background preloader

Vikten av effektiv feedback - sluta sätt ut betyg! - Sara Bruun

Vikten av effektiv feedback - sluta sätt ut betyg! - Sara Bruun
I mitt förra inlägg skrev jag om hur du kan ge snabb och indivduell feedback genom att använda Google Formulär och Flubaroo . Idag fortsätter jag skriva om vikten av feedback, hur du kan arbeta smartare och bli mer effektiv i ditt arbete. Inför dagens text har jag läst en riktigt bra bok i ämnet- Återkoppling för utveckling av Helena Wallberg. (Gothiafortbildning 2015) I Helenas bok finns många tankeställare, men bäst av allt väldigt tydliga och konkreta exempel på hur du kan arbeta med feedback i ditt klassrum. Mitt eget mål för läsåret 2015/2016 var att utveckla sättet jag ger feedback på. Jag har läst en hel del litteratur i ämnet så som boken ovan men också tex Handbok i formativ bedömning av Dylan William (Natur&Kultur 2015). Vi lärare måste alltså undervisa eleverna om hur de använder sig av feedback och att tanken faktiskt är att de ska lära sig något av de kommentarer de får. Själv har jag fastnat för att ge muntliga kommentarer genom att jag skärminspelar elevernas uppsatser.

http://lrbloggar.se/sarabruun/vikten-av-effektiv-feedback-sluta-satt-ut-betyg/

Related:  EnglishgullanSkolutvecklingBedömning

Kampen med återkopplingen del 3 « Venit in mentem ”Feedback says to a student, ‘Somebody cared enough about my work to read it and think about it!’ Most teachers want to be that somebody.” Med denna tänkvärda mening mitt i prick inleder Susan M Brookhart en av de bästa böcker jag läst om feedback. Bokens titel är How to Give Effective Feedback to Our Students (2008) och den är utgiven av den internationella organisationen ASCD med medlemmar i många länder. Att ge eleverna respons Tidigare skrev jag längre skriftliga omdömen efter avslutat arbete, men den responsen ägnar eleverna lite tid åt av flera skäl. Några av dessa är: Motivationen att bearbeta text efter avslutat arbete är väldigt låg.

Synliggör lärandet vid filmvisning med Zaption presenter – Fröken Jingfors Synliggöra lärande när ni ser film tilsammans. Att snabbt kunna stämma av om eleverna hänger med, att låta eleverna diskutera i grupp och sen smidigt låta dem ta del av varandras tankar eller att låta eleverna digitalt markera med hjälp av en padda/mobile när de har en fråga, varje gång de hör en viss verbform eller vad nu läraren har bett dem att uppmärksamma i filmen, allt detta är möjligt med Zaption presenter. I Zaption kan du lägga in text och frågor i en film och dela den med eleverna. Eleverna måste svara på frågorna innan de kan se vidare på filmen och läraren kan sen se vad alla elever har svarat. Jag har tidigare skrivit ett blogginlägg om hur jag använder Zaption för att flippa, du kan läsa mer om det och hitta instruktioner för hur man skapar en film här. I slutet av förra året släpptes Zaption presenter som gör det möjligt att visa en film i klassrummet och låta eleverna svara på frågorna med hjälp av mobil/padda/dator på samma sätt som de gör på exempelvis Kahoot.

Fem bra sätt att spara tid för lärare Ett nytt år har precis börjat och nyårslöftena är fortfarande i färskt minne. En förutsättning för att vi ska kunna hålla nyårslöften, som att hinna träna och äta hälsosamt, är att vi har orken. Det blir lätt en ond cirkel när man inte orkar träna, för att man är så trött, eftersom man är så otränad. Samtidigt så stoppar man i sig helt fel saker, som godis och snacks, för att man är för hungrig för att orka tänka ut någon middagsmat. Då är det inte så lätt att bara bryta de här onda cirklarna.

Årskurs 1-3 Annons: Till alla årskurser Övergripande mål och riktlinjer 5 lektioner Bild 1 lektion Engelska 2 lektioner Hem- och konsumentkunskap Inga lektioner Film om skolan - Pedagog Stockholm Intervju med Karin Nygårds om programmering i skolan Vi har intervjuat Karin Nygårds om hennes arbete med att få in programmering i skolan. 2013 började Karin utforska programmering tillsammans med sina elever. Sedan dess har hon haft stor påverkan på skolsverige och vunnit ett flertal priser för sitt engagemang. Från nyanländ till nyanställd Från nyanländ till nyanställd är ett projekt med syfte att snabbt få ut nyanlända lärare i Stockholms skolor. Skolfakta

Tvärgruppsredovisningar är grejen! Hej alla! I det här inlägget vill jag berätta om hur jag använder tvärgruppsredovisningar som lektionsupplägg när eleverna håller på att lära sig något nytt inom ett visst ämnesområde. Både jag och eleverna gillar detta sätt att arbeta mycket! Det är faktiskt en metod som jag har återkommit till under många år och hittills har jag använt upplägget i nästan alla mina kurser den här terminen, bland annat i Svenska 3. Berätta en bild – en skrivartävling för dig mellan 15 och 20 - Radioföljetong... Tävlingen riktar sig till dig mellan 15 och 20 och uppgiften är skriva en berättande text inspirerad av ett fotografi. Det kan vara en bild du tagit själv eller en som någon annan tagit – det viktiga är att du hittar en berättelse i den. Uppgiften är inspirerad av Olivia Bergdahls text Hjälten Josef Schulz på fotografiet som belönades med Sveriges radios novellpris 2016. Hon håller också en skrivarworkshop i Göteborg 27/4, under finalen av litteraturveckan i P1, för att markera tävlingsperiodens start. – Om jag var femton och hörde talas om en sådan här tävling hade så jag hade nog tänkt: vad förväntar de sig verkligen inte att jag skickar in och så hade jag skickat in något sådant. För att vara med och tävla om priset på 6000:- ska din text vara inlämnad senast på midsommarafton (22 juni).

Related: