background preloader

"ESL English Listening and Reading Audiobooks"

"ESL English Listening and Reading Audiobooks"

http://esl-bits.net/ESL.English.Learning.Audiobooks/ESL.English.Learning.Audiobooks.html

Related:  ceciliademaeckerReadingmedinexreadingListening

10 sajter med gratis bilder du kan använda fritt Ibland kan det bli stopp i den kreativa processen. Du har inte tid att ta med dig kameran ut och fota en höstlig park som ska komplettera dagens inlägg. Eller så behöver du några enkla bilder att varva din PowerPoint-presentation med. Det är då royaltyfria bilder med Creative Commons-licens passar perfekt. Sanna har tidigare berättat om de olika CC-licenser som finns och vad som krävs för att få använda dessa bilder. Utöver de licenserna finns faktiskt en till: Creative Commons Public Domain (CC0). Litteraturblogga Läroboksförfattaren Filippa Mannerheim har i samarbete med Webbstjärnan tagit fram lärarhandledningen "Litteraturblogga med eleverna" som vänder sig till lärare på gymnasienivå som vill blogga om litteratur tillsammans med sina elever. Från hur du kommer igång med bloggen och skapar den rätta strukturen, via planering av litteraturprojektet, till elevuppgifter, bedömning och utvärdering. Det ingår dessutom förslag på romaner att blogga om, långsiktiga mål för projektet, underlag för betygskriterierna samt en intervju med Kristina Alexanderson som tidigare litteraturbloggat tillsammans med sina elever. Finns nu även som webbkurs! Har du några frågor eller funderingar kring materialet eller hur det kan användas i undervisningen?

Läslov och berättande DN idag 27/10 hade en riktigt läcker annonssida för Läslovet. Bra förslag, bra bilder och bra texter. För några dagar sedan skrev jag om den fantastiska Läslovs-bilagan som fanns instucken i Metro (21-23/10). Jag ser nu att den finns att ladda ner. Länken är: Läslovs-bilagan (du hittar den på sidorna 34-37).

2016 Din lekplats på nätet! - Utelekar Leka kan man göra över allt, men allra bäst är nog utomhusI betygsordning bäst först. 201 lekar hittades. Typ Beskrivning Aktiviteten passar bäst i ett skogsområde. ”Som en roman. Om lusten att läsa” av Daniel Pennac Fransmannen Daniel Pennac har skrivit en bok om läsande, riskerna med att tvinga människor (framförallt skolungdom) att läsa och läsarens rättigheter. Det är en underbar liten bok skriven av en passionerad läsare för passionerade läsare (och kanske oxå för de som -ännu- inte är så passionerade). Verbet läsa tål inte imperativ… Man kan ju alltid försöka. Låt oss göra det:… ”Läs! Men läs då, för tusan, jag befaller dig att läsa!”

Att skriva filmmanus Film är ju fantastiskt roligt. Kul att spela in, roligt att titta på…. men ganska krävande att skriva manus. För att resultatet ska bli riktigt bra kan eleverna skriva Storyboards, men det är svårt och mycket tidskrävande. Dessutom är min erfarenhet att eleverna ändå gör ändringar och improvisationer när de väl filmar. Men ska filmen bli bra förutsätter det att manuset bygger på en trovärdig och genomförbar historia. Tips för bättre självkänsla Om du lätt fastnar i negativa tankar om dig själv, kan du träna på att tänka annorlunda. Att vara snäll mot sig själv är viktigt. Det kallas ibland för att ha självmedkänsla. Du kan tänka att du ska vara din bästa vän och inte din fiende. Om du tänkt läsa Ondskan Ondskan av Jan Guillou utkom 1981 och handlar om Erik Ponti, en övermänniska som bokstavligen slår sig fram på den fiktiva internatskolan Stjärnsberg. Det är helt klart en onödigt våldsam bok med nästintill bara manliga karaktärer och faktiskt inte direkt välskriven. Fortfarande är Ondskan en av de vanligaste böckerna dagens högstadieelever får läsa. En modern klassiker förvisso, men visst finns det bättre alternativ. Om det är internatskolan och maktkamperna du är ute efter rekommenderar jag Den ökända historien om Frankie Landau-Banks av E.

En lektion i hur sociala medier påverkar oss Jag såg en ny serie på SVT som heter #hasthag och tittade på de tre första avsnitten i går. Jag såg direkt koppling till svenskämnet och tänkte därför dela med mig av det upplägg jag satte ihop igår där syftet är att: formulera sig och delta i samtal kring innehållet i serien där eleven ställer frågor, framför åsikter och argumenterar kring innehållet och kopplar detta till tid och orsakformulera sig i skrift genom att skriva en reflekterade text där eleven sammanfattar innehållet i serien och resonerar kring budskap och hur det påverkas av mediet och vad det kan få för konsekvenser Serien bygger delvis på en händelse som kallas för Instagramupploppet och som ägde rum i Göteborg 2012. #hashtag handlar om vänskap, utanförskap, svek och viljan att bli sedd.

Think, pair, share - ett lektionsförslag att sno rakt av ! - Sara Bruun Think, pair, share är en metod som jag ofta använder mig av. På svenska kallar vi den EPA- Elev, Par, Alla. Jag tycker att det är en väldigt bra metod för att få eleverna att prata och våga diskutera. Lotta Karlsson, Fröken Flipp, beskriver i sin blogg hur hon använder EPA i sin SO-undervisning: Mitt flippade klassrum.

Hur skriver man ett författarporträtt? Hur skriver man ett författarporträtt? Hur skulle det vara att vara en författare? Varifrån kommer alla fantastiska historier?

Related: