockholm.se/granslost-digitalt-larande/2017/03/24/lugn-och-ro-ladan/

Related:  hjälpmedel tipsskola blandatPedagogisktAlt hjälpmedelundervisning

Tretton ordningsfrågor Vad får jag göra om en elev stör min lektion? – Hjälper det inte att säga till eleven eller flytta honom eller henne till en annan plats i klassrummet, får du visa ut eleven för resten av lektionen. Du kan också bestämma att hen ska stanna kvar i skolan en timme efter undervisningens slut eller en annan dag komma till skolan en timme innan undervisningen börjar. Vad får jag som lärare göra om eleven vägrar lämna klassrummet? – Du får uppmana hen att lämna klassrummet, men aldrig utöva våld. Skapa lugn efter rasten - Mia Kempe Elever som har varit på rast kan vara lite stimmiga och ha problem med att ställa om till det lugn som krävs för att kunna koncentrera sig på lektionerna. Många har svårt att släppa rasten och fortsätter gärna prata och leka även när de kommer in i klassrummet. Detta har varit ett fenomen jag observerat i alla nya klasser jag har fått, i alla fall på lågstadiet. Jag brukar därför jobba mycket med att få eleverna medvetna om vad som förväntas av dem när de kommer in i klassrummet. Här är några knep jag har använt mig av.

Tidsenliga verktyg kan innebära ett A istället för ett F Albin är 15 år och går på en 7-9 skola i Umeå. Det som skiljer Albin från flertalet andra elever är att han har dyslexi och att skriva och läsa har alltid har varit svårt. När han för första gången skulle få betyg i årskurs 6 fick han underkänt i flera av kärnämnena. Idag räknar han med att få rätt bra betyg i dessa ämnen, kanske rent utav C eller B.

Skapa ett typsnitt med din egen handstil Ett grattiskort till min bästa kompis blir mer personligt med min egen handstil. Det finns så klart en mängd olika varianter av typsnitt ute på nätet. Anders har tidigare tipsat om sajter med gratis typsnitt att ladda hem och Sanna har förklarat hur du installerar dem på din dator. Men det är även enkelt att fixa ditt alldeles egna typsnitt som funkar i alla program.

Mina söner har Asperger och ADHD: TEMA kost: Sönernas förbättringar Nu är det TEMA kost för neurobloggarna. Jag tänkte att jag skulle sammanställa sönernas förbättringar sen vi la om kosten. Vill ni läsa ett sammanfattande inlägg med mina viktigaste kost-blogginlägg och viktigaste länkar, läser ni detta andra gamla inlägg. Sönerna är inte botade från varken autismen eller ADHDn, men mår idag så oerhört mycket bättre på en kost utan gluten och mjölk.

Spännande skolstart med den nya läroplanen! - KaunisGrani Hej och hå, nu bär det av. Också Grankullabarnen kommer att arbeta enligt den nya läroplanen skolåret 2016-2017. Då kan det vara bra för föräldrarna att känna till i stora drag vad tanken bakom skolarbetet är. Jaa kirjoitus: Barn och NPF UNDER BEARBETNING! Fler produkter kommer! Här hittar du produkter som är lämpliga för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Så kan du prata med barn om händelsen i centrala Stockholm Händelsen där flera personer har blivit påkörda i Stockholm kommer att väcka både oro och frågor hos både barn och vuxna. Vid en så här stor och allvarlig händelse kommer de flesta barn i skolålder snabbt nås av nyheten. Du som är förälder eller annan vuxen nära barnet har en viktig uppgift i att trygga, lugna och hjälpa ditt barn att hantera sina känslor och frågor. Alla barn är olika och hur ett barn reagerar på händelser som denna avgörs av flera olika saker, bland annat på om barnet varit på plats eller befunnit sig i närområdet eller om hen har anhöriga som var där. Barnets ålder och vad hen har varit med om tidigare spelar också roll.

5 bilder som visar verkligheten för folk med dyslexi Omkring 10 procent i hela världen har dyslexi. Bara i Sverige kämpar en miljon med dessa läs- och skrivsvårigheter. För oss som inte har dyslexi kan det vara svårt att förstå hur det faktiskt känns att ha. Därför har människor med dyslexi gjort olika rörliga bilder som förklarar hur deras verklighet ser ut. I Kvarnbackens skola i Borgå springer barnen maraton på skolgården De barn som under rasterna sprungit så många gånger runt skolgården att det blir en halvmaraton eller maraton får ett diplom. Kvarnbackens skola ordnar "kvaba-maraton" för att uppmuntra barnen att röra på sig mera. Kvabamaraton startade på måndagen och på tisdag förmiddag hade 8-åriga Oliver Leskinen redan sprungit 40 varv. Han tycker om att springa på rasterna. - Man får muskler i benen och man behöver inte jumppa hemma då, säger Oliver.

Related: